Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Hvad var status? Torsdag blev der registreret 478 nye smittetilfælde i Danmark. Se alle de seneste tal her.

AstraZeneca har vaccine mod nye mutationer klar i efteråret

AstraZenecas coronavaccine har vist sig at være mindre effektiv mod den variant af coronavirus, der blandt andet har bredt sig i Sydafrika. Nu meddeler vaccineproducenten, at den har en ny vaccine klar mod alle nye mutationer, der kan rulles ud fra efteråret. Det skriver Sky News.

Smitteudbrud lukker skole i Kolding

Det blev en kort fornøjelse for elever i 0. til 4. klasse på Munkevængets Skole i Kolding Kommune i denne uge. Et smitteudbrud, der torsdag voksede sig større, betød, at kommunen har lukket skolen og sendt alle elever og medarbejdere hjem. Det skriver JydskeVestkysten.

Sverige har laveste dødstal på et døgn i to måneder

Sverige har torsdag registreret det laveste antal døde med coronavirus på et døgn i mere end to måneder.

44 nye coronarelaterede dødsfald blev registreret, oplyser de svenske sundhedsmyndigheder. Det har ikke været så lavt siden 3. december, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I alt 12.370 er døde med coronavirus i Sverige ud af omkring ti millioner svenskere.

Dansker indrejst fra Emiraterne testet positiv med sydafrikansk mutation

En person er efter hjemrejse fra Forenede Arabiske Emirater testet positiv, og sekventeringen viser endnu et smittetilfælde med den sydafrikanske variant B1351 Der er to nære kontakter opsporet og de er alle i isolation. Det meddeler sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

Med endnu et tilfælde torsdag aften er der i alt konstateret otte tilfælde i Danmark af den smitsomme virusvariant B1351. 

Sydafrika skifter vaccine for at kunne bekæmpe coronamutation

Sydafrika har skiftet vaccinestrategi i kampen for at få vaccineret så mange som muligt effektivt mod coronavirus. Oprindeligt havde landet fået en million doser af den vaccine, som AstraZeneca har udviklet sammen med forskere fra Oxford Universitet.

Men den har vist sig at være mindre effektiv mod den variant af coronavirus, der hastigt har bredt sig i Sydafrika. Så vaccineringen blev stoppet tidligere i denne uge.

Nu har Sydafrika i stedet sikret sig de første ni millioner vaccinedoser fra medicinalselskabet Johnson & Johnson.

Læsø vil være Danmarks corona-test-ø

Borgere over 85 år og sundhedspersonale på Læsø er torsdag blevet vaccineret i Læsø Hallen, og med dagens vaccinationer kommer Læsø Kommune op på, at omkring 10 procent af øens befolkning har modtaget første dosis af vaccinen mod covid-19.

Med knap 1.800 indbyggere på Læsø mangler nu under 1.000 borgere over 18 år at få vaccinationen, og på Læsø foreslår man, at det sker hurtigst muligt, så man kan bruge øen som test-ø. Det skriver TV 2 Nord.

Tysk undersøgelse: Sporhunde kan lugte covid-19 med 94 procent sandsynlighed

Sporhunde har kunnet lugte sig frem til coronavirus i spyt fra mennesker med 94 procent sandsynlighed, viser et nyt tysk studie. Det skriver Reuters.  

Både Finland og Chile benytter sig i varierende grad af corona-sporhunde i landenes lufthavne.

Flere overnatter i naturen under coronakrisen

Knap en kvart million danskere bookede i løbet af 2020 en gratis overnatning under stjernerne på en af Naturstyrelsens lejrpladser. Det viser nye tal ifølge B.T.

Det er 30.000 flere end året før. Tallene er ikke medregnet de steder, hvor man møder op efter "først til mølle"–princippet.

Portugal forlænger nedlukning

Portugal forlænger sin nedlukning med to uger til 1. marts. Landet har været lukket ned siden 15. januar, og er hårdt ramt af en tredje bølge af coronavirus, der har sendt sundhedsvæsenet i knæ. Onsdag blev der registreret 4387 nye smittede.

Lange køer til bestilling af vaccination

Der har de seneste to uger været lange telefonkøer for borgere i Region Hovedstaden, som har villet booke en tid til vaccination gennem regionens corona–hotline.

Ifølge TV2 Lorry var der onsdag to timers ventetid til at komme igennem på telefonen.

Åbning for besøg på Bornholms plejehjem

Styrelsen for Patientsikkerhed har ophævet besøgsrestriktionerne på Bornholms plejehjem. Det betyder, at pårørende igen kan besøge beboerne uden særlige tiltag. Det oplyser Bornholms Regionskommune i en pressemeddelelse.

USA: Vaccinerede skal ikke i karantæne ved kontakt med smittede

Den amerikanske sundhedsstyrelse CDC meddeler, at færdigt vaccinerede ikke behøver at gå i karantæne, hvis de har været i kontakt med person smittet med coronavirus. Personer, der har været i kontakt med smittede, opfordres dog fortsat til at holde øje med om de får eventuelle symptomer. Er det tilfældet bør de gå i karantæne. Det skriver Reuters. 

SSI fjerner døde borgere fra vaccinationstal

Statens Serum Institut (SSI) har fra onsdag ændret i opgørelsesmetoden over vaccinationer ved kun at medregne borgere, som har påbegyndt og færdiggjort coronavaccination, og som stadig er i live eller har aktiv adresse i Danmark på opgørelsestidspunktet.

Den ændrede opgørelsesmetode betyder, at SSI noterer et fald fra tirsdag til onsdag i antallet af personer, der er påbegyndt vaccination med vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

Tirsdag var antallet 194.141, mens det onsdag var faldet til 193.288 personer.

31-årig varetægtsfængslet for snyd med covid-19-støttemidler

En 31-årig mand er varetægtsfængslet i fire uger sigtet for socialt bedrageri i forbindelse med ansøgninger om covid-19 støttemidler til en virksomhed i Herning. Manden ansøgte om 1,6 millioner kroner, og fik udbetalt ca. 600.000 kroner.

Fire mænd overtrådte coronaregler i Grønland

Politiet i Grønland har tiltalt fire mænd mellem 21–24 år i Nuuk for overtrædelse af forholdsregler efter ankomst til Grønland i forbindelse med coronakrisen. Det skriver Grønlands Politi i en pressemeddelelse.

Årsagen er, at de fire personer undlod at tage mundbind eller visir på under indkøb i en dagligvareforretning. Det skete, før de var blevet testet negative for coronavirus.

Merkel erkender fejl i kampen mod epidemien

Forbundskansler Angela Merkel erkender fejl under kampen mod coronavirussen, men forsvarer samtidig onsdagens beslutning om at forlænge nedlukningen af det tyske samfund.
- Første bølge i foråret ramte Tyskland betydeligt mindre hårdt en mange andre lande. Der var vi ikke hurtige og forsigtige nok, forklarede kansleren torsdag i sin regeringserklæring i Forbundsdagen.

Ekspertgruppe vil diskutere regionale genåbninger

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) bekræfter, at den faglige referencegruppe, der består af sundhedsfaglige eksperter, blandt andet vil diskutere og regne på forskellige scenarier vedrørende genåbning af forskellige steder af landet samt genåbning af ældre klasser end 0.-4. klasse, udendørsidræt og detailhandel. 

3,54 procent af befolkningen har påbegyndt vaccination

Vaccinationerne skrider stødt fremad i Danmark, og torsdag er status, at 206.592 personer har fået den første ud af to doser med vaccinen mod coronavirus. Det svarer til 3,54 procent af befolkningen.

B117 udgør 26 procent af positive coronaprøver

Ifølge SSI's foreløbige tal udgjorde virusvarianten B117 26,2 procent af de positive coronaprøver, der blev analyseret i den første uge af februar. Testresultaterne fra SSI dækker over de såkaldte PCR-tests. Det er de tests, hvor man bliver podet i halsen og derefter kan forvente svar inden for to døgn.

15 kommuner er under bekymringsgrænse for smitte

Der er nu i alt 15 kommuner, hvor smitten med coronavirus er skrumpet så meget, at de er under sundhedsmyndighedernes bekymringsgrænse.

En kommune kommer over sundhedsmyndighedernes bekymrings-grænse, hvis den har et incidenstal på mere end 20. Det betyder, at der inden for en periode på syv dage har været mere end 20 smittetilfælde per 100.000 indbyggere.