Nyheder

Professor frygter smittespredning i næste uge

Dagens smittetal fortsætter et stabilt niveau, men smitten kan snart gå i en forkert retning, siger professor og overlæge.

Torsdag er 478 personer registreret smittet med coronavirus i Danmark. Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut.

14 personer er døde med coronavirus det seneste døgn.

Positivprocenten er 0,37, da der er analyseret 130.891 prøver.

Det er 26. dag i træk, at positivprocenten har været under 1.

Antallet af indlagte er faldet med 13 personer. Dermed når niveauet af indlagte det laveste i to måneder, viser dagens smittetal.

Onsdag blev 470 personer konstateret smittet med coronavirus. 11 personer blev registreret døde.

Professor: For tidligt at diskutere genåbning

Selvom smittetallene ligger på et lavere niveau end længe, er det dog for tidligt at diskutere en genåbning, mener Isik Somuncu Johansen, der er professor i infektionsmedicin ved Syddansk Universitet og overlæge på infektionsmedicinsk afdeling ved Odense Universitetshospital.

- I dag og den sidste uge har vi ikke set den store udvikling i smittetallene. Tallene er ret stabile, så lige nu kan vi ikke se, om udviklingen går den rigtige eller forkerte vej, siger hun til Ritzau.

Derfor mener hun, at vi skal vente, til vi har set et klart fald i smittetallene. Dertil kommer en ny udfordring: Der er snart vinterferie.

- I morgen går mange på vinterferie, og det betyder måske, at folk tager i sommerhus eller til familiearrangementer. Hvis danskerne begynder at samle sig, frygter jeg, at tallene vil gå i en forkert retning, siger Isik Somuncu Johansen.

Professoren mener, at der skal gå i hvert fald en uge, efter at vinterferien er slut, før vi kan sige noget om udviklingen.

Men derudover er kontakttallet for den britiske mutation B117 stadig for højt til, at vi kan tale om genåbning, mener Isik Somuncu Johansen. Tallet ligger ifølge Statens Serum Institut på 0,99.

- Det er stadig for risikabelt at åbne, når mutationens kontakttal ligger så tæt på 1. Vi ved, at det vil gå galt med smitten, også selvom folk tager deres forholdsregler, siger Isik Somuncu Johansen.

Flere beder om regional genåbning

Den seneste periodes lave smittetal har ellers medført, at flere - blandt andre borgerlige partier, borgerlige borgmestre og erhvervslivet - har kaldt på en regional genåbning af landet.

12 kommuner befinder sig nemlig under bekymringsgrænsen i forhold til smitte, da de har under 20 smittede per 100.000 indbyggere.

Det har fået regeringen til også at udvise interesse for at få regnet på genåbningen. Den har ellers ikke været parat til at diskutere en model tidligere.

Sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) fortæller, at regeringen nu er positivt indstillet overfor tiltaget.

- Vi har sagt, at det var for tidligt at kigge på (en regional genåbning, red.), men generelt vil jeg sige, at det kan være en god metode til at lave en forsigtig og kontrolleret genåbning af samfundet, hvor man kan åbne op de steder, hvor det vil være sikkert at gøre det, lyder det fra sundhedsordføreren.

Referencegruppe indkaldt til møde

Den faglige referencegruppe, der blandt andet rådgiver regeringen om genåbningen af landet, er blevet indkaldt til møde torsdag aften.

Jes Søgaard, medlem af gruppen og sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet, fortæller til TV 2, at det formentlig vil handle om beregninger af en regional genåbning.