Politik

Skippers afløser vandt kampvalg om sin nye toppost

Hvad skete der? Enhedslisten præsenterede ny politisk ordfører. Fremover skal Mai Villadsen stå i spidsen for partiet. Hun overtager posten fra Pernille Skipper, som ved næste valg falder for partiets rotationsprincip.

Mai Villadsen fastslog, at skiftet ikke får nogen betydning for den politik, Enhedslisten fører.

- Vi vil fortsat kæmpe for bedre velfærd, mere klimahandling og mindre ulighed, siger hun.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Tak for nu

Enhedslisten har fået en ny politisk ordfører i Mai Villadsen. Pernille Skipper skal fremover koncentrere sig om særlig sundheds- og socialområdet. 

Og med det lukker denne liveblog ned. 

Tak fordi I læste med. 

Pressemødet er slut

Pressemødet er nu slut, og nyheden om skiftet i toppen af Enhedslisten bliver alle kommenteret diverse steder.

Blandt andet på Twitter, hvor eksempelvis den tidligere Enhedslistenprofil Pelle Dragsted kalder Mai Villadsen det helt rigtige valg. Han har ellers selv været nævnt som en, der fremadrettet kunne være partiets politiske ordfører:

Gruppeformand bliver ny corona-ordfører

Som hidtidig sundhedsordfører er det Enhedslistens gruppeformand Peder Hvelplund, der har været partiets repræsentant i diverse coronaforhandlinger. 

Nu overtager Pernille Skipper sundhedsordførerskabet, men det betyder ikke, at Hvelplund bliver kørt ud på et sidespor.

Han bliver fremover corona-ordfører, så han kan fortsætte arbejdet på det område. Samtidig overtager han Mai Villadsens tidligere ordførerskaber for klima-, miljø- og natur.

Villadsen falder hurtigere for rotationen

Mai Villadsen har, før hun kom i Folketinget, været politisk rådgiver for Enhedslisten på Christiansborg, og da sådanne ansættelser også tæller med i partiets rotationsregnskab, kan Villadsen ikke side lige så lang tid i Folketinget, som Pernille Skipper før hende har gjort:

- Alt efter hvornår det næste valg kommer, regner jeg med at sidde et folketingsvalg mere, siger Mai Villadsen. 

Vandt kampvalg med Søren Søndergaard

Mai Villadsen siger, at det er en enig folketingsgruppe, der i dag har valgt hende som politisk ordfører, men hun erkender, at hun tidligere i processen vandt et kampvalg om posten mod rutinerede Søren Søndergaard.

- Der var en stillingtagen i folketingsgruppen, og der pegede et flertal på mig, siger hun.

Villadsen afviser at afsløre, hvor stort flertallet var. 

Skipper har fået en række ordførerskaber

At Pernille Skipper nu ikke længere skal være politisk ordfører, betyder ikke, at hun ikke får noget at lave på Christiansborg. 

På et gruppemøde i formiddags har Enhedslistens gruppe besluttet, at hun fremover blandt andet skal være ordfører for sundhed, ældre, psykiatri, socialområdet og ligestilling.  

Klimakrisen skal sidestilles med coronakrisen

Klimakrisen skal sidestilles med corona-krisen, når det gælder handling på Christiansborg, siger Mai Villadsen.

Hun mener, at regeringen og et flertal på Christiansborg lige nu holder hånden over de virksomheder og brancher, der forurener mest:

- Enhedslisten vil kæmpe med næb og klør for, at vi stiller krav til dem, der forurener mest. Ellers havner regningen hos dem med de mindste indkomster.

- Og vi skal handle på klimaområdet, ellers vil klimaregningen havne hos vores børn og børnebørn, siger Mai Villadsen.

Måske ville Skipper gerne have fortsat

Det er som nævnt Enhedslistens rotationsprincip, der gør, at Pernille Skipper nu stopper som politisk ordfører.

Der har internt i partiet været stor debat om, hvorvidt princippet skal afskaffes, og journalisterne vil derfor gerne vide, om Skipper gerne selv ville være fortsat:

- Det kan jeg ikke fuldstændig afvise, men jeg synes, det er et sundt princip, vi har om, at politikerne ikke skal gro fast til taburetterne, siger hun. 

Vil udfylde de store sko

Der er nu åben for spørgsmål fra journalisterne, og det første går på, om Mai Villadsen selv er tryg ved, om hun kan udfylde rollen med sin begrænsede parlamentariske erfaring. Det er hun:

- Der er ingen tvivl om, at det er store sko, jeg skal udfylde, men jeg synes også, at historien i Enhedslisten har vist, at vi har gjort det før. Både Johanne og Pernille kom til på samme måde, og alligevel står vi nu stærkere end nogensinde, siger hun.

Ny frontperson - samme politik

Mai Villadsen tager nu fat på, hvad hun vil som ny politisk ordfører og svaret er mere af det samme:

- Med mig som politisk ordfører vil Enhedslisten fortsat kæmpe for bedre velfærd, mere klimahandling og mindre ulighed, siger hun.

Tak til "frygtindgydende" Skipper

Mai Villadsen kvitterer for Skippers ros ved at sige tak for hendes indsats som politisk ordfører.

- Jeg har haft fornøjelsen af forhandle og lære af dig. Og jeg må sige, at du er både formidabel og ret frygtindgydende ved et forhandlingsbord, siger Mai Villadsen. 

- Mai er ægte klimaaktivist

Pernille Skipper fortsætter sin tale med at rose sin efterfølger:

- Mai er ikke bare vanvittig dygtig og slidsom, hun er også en ægte klimaktivist og socialist. - Og jeg er klar til at støtte dig 100 procent. Jeg har din ryg, siger hun. 

- Enhedslisten står et historisk stærkt sted

Herfra giver Mai Villadsen ordet til Pernille Skipper. 

Hun indleder med at fastslå, at Enhedslisten i hendes optik "står et historisk stærkt sted":

- Jeg er vanvittig stolt af, at jeg har fået lov til at være med på det hold, der har fået Enhedslisten til, hvor vi er i dag, siger Pernille Skipper og tilføjer så:

- Men vi har et rotationsprincip, der gør, at Enhedslistens folk kan blive på de bonede gulve.

Pernille Skipper stopper med det samme som politisk ordfører, men understreger dog, at hun bliver i Enhedslistens folketingsgruppe.

Pressemødet er igang

Så er pressemødets to hovedpersoner ankommet. 

Mai Villadsen tager ordet som den førsteog indleder med ordene:

- Enhedslistens folketingsgruppe har i dag valgt mig som ny politisk ordfører, og det er derfor, vi er her i dag. 

Skal udfylde store sko

Det er et par store sko, som Mai Villadsen nu skal udfylde som politisk ordfører.

Ved folketingsvalget i 2019 fik hun 2572 personlige stemmer.

Til sammenligning fik Pernille Skipper som spidskandidat 30.000 personlige stemmer ved 2019-valget. Før Skipper hev Johanne Schmidt-Nielsen som Enhedslistens frontperson både i 2011 og 2015 over 40.000 personlige stemmer hjem.

Enhedslistens yngste

Umiddelbart er det opsigtsvækkende, at det nu bliver Mai Villadsen, der overtager posten som politisk ordfører. Dels har hun blot siddet i Folketinget i to år, dels er hun den yngste i Enhedslistens folketingsgruppe. 

Men hun har dog i sin korte tid som parlamentariker allerede markeret sig på særligt det grønne område som klimaordfører. Og netop derfor, kan valget af Villadsen vise sig at være ganske fornuftigt, siger TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg:

Lyn-analyse

Det er selvfølgelig et kæmpe tab for Enhedslisten, at Pernille Skipper stopper, men de har jo godt vidst det. Skal man sige noget positivt om deres rotationsprincip, så er det, at partiet godt ved, hvad der skal ske, og at der skal findes nogle nye

Skipper stopper nu, fordi Mai Villadsen skal have god tid til at sætte sig i stolen. For Villadsen bliver udfordringen at blive kendt som sig selv og vise, at hun kan løfte arven.

Men hvor Skipper havde en profil på retsområdet, har Mai Villadsen en profil på klimaområdet, og det er måske ikke så dumt i forhold til, hvad vælgerne interesserer sig for.

Skipper falder for rotationsprinicippet

Pernille Skipper har været politisk ordfører siden 2016 og har blandt andet været Enhedslistens hovedforhandler, da der efter seneste folketingsvalg skulle forhandles forståelsespapir med regeringen. 

Hun træder tilbage nu, fordi hun ved næste folketingsvalg vil falde for Enhedslistens rotationsprincip, der tilsiger, at medlemmer ikke kan stille op til valg efter mere end sammenhængende syv år i Folketinget.

En magtfuld position

Enhedslisten har hverken en formand eller en politisk leder, så posten som politisk ordfører er den mest magtfulde position i partiet.

Mai Villadsen overtager

Ifølge TV 2s oplysninger er det Enhedslistens klimaordfører Mai Villadsen, der overtager posten som politisk ordfører. 

Velkommen til livebloggen

Pernille Skipper stopper som politisk ordfører.

Det offentliggør Enhedslisten på pressemøde 11.45. Du kan følge pressemøde på TV 2 News, TV 2 Play eller her på TV2.dk.