GO'

14-årig presses til at dele intime billeder

Hos Red Barnet får de hver uge flere henvendelser fra unge, der oplever lignende beskeder.

Det starter med, at de spørger om et billede af, hvordan man ser ud. Men det kan hurtigt ende med, at de spørger om et blow job.

Det fortæller 14-årige Chanell Gorell, der har modtaget grænseoverskridende beskeder fra jævnaldrende drenge, siden hun var 12 år gammel.

En af beskederne lød: "Du gør mig helt våd, og jeg får stiv pik af at skrive med dig nu..."

Men nu har både Chanell Gorell og hendes forældre fået nok.

De ønsker at sætte fokus på problemet. Ikke kun for deres egen families skyld, men ligeledes for at hjælpe andre unge i samme situation.

Chanell Gorell er en gang kommet til at sende et intimt billede, fordi hun følte sig presset.

”Det gør mine drenge ikke”

De grænseoverskridende beskeder, som Chanell Gorell har modtaget, fylder meget i familien.

De kan være seksuelle, men også af mere truende karakter.

- Det kan være, de skriver, at hvis jeg ikke sender et billede til dem nu, så bliver jeg ikke inviteret til fester, forklarer hun.

Én gang har det fået hende til at bukke under for presset og sende et grænseoverskridende billede af sig selv.

- Den enkelte gang, jeg har sendt et billede, blev der taget screenshot af det, hvor jeg spurgte: ”Hvad laver du?”. Så skrev han bare, at alle hans andre venner skulle se det, og efter det har alle fået billedet, lyder det.

Der er rigtig mange unge piger, som ikke tør at sige det her til deres forældre

Jean Gorell, Selvstændig konsulent
Jean Gorell håber på, at hun kan hjælpe andre unge piger, ved at hun og hendes datter står frem.

Sammen har Chanell Gorell og hendes mor, Jean Gorell, flere gange forsøgt at løse problemet, men det er ikke lykkedes dem at få beskederne til at stoppe.

- Vi har faktisk prøvet at hive fat i drengene, og det har så medført, at Chanell er blevet ”shamet”. Vi har prøvet at hive fat i forældrene, som bare vender det blinde øje til og siger: ”Det gør mine drenge ikke”, forklarer Chanell Gorells mor.

Vi får desværre rigtig mange henvendelser

Ane Lemche, psykolog hos Red Barnet.

Da de tog kontakt til Chanell Gorells skole og forklarede, hvad der foregik blandt eleverne, oplevede de heller ikke, at skolen forsøgte at løse problemet.

- Det er jo mangel på viden om, hvad der sker i børns liv og følelser, når de bliver spurgt om de her billeder. Det er meget, meget voldsomt. Jeg tror slet ikke, at man som voksen er klar over, hvor voldsomt det er, lyder det fra Jean Gorell.

Red Barnet: Det er ikke barnets skyld

I Red Barnets tjeneste ‘SletDet’, som hjælper unge med at håndtere ubehagelige hændelser på internettet, kender de til problematikken.

- Vi får desværre rigtig mange henvendelser, som minder om det, Chanell fortæller her. Det er meget tit en del af en mobbekultur eller en utryg børnegruppe. Hvis der ikke bliver grebet ind, så får det simpelthen sit eget liv, forklarer Ane Lemche, der er psykolog hos Red Barnet.

Ane Lemche var tirsdag aften med på en online forbindelse i 'Go' aften LIVE'.

Tre gode råd fra Red Barnet

  1. Tal med dit barn: For det første er det rigtigt, at man skal tale med sit barn. Man skal være sikker på at få sagt, at det simpelthen ikke er barnets skyld, hvis de modtager ubehagelige, truende eller krænkende beskeder. 

  2. Skæld ikke ud: Hvis man først begynder at skælde ud og råbe og skrige, så får man aldrig noget at vide igen. Det er uanset, om ens barn er blevet udsat for noget, eller har udsat andre for noget. 

  3. Involver skole: Hvis man går i skole, så tag fat i skolen. Tag fat i klasselæreren, hvis det ikke virker, så tag fat i skoleledelsen. Det er de voksnes ansvar at tage vare på børnene og sørge for, at de kan enes ordentligt. Det, der sker digitalt, det hænger altid sammen med noget, der sker i den fysiske verden. 

Kilde: Red Barnet

Dog oplever hun også, at nogle unge ringer ind med dårlig samvittighed, fordi de har en følelse af, at de er kommet til at true eller tvinge andre unge til eksempelvis at sende intime billeder.

Men det er desværre for få, der får den tanke, lyder det fra Ane Lemche:

- Det, de tit tænker, er, at pigerne jo bare kan sige nej. Det er på den ene side rigtigt, men på den anden side kan de ikke, fordi de så gerne vil være en del af et fællesskab, og det er der rigtig mange børn og unge, der ikke tænker over.

Jeg er kun er 14 år gammel

Jean Gorell er glad for, at hendes datter fortæller hende om de beskeder, som hun modtager, selvom det kan være svært.

- Heldigvis kommer Chanell med rigtig mange ting og fortæller rigtig mange ting, som jo gør, at vi følger rigtig meget med i hendes sociale liv på sociale medier, men det gør rigtig ondt, fortæller hendes mor Jean Gorell og fortsætter:

- Der er rigtig mange unge piger, som ikke tør at sige det her til deres forældre, for det er lidt et tabu, og det er lidt pinligt, lyder det.

Vi er kun 12, 13 og 14-årige piger

Chanell Gorell, Skoleelev

Hun opfordrer derfor andre forældre til, at følge med i deres børns liv på sociale medier.

For Chanell Gorell fylder snakken også blandt hendes veninder.

- Vi taler meget om det. Vi er kun 12, 13 og 14-årige piger, og det er drenge, der sidder og skriver det her til os, som om vi er sexobjekter, hvis man kan sige det sådan. Så vi bliver kede af det, og jeg føler mig såret, og det ved jeg også, at mine veninder gør, slutter hun.

Se hele interviewet med Dean og Chanell Gorell i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY