Coronavirus

Sygeplejerske vil ikke tage AstraZeneca-vaccine

Overlæge og virolog ved Statens Serum Institut mener, at man skal takke ja, hvis man er så heldig at blive tilbudt vaccinen.

Tirsdag finder vaccinen fra AstraZeneca vej til danskernes overarme, men blandt personalet i frontlinjen er der en vis bekymring i forhold til vaccinens effektivitet.

Det gælder blandt andre for Christina Alstrup, som er hjemmesygeplejerske. Hun har i første omgang tænkt sig at takke nej til vaccinen, hvis hun får den tilbudt:

- Jeg synes ikke, at det er godt nok, at man som offentlig arbejdsgiver ikke sikrer sig, at de ansatte i sundhedssektoren tilbydes vaccinen med højest effektivitet, når den nu findes, siger hun til TV 2.

Hun er med andre ord ikke vaccineskeptiker eller imod vacciner. Hun er bekymret for, at vaccinens effektivitet på omtrent 60 procent er lavere end for eksempel Pfizer/BioNTechs vaccine, der ligger på omkring 95 procent. Vaccinens effektivitet handler om, hvor stor sandsynlighed der er for at blive smittet efter at have modtaget den fulde dose.

- Jeg synes også, at AstraZenecas vaccine er en rigtig god vaccine. Det skal der ikke sættes spørgsmålstegn ved. Men det handler for mig om, at man skal passe på de ansatte i sundhedsvæsenet, og der synes jeg, at prioriteringen er helt gal, siger Christina Alstrup.

Det forventes, at AstraZeneca primært skal gå til frontpersonale på danske hospitaler og plejehjem, og det har mandag fået Dansk Sygeplejeråd og FOA til at efterspørge klar besked om, hvorvidt den nye vaccine er god nok.

Virolog: Den virker

Spørger man Anders Fomsgaard, der er overlæge og virolog ved Statens Serum Institut, er der ingen grund til bekymring.

- Det er rigtigt nok, at vi har at gøre med en vaccine, som er sikker at give og med en effektivitet, som formentlig er mindre end Pfizers i forhold til at blive inficeret med covid-19. Men vaccinen gør sit job. Den giver 100 procent beskyttelse for den enkelte mod alvorlig sygdom, mod indlæggelse og mod død. Det er også værd at tage med, siger han.

De ting er ifølge ham altafgørende i den kommende tid:

- Den begrænser smitten i samfundet på et tidspunkt, hvor virusvejrudsigten siger, at vi har en britisk variant, der inden for uger eller måneder vil overtage og bringe hele vores samfund i fare, siger han.

Hvis man er "så heldig" at blive tilbudt en vaccine, skal man ifølge Anders Fomsgaard takke ja "for min skyld, din skyld og for samfundets skyld".

Afrikansk studie vækker bekymring

Mandag har et sydafrikansk studie også vakt bekymring om AstraZenecas vaccine. Det viser, at den kun reducerede mild til moderat sygdom i 22 procent af tilfælde, hvor smitten var sket med den såkaldte sydafrikanske variant B1351.

Det har gjort, at Sydafrika midlertidigt indstiller brugen af vaccinen.

Den sydafrikanske variant er på nuværende tidspunkt kun registreret i fem tilfælde herhjemme, mens man i stedet frygter udbredelsen af den britiske variant af virussen. Ifølge forskere fra Oxford University er vaccinen lige så virksom mod den nye britiske coronavariant.

I Lægemiddelstyrelsen er direktør Thomas Senderovitz også helt tryg ved vaccinen:

- Vaccinen er virksom, den er sikker, den er veldokumenteret. Jeg tog den gerne selv, hvis det var den, jeg fik tilbudt, siger han.

Godkendt under 65 år

Vaccinen fra AstraZeneca er foreløbigt blevet godkendt til brug på personer under 65 år, der ikke er i risiko for et alvorligt forløb med coronavirus.

Årsagen er, at der mangler dokumentation for, hvor virksom vaccinen er for ældre aldersgrupper. AstraZeneca er lige nu i gang med kliniske test på de ældre grupper.

Virksomhederne Pfizer/BioNTech og Moderna, der står bag de to andre godkendte vacciner mod coronavirus i Danmark, har tidligere oplyst, at deres vacciner virker mod den sydafrikanske variant, ligesom de også er godkendt til de ældre aldersgrupper.

Til gengæld viste et studie i sidste uge, at vaccinen fra AstraZeneca - som den første af vaccinerne mod coronavirus - i overraskende høj grad var i stand til at reducere spredningen af covid-19.