Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Direktør i Statens Serum Institut (SSI) Henrik Ullum. Arkiv.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Hvad sker der? I dag starter 0.-4. klasse i skole igen som første led i genåbningen.

Hvordan ser smittetallene ud? Mandag blev der registreret 430 nye smittetilfælde i Danmark. Se alle de seneste tal her

Dansker med WHO i Wuhan spår lang vej til coronas oprindelse

Et hold WHO-eksperter er på detektivarbejde i Wuhan. Den første tid har de blandt andet besøgt flere hospitaler, et laboratorie og det marked, hvor man mener, virus først gik fra dyr til mennesker. De har også mødt en af de første covid-19-patienter.

Men der er lang vej til de endelige svar, vurderer danske Thea Kølsen Fischer., der er med på ekspertholdet. Hun er forskningschef på Nordsjællands Hospital og tilknyttet Københavns Universitet som ekspert i virusepidemier.

- Det er for tidligt at udelukke, at SARS-CoV-2's oprindelse kan fastlægges, men jeg forudser en lang proces forude, siger hun i et skriftligt interview med Ritzau.

SSI-direktør vil lægge skulder til hvilken som helst vaccine

Der er opstået debat om vaccinen fra AstraZeneca, fordi Sydafrika blandt andet har indstillet brugen af den efter dårlige resultater mod landets coronamutation.

Men vaccinen er både god og sikker, fastslår Henrik Ullum, der er direktør i Statens Serum Institut, som selv ville takke ja til den.

– Hånden på hjertet. Når min tur kommer til at få en vaccine, så lægger jeg skulder til den vaccine, der nu står for tur, siger siger han til DR.

Norge håber på at have tilbudt alle voksne vaccine inden juli

Hvis tre coronavacciner bliver godkendt i løbet af foråret, er det sandsynligt, at Norge kan tilbyde alle indbyggere over 18 år en vaccine før juli.

Det vurderer Richard Bergström, der er forhandler og indkøber vacciner for både Norge og Sverige, ifølge norske TV2 Nyheter.

Sundhedsstyrelsen forventer i øjeblikket, at alle danskere, der ønsker vaccinen, er færdigvaccineret først uge af juli.

SOS International blev fyret, nu skal de betale Falcks regning

Falck skal overtage opgaven fra SOS International med at lynteste borgere i tre af landets fire regioner. 

Falck er dyrere, men det er ikke regionerne, der ender med regningen, fortæller Dorte Christensen, der er vicedirektør i Region Midt Indkøb og Medicoteknik, til B.T.

– Den merudgift, vi får ved at skifte leverandør, påhviler SOS International. For de har skrevet under på en kontrakt, som de ikke kunne leve op til, siger hun.

Af hensyn til et kommende udbud kan hun ikke oplyse, hvor meget dyrere Falck er.

Fyring af test-leverandør skaber forvirring om test i Aarhus

SOS International er fyret som lyntestleverandør, og i regionerne Nordjylland, Midtjylland og Sjælland vil den pakke sammen, mens Falck gradvist overtager.

Men det har skabt forvirring, fordi ifølge Aarhus Stiftstidende kan borgere i Aarhus ikke være sikre på, at de kan få en lyntest onsdag morgen ved SOS Internationals telt på havnen.

Måske er det lukket. Det er samtidig uvist, om Falck har nået at åbne et testcenter til den tid. Region Midtjylland opfordrer til at holde sig opdateret på regionens hjemmeside samt hos Falck.

WHO advarer mod afskrivning af AstraZeneca-vaccine

Det er alt for tidligt at afskrive vaccinen fra AstraZeneca, advarer Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Tvært imod er det vigtigt at bruge de redskaber, vi har, til at redde liv, siger Michael Ryan, der er WHO's krisechef. 

Meldingen kommer, efter at Sydafrika midlertidigt har indstillet brugen af vaccinen, da den har særlig stor effekt mod den sydafrikanske mutation.

Desuden har blandt andet Danmark valgt ikke at bruge vaccinen til folk over 65 år uden risiko for et alvorligt sygdomsforløb, da den ikke er testet på mange i den gruppe.

Tysk mutationsfrygt rykker fodboldkamp til Ungarn

Champions League-ottendedelsfinalen mellem Borussia Mönchengladbach og Manchester City skal spilles i Budapest i Ungarn.

Kampen spilles 24. februar klokken 21 i Puskas Arena i Ungarns hovedstad, oplyser Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) ifølge Citys hjemmeside.

Kampen skulle have været spillet på tysk jord, men myndighederne i Tyskland tillader i øjeblikket ikke indrejsende fra de lande, der er særligt hårdt ramt af nye og mere smitsomme varianter af coronavirus.

Alle dømte indkaldes til afsoning efter smittedyk

I december stoppede Kriminalforsorgen med at indkalde dømte til afsoning på grund af coronasituationen. 11. januar begyndte Kriminalforsorgen at åbne gradvist, og nu indkaldes alle dømte til afsoning.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Kriminalforsorgen.

Også folk, der skal afsone med fodlænke, indkaldes igen.

Holland forlænger natligt udgangsforbud med en måned

Efter to en halv uge med udgangsforbud i aften– og nattetimerne i Holland har landets regering besluttet at forlænge forbuddet, der ellers stod til at vare til 9. februar.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I stedet skal hollænderne forberede sig på, at de frem til i hvert fald 3. marts skal holde sig inden døre mellem klokken 21.00 og 04.30. 

Nu uddyber Mette Frederiksen kryptisk genåbningskommentar

Statsminister Mette Frederiksen (S) uddyber udtalelse fra tidligere mandag, hvor hun sagde, at "vi kan tage de ældre elever tilbage i skolen, når vi har en fuldstændig epidemikontrol og er nået længere frem i 2021. Det er for tidligt at sige noget om nu".

Statsministeren siger i skriftlig kommentar:

- Der er intet nyt i forhold til, hvad vi tidligere har sagt. På grund af den britiske mutation er vi nødt til at gå forsigtigt frem i forhold til at udfase restriktionerne.

Hun siger desuden, at de nuværende restriktioner vil fortsætte minimum indtil 28. februar.

Kommuner opfordrer pårørende til at hjælpe ældre til vaccination

Nogle kommuner opfordrer pårørende til at være opmærksomme på, at deres ældre familiemedlemmer kan have brug for hjælp både til at bestille en tid og til at komme til og fra vaccinationsstedet.

Blandt kommunerne er Skanderborg, Syddjurs og Silkeborg, skriver Jyllands–Posten.

Ældre over 85 kan bestille tid til vaccination. Næsten 200.000 i Danmark har fået et eller begge vaccinestik.

Springer køen over - Læger vaccinerer sig selv og deres personale i stedet for plejehjemsbeboere

I flere tilfælde har læger taget vacciner mod covid-19 med hjem fra vaccinationsindsatser på plejehjem for at vaccinere sig selv og deres personale. Det skriver mediet Nordtinget.

Problemet er ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er ikke begrænset til en enkelt region, og der er således tale om læger i flere regioner, der har taget vacciner med hjem. Ud over, at læger dermed springer køen over, så kan vaccinen tage skade af transport og opvarmning.

Alene i Region Nordjylland drejer det sig om mindst 100 doser, der kan være gået tabt.

Hver fjerde smittet har meldt det i Smittestop-app

54.759 brugere har meldt sig smittet i appen Smittestop, oplyser Sundhedsministeriet på Twitter.

Det svarer til mere end hver fjerde af de 202.051, der ifølge Statens Serum Instituts opgørelse er registreret smittet efter en pcr–test.

Lægemiddelstyrelsen fastslår: AstraZeneca-vaccine er god og sikker

Et lille studie fra Sydafrika har sået tvivl om virkningen af coronavaccinen fra AstraZeneca, som Danmark modtog de første leverancer af i lørdags.

De danske myndigheder er opmærksomme på studiet, men det giver ikke på nuværende tidspunkt anledning til at ændre kurs, siger Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen, til DR.

- Der er på ingen måde grund til panik. AstraZeneca-vaccinen er en god, effektiv og sikker vaccine, siger han.

Knap 200.000 er påbegyndt vaccination mod covid-19

199.355 personer i Danmark er påbegyndt deres vaccination mod covid-19. Af dem har størstedelen – 139.116 personer – fået begge stik, som kræves for at opnå fuld effekt.

430 nye smittede det seneste døgn

Det seneste døgn er der 430 nye smittede med coronavirus, oplyser Statens Serum Institut. Antallet af indlagte stiger med 22 til 400. Statens Serum Institut oplyser, at de ikke har registreret døde 7. og 8. februar på grund af fejl i dødsårsagsregistret.

De 430 nye smittede det seneste døgn er fundet på baggrund af 93.017 coronaprøver. Det svarer til en positivprocent på 0,46. Det er 23. dag i træk, at positivprocenten er under én.

Norge aflyser skriftlige eksamener på grund af corona

Der bliver ingen skriftlige eksamener for de fleste ældre elever på skoler og i gymnasier i Norge i foråret på grund af coronaepidemien.

Også mange mundtlige eksamener aflyses, oplyser landets uddannelsesministerium mandag ifølge nyhedsbureauet NTB.

Politi advarer mod falske sms'er om coronatest

Politi advarer mod falske sms'er om coronatest

Nordjyllands Politi skriver på Twitter, at det har modtaget en del opkald fra borgere, som har fået falske sms'er om coronatestsvar.

Politiet understreger, at man ikke må klikke på linket i sms'en.

Sydkoreanske kæledyr kan fremover blive testet for corona

Hunde og katte, der hoster, har feber eller vejrtrækningsbesvær, kan fremover blive tilbudt en gratis test for covid-19.

I hvert fald hvis de bor i Sydkoreas hovedstad, Seoul. Det har byens lokale regering besluttet mandag.

Tilbuddet er begrænset til kæledyr, som viser symptomer, og som har været i kontakt med mennesker, der er blevet testet positiv for covid-19.

Revisor dømt for millionsvindel med coronakompensation

En 41-årig revisor er i dag blevet idømt fire års fængsel for svindel med covid-lønkompensation, oplyser Københavns Politi. 

Den dømte har erkendt at have søgt om lønkompensation for fiktive ansatte for cirka 1,5 millioner kroner.

Han er blevet idømt en en bøde på 4,5 millioner kroner og er frakendt retten til at arbejde som revisor i fem år.