Nyheder

Dagens nyheder 8. februar 2021

Vi giver dig dagens nyheder, mens de sker. Du kan altid tippe TV 2s journalist her.

Trumps advokater kalder anklager absurde f√łr rigsretssag

I dag bliver der i Senatet indledt en rigsretssag mod USA's tidligere pr√¶sident Donald Trump i Senatet. Der er lagt op til et sandt drama, hvor Trumps juridiske team aftenen forinden har kaldt det "absurd" at holde den tidligere pr√¶sident ansvarlig for det d√łdelige opr√łr ved kongresbygningen i begyndelsen af √•ret.

Indenrigsministerkontor i Georgia vil granske Trump-opkald

I en telefonsamtale bad Donald Trump Georgias indenrigsminister om at "finde" flere valgstemmer i hans fav√łr. Georgias indenrigsministers kontor har nu indledt en efterforskning af tidligere pr√¶sident Donald Trumps fors√łg p√• at p√•virke delstatens resultater fra valget i november.

FN: Nordkorea udviklede atom- og missilprogrammer i 2020

Nordkorea opretholdt og udviklede sine programmer for atomvåben og ballistiske missiler gennem hele 2020 i strid med internationale sanktioner. Det konkluderer en fortrolig FN-rapport, som nyhedsbureauet Reuters har set mandag.

USA bakker demonstranter i Myanmar op efter protestforbud

USA st√łtter befolkningen i Myanmar og deres ret til at demonstrere. Det siger talsmand for det amerikanske udenrigsministerium Ned Price mandag. Meldingen kommer, efter at det milit√¶re styre i Myanmar har sat begr√¶nsninger p√• demonstrationer i landet

Venstre vil kontrollere danske værdier

Venstre vil kontrollere, om nye danske statsborgere har danske v√¶rdier. Det skriver Jyllands-Posten. Partiet er kommet med forslaget under de igangv√¶rende forhandlinger om statsborgerskab, ogs√• kaldet indf√łdsret. Partiet vil tilf√łje fem sp√łrgsm√•l om danske v√¶rdier til indf√łdsretspr√łven. Eksempelvis hvad man g√łr, hvis ens religion og dansk lovgivning siger noget forskelligt. Derudover skal man skrive en kort, motiveret ans√łgning om, hvorfor man gerne vil v√¶re statsborger.

Myanmars militærleder lover et nyt valg

Lederen af milit√¶rkuppet i Myanmar lover i en tv-tale, at der bliver afholdt et nyt valg i landet. Det er f√łrste gang siden kuppet for en uge siden, at han henvender sig til nationen p√• tv. Det sker, mens protesterne mod kupmagerne mandag fortsatte rundt om i Myanmar.

ESA s√łger astronauter

Fire europ√¶ere f√•r nu mulighed for at blive astronauter, da Den Europ√¶iske Rumfartsorganisation (ESA) for f√łrste gang i 13 √•r optager nye astronauter. Det skriver Videnskab.dk, ligesom det oplyses i en pressemeddelelse fra ESA.
 

Kraftig vind p√• √ėresundsbroen

P√• E20 √ėresundsbroen bl√¶ser det nu s√• kraftigt, at det frar√•des at passere med vindf√łlsomme k√łret√łjer. Vinden forventes at l√¶gge sig omkring kl. 01:00. Det skriver Vejdirektoratet.

Sverige udviser en russisk diplomat som gengæld

Sverige udviser en russisk diplomat, og det sker f√•r dage efter, at Rusland udviste tre diplomater fra EU, herunder en svensk. Det bekr√¶fter udenrigsminister Ann Linde if√łlge Sveriges radio. Samtidig har ogs√• Tyskland udvist en russisk diplomat.

Politiet skjuler dele af omstridt mink-actioncard

Et omstridt actioncard, som politiet brugte i kontakten med minkavlere, var v√¶sentligt l√¶ngere end det uddrag, som indtil nu har v√¶ret kendt. Faktisk er det hele halvanden side l√¶ngere, men hvad der st√•r p√• siderne, holder Rigspolitiet hemmeligt, selv om det er et dokument, der i udgangspunktet er omfattet af retten til aktindsigt. Mens politiet trak tiden i ugevis, besluttede Folketinget at unders√łge regeringens beslutning om aflivningen af minkene, og efterf√łlgende besluttede politiet at benytte det til at afvise anmodningen om aktindsigt. Det skriver Ritza, der havde s√łgt aktindsigten.

Demokrater forlader gr√łnlandsk regering

Demokraterne forlader regeringskoalitionen i Gr√łnland efter knap ti m√•neder. Det skyldes sp√łrgsm√•let om √łkonomisk selvst√¶ndighed, hvor partiet er usikker p√• kursen fra Siumut, som er det ledende parti. Samtidig opfordrer de til nyvalg, men det er endnu uvist, om det vil ske.

Ny rektor på Filmskolen

Tine Fischer er udpeget som ny rektor for Den Danske Filmskole. Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse. I √łjeblikket er Bo Damgaard konstitueret rektor. Det blev han, efter at Vinca Wiedemann i 2019 stoppede som rektor efter h√•rd kritik.

Landevej spærret i begge retninger

Et f√¶rdselsuheld i G√łrlev har sp√¶rret G√łrlev Landevej ved nummer 15 i H√łng i begge retninger. Det oplyser Midt- og Vestsj√¶llands Politi.

Snevejr påvirker togtrafikken

Sne og frost p√•virker togtrafikken p√• Sj√¶lland, Lolland og Falster, hvor driften vil v√¶re nedsat resten af mandagen samt tirsdag. Mandag og tirsdag vil der s√•ledes v√¶re timedrift mellem Nyk√łbing F. og K√łbenhavns Hovedbaneg√•rd samt p√• str√¶kningen mellem N√¶stved og K√łge. Det skriver DSB i en pressemeddelelse.
 

√Čt spor farbart efter uheld p√• motorvej

√ąt spor er nu farbart p√• E47 Sydmotorvejen i retning mod K√łbenhavn efter et uheld mellem afk√łrsel 41 Vordingborg og afk√łrsel 40 Udby. Tidligere var motorvejen helt sp√¶rret.

To motorvejsstrækninger spærret efter uheld

Der er sket flere uheld i trafikken. E45 S√łnderjyske Motorvej er sp√¶rret i nordg√•ende retning mellem afk√łrsel 72 og 72 Aabenraa p√• grund af et uheld. Vejen forventes gen√•bnet i l√łbet af eftermiddagen. Ogs√• p√• E47 i retning mod K√łbenhavn er der helt sp√¶rret mellem afk√łrsel 41 og afk√łrsel 42. Ogs√• her forventes vejen gen√•bnet i l√łbet af eftermiddagen.

Salget falder hos leget√łjsgigant

Et faldende salg uden for hjemmemarkedet i USA har sidste √•r v√¶ret med til at give en lavere oms√¶tning for Hasbro. Samlet har den amerikanske leget√łjsgigant omsat for 33,8 milliarder kroner. Det er et fald p√• 8 procent i forhold til √•ret f√łr, viser Hasbros √•rsregnskab.

Netanyahu nægter sig skyldig i bestikkelse og svindel

Benjamin Netanyahu i retten i Jerusalem mandag.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har mandag gentaget, at han erklærer sig uskyldig i en række anklagepunkter om blandt andet bestikkelse og svindel. Det skriver nyhedsbureauet AFP. Netanyahu har tidligere skriftligt erklæret sig uskyldig. Mandag dukkede han fysisk op i retslokalet og gik igen kort efter sin udmelding.

Sognepræsts varetægtsfængsling er forlænget i fire uger

Varet√¶gtsf√¶ngslingen af sognepr√¶st Thomas Gotthard, der er sigtet for at have sl√•et sin hustru, 43-√•rige Maria From Jakobsen, ihjel, er blevet forl√¶nget i fire uger til 8. marts. Det oplyser Retten i Hiller√łd mandag.

Metoo hos ingeni√łrerne

En unders√łgelse fra ingeni√łrforeningen IDA afsl√łrer, at hver femte kvinde er blevet udsat for seksuelle kr√¶nkelser inden for det seneste √•r. Det skriver Ingeni√łren. IDA-formand udtaler, at "vi skal dette uv√¶sen til livs".