Coronavirus

SOS International erkender ansvar: Vi har ikke været grundige nok

SOS International er blevet fyret som leverandør af kviktest til ansatte på landets plejecentre.

- Det er dybt beklageligt, at samarbejdet med regionerne er blevet afbrudt efter så kort tid.

Sådan lyder det fra administrerende direktør i SOS International Niels Krag Printz i en pressemeddelelse i kølvandet på, at firmaet er blevet fyret som leverandør af lyntest til ansatte på plejecentre i fire regioner.

Det er især stærkt kritisable sikkerheds- og hygiejneforhold hos SOS Internationals underleverandør, Medicals Nordic, der har været udslagsgivende for fyringen.

Men også Medicals Nordics tilsidesættelse af loven ved at håndtere borgernes følsomme sundhedsdata over gratistjenesten WhatsApp har fået politikerne til at kritisere SOS International og Medicals Nordic.

- Vi påtager os ansvaret for at have valgt en forkert underleverandør. Vi har simpelt hen ikke været grundige nok med vores baggrundskontrol af virksomheden, siger den administrerende direktør.

- Set i bakspejlet burde vi kun have budt ind på den del af opgaven, som vi selv kunne varetage med vores egne medarbejdere og processer, siger Niels Krag Printz.

Genkender ikke kritikken

Direktøren påpeger dog over for TV 2, at han ikke kan genkende den kritik af hygiejnen, der har været fremhævet af både politikere og presse.

- Det har været en meget komprimeret opstart. Vi lavede kontrakten med regionerne i lørdags, og otte dage efter står vi her. Der er altid opstartsproblemer, men det er ikke noget, der ligger ud over det, man kunne forvente, siger Niels Krag Printz.

Han henviser til, at firmaet selv har lavet kontroller af kvaliteten og hygiejnen på deres testecentre, og de viser "et andet billede, end det, der beskrives i medierne."

- Der har været en kritik af, at vi nogle steder har foretaget tests fra skurvogne, men det problem var vi ved at udbedre, siger han.

SOS International-direktøren mener, at firmaet har leveret, hvad der kan forventes af dem, og at "folk har været tilfredse på testcentrene". Men alligevel har han respekt for regionernes beslutning.

- Udfordringen har været vores underleverandør, og den mistillid, der er skabt omkring vores underleverandør. Vi skulle ikke have entreret med dem, siger Niels Krag Printz.

Fortsætter i opsigelsesperioden

I det hele taget var opgaven nok for ambitiøs for firmaet, mener direktøren.

- Vi ville gerne bidrage til at løse denne store og vigtige samarbejdsopgave, men vi må også erkende, at med de forudsætninger, der var for at løse opgaven, har vi været for ambitiøse, siger Niels Krag Printz.

Regionernes kontrakt med SOS International opsiges med 30 dages varsel i de fire regioner Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Midtjylland og Region Nordjylland, hvor firmaet har haft ansvaret for kviktests.

SOS International vil fortsætte med at antigenteste med eget personale i opsigelsesperioden i Region Hovedstaden, men firmaet Medicals Nordic A/S stopper omgående som underleverandør.

TV 2 har været i kontakt med Medicals Nordic A/S, som i øjeblikket ikke vil kommentere på sagen.