Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Rejserestriktioner

Hvad er status? Det seneste døgn er der registreret 435 nye smittetilfælde af coronavirus i Danmark.

Positivprocenten er søndag på 0,32.

Rejsebureau har fyret halvdelen af sine ansatte i 2020

Mange har droppet ferien til udlandet på grund af corona, og det mærker rejseselskaberne.

Hos Jysk Rejsebureau har man i løbet af 2020 fyret halvdelen af deres cirka 100 medarbejdere. Det skriver TV2 Østjylland.

Estimat: 200.000 amerikanere kan dø med corona på fire måneder

Det seneste estimat fra University of Washington anslår, at 631.000 amerikanere er døde med coronavirus, når vi 1. juni 2021. Det skriver CNN.

Hvordan det ender med at se ud, vil ifølge forskerne afhænge af, hvordan det skrider frem med udrulningen af vacciner og eventuelle nye, smitsomme varianter af coronavirus.

Torsdag var der registreret flere end 455.000 døde med coronavirus ifølge Johns Hopkins University.

Tysk minister vil sætte fart under vaccinationer

Tysklands sundhedsminister, Jens Spahn, siger søndag, at han håber, at nye, mere fleksible, regler for vaccine–rækkefølgen i landet kan sætte mere fut i vaccinationerne.

Fra mandag bliver det nemlig muligt at gøre undtagelser i forhold til vaccine–rækkefølgen, så man kan undgå at smide doser ud. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Smittetilfælde i Frankrig falder for fjerde dag i træk

Frankrig har søndag registreret et fald i nye smittetilfælde for fjerde dag i træk.

Yderligere 19.175 smittede med coronavirus blev registreret søndag mod 20.586 lørdag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Sydafrika suspenderer AstraZeneca-vaccine

Sydafrika har suspenderet brugen af vaccinen fra AstraZeneca, siger landets sundhedsminister ifølge Reuters. 

Studier har vist, at AstraZeneca-vaccinen på nuværende tidspunkt har begrænset effekt på den sydafrikanske mutation af coronavirus.

Det bekræftede det svensk-britiske medicinalselskab lørdag.

AstraZeneca har oplyst, at selskabet er gået i gang med at tilpasse vaccinen, så den også er effektiv mod den sydafrikanske variant.

12 millioner briter har fået det første vaccinestik

Søndag har flere end 12 millioner briter modtaget det første af i alt to stik med en coronavaccine. Det oplyser de britiske sundhedsmyndigheder, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Der bor flere end 60 millioner mennesker i Storbritannien.

Ungarn godkender officielt russisk vaccine som første EU-land

Som det første EU-land har Ungarn godkendt den russiske coronavaccine 'Sputnik V' til brug i landet.

Det skriver landets sundhedsminister, Mikos Kasler, på Facebook søndag.

Det var ventet, at vaccinen ville blive godkendt, da Ungarn allerede i Tirsdags modtog 40.000 doser, og da landets premierminister, Viktor Orban, fredag sagde, at vaccinen snart ville blive taget i brug.

Fyret test-firma beklager dybt

Det fyrede kviktest-firma SOS International reagerer nu på nyheden om, at firmaet er blevet opsagt som leverandør af coronatest.

I en pressemeddelelse erkender SOS Internationals direktør, at de har lavet fejl. 

- Vi påtager os ansvaret for at have valgt en forkert underleverandør (Medicals Nordic A/S, red.). Vi har simpelthen ikke været grundige nok med vores baggrundskontrol af virksomheden. Set i bakspejlet burde vi kun have budt ind på den del af opgaven, som vi selv kunne varetage med vores egne medarbejdere og processer, siger direktør Niels Krag Printz og tilføjer:

- Det er dybt beklageligt, at samarbejdet med regionerne er blevet afbrudt efter så kort tid.

Regionerne har opsagt kontrakten med SOS International A/S med 30 dages varsel og krævet at SOS International A/S øjeblikkeligt afbryder samarbejdet med underleverandøren Medicals Nordic A/S.

Antallet af coronadøde falder - måske er vaccinen slået igennem, siger professor

Siden 19. januar er antallet af dagligt døde med coronavirus faldet og faldet. Hvor der 19. januar blev registeret 39 døde, blev der det seneste døgn kun registreret en. 

Ifølge Thorkild I.A. Sørensen, der er professor emeritus i epidemiologi ved Københavns Universitet, så kan det store fald i antallet af døde muligvis hænge sammen med at flere ældre er blevet vaccineret.

Det siger han til Berlingske.

- Jeg vil gætte på, at det store fald i smitten fra nedlukningen er den primære forklaring, men det er klart, at vaccinationerne også vil begynde at slå igennem, og måske er det allerede sket. Næsten alle på landets plejecentre er jo efterhånden vaccineret, siger han til avisen.

Regioner 'dybt skuffet' over fyret kviktest-firma

Danske Regioner har ikke længere tillid til kviktestfirmaet SOS International. Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse. 

- Regionerne er på vegne af borgerne dybt skuffede over at SOS International A/S svigter sine forpligtelser, siger koncerndirektør i Region Midtjylland Anders Kjærulff.

Regionerne har derfor opsagt kontrakten med SOS International A/S med 30 dages varsel og krævet at SOS International A/S øjeblikkeligt afbryder samarbejdet med underleverandøren Medicals Nordic A/S.

Børn og gravide tilbydes ikke coronavaccine

Indtil videre bruges der vacciner fra virksomhederne Pfizer og BioNTech samt Moderna i Danmark.

Alle borgere får som udgangspunkt tilbud om vaccination. Som hovedregel tilbydes vaccinen dog ikke til gravide, ammende og børn under 16 år. Det skyldes, at vaccinerne ikke er undersøgt og godkendt til de grupper.

Statens Serum Institut gør opmærksom på, at der kan være en forsinkelse i registreringen af de givne vacciner.

Falck kommer til at overtage opgaverne med testning.

Testfirma fyret efter kaos med kviktest på plejehjem

Kviktest-firmaet SOS International er blevet fyret som leverandør af testene på landets plejehjem.

Det fremgår af en mail til Folketingets sundhedsordførere, som TV 2 er i besiddelse af. 

Også SOS Internationals underleverandør Medical Nordics A/S er fyret. Hvor SOS International stopper med 30 dages virkning, så stopper Medical Nordics med omgående virkning. 

Lektor: Smittebølgen ved jul er ved at være afbetalt

- Nu er vi færdige med at afbetale på den pukkel, vi fik skabt omkring juletid med nye tilfælde og indlæggelser.

- Det afspejler, hvor lang tid det faktisk tager at få bragt hospitalerne tilbage til en rimelig belastning, siger lektor i matematisk epidemiologi Viggo Andreasen, Roskilde Universitet, om søndagens smittetal.

Her falder antallet af indlæggelser til 378, og der er blot registreret ét coronarelateret dødsfald.

435 registreret smittet siden i går

Der er registreret 435 smittet med coronavirus siden i går. I alt er der foretaget mere end 137.000 prøver, og dermed ligger positivprocenten på 0,32. Der er ét nyt dødsfald, og antallet af indlagte falder med 4. I alt er 378 personer nu indlagt med coronavirus. 

Norge skærper restriktioner i 13 kommuner

De norske sundhedsmyndigheder er bekymret for coronasituationen i dele af landet og har søndag lukket tre kommuner ned samt skærpet restriktionerne i yderligere ti kommuner. Det skriver NRK.

En af de tre kommuner, som bliver lukket ned, er Bergen, hvor sundhedsminister Bent Høie beskriver situationen som alvorlig. 

Region leder efter borgere over 93 år, som mangler at blive vaccineret

Region Hovedstaden søger borgere over 93 år, der mangler at blive vaccineret. Det siger de til TV 2 LORRY. I første omgang regner regionen med at kunne vaccinere omkring 2500 borgere med Moderna-leverancen, inden næste sending ankommer i slutningen af næste uge.

Der er blevet sendt invitationer ud til borgere over 85 år, men da borgere i den alder ikke har lige så stor vane med at tjekke deres e-Boks, håber Region Hovedstaden på hjælp fra de pårørende. 

Storbritannien vil ikke indføre vaccinepas

Storbritannien kommer ikke til at indføre vaccinepas. De siger den britiske minister for vacciner, Nadhim Zahawi, ifølge Reuters. 

- Storbritannien vil ikke indføre vaccinepas, men folk vil blive bedt om at kontakte deres læge, hvis de har brug for dokumentation (for at de er vaccineret, red.) for at rejse, siger Zahawi. 

Sidst i februar lancerer Danmark et coronapas, der kan bruges som dokumentation ved eksempelvis rejser eller festivaler.

Norge har modtaget AstraZeneca-vacciner

Søndag har Norge modtaget de første doser af coronavaccinen fra AstraZeneca, skriver NRK. Der er ankommet 21.600 doser, som egentlig først skulle være kommet i morgen. Danmark og Sverige modtog AstraZeneca-vaccinerne lørdag. 

Positivprocent på 0,42 blandt lyntest

Lørdag blev der fundet 62 positive prøver blandt i alt 14.900 lyntest foretaget for regionerne. Det viser tal fra testudbyderne. Positivprocenten lander dermed på 0,42. 

Testpersoner og tilstrækkeligt med virus kan blive udfordringer i fremtiden

I takt med at vaccinerne mod coronavirus bliver udrullet, vil flere lande i Vesten - heriblandt Danmark - løbe tør for både uvaccinerede personer og tilstrækkeligt med virus. Begge dele skal bruges, når man skal teste vacciner mod coronavirus. Det kan vise sig at blive en udfordring, både for den danske coronavaccine, der er ved at blive testet, men også for de hundredvis af andre vacciner, som lige nu er ved at blive testet.

- Jo længere der går, jo mere kompliceret bliver det, siger Rolf Sass Sørensen, der er informationschef hos Bavarian Nordic, som sammen med AdaptVac står bag vaccinen.

Udfordringen er opstået, fordi vi har udviklet og udrullet vaccinerne med rekordfart. Dermed er vi løbet tør for de uvaccinerede, sårbare personer, som normalt ville være testpersoner.