Nyheder

50-årig i god fysisk form var kritisk over for nedlukningen - lige indtil han selv blev smittet

Et stort flertal af danskerne støtter op om den nuværende nedlukning af landet, viser en ny undersøgelse.

Indtil for nylig var Jakob Aagaard Mortensen skeptisk over for regeringens håndtering af coronavirus.

Han syntes, at restriktionerne var for hårde, og at corona jo "bare var en influenza".

Den holdning fortalte han vidt og bredt om til venner og familie.

Men nu fortryder han sin tidligere arrogance over for virussen. Han er nemlig selv blevet smittet med den britiske coronamutation B117 og har på egen krop mærket, at coronavirus er meget mere end "bare en influenza".

Undskyld til venner og familie

Lige nu ligger Jakob Aagaard Mortensen isoleret på et kroværelse, væk fra sin familie i Allerød.

Det er to uger siden, at han blev smittet, og sygdomsforløbet beskriver han som "et helvede" med feber, hosteanfald, kvalme og en diæt bestående af panodil og væske.

Nætterne er de værste.

Enten ryster han af kulde, eller også føles kroppen som en "termostat, der står på fem".

Og i de vågne, feberramte nattetimer får tankerne frit løb. Og det var da også sådan en nat, han havde, da han klokken 03.53 natten til lørdag postede et Facebook-opslag, som nu er blevet delt mere end 17.000 gange.

- Jeg vil godt sige undskyld til de mange venner, bekendte, kolleger og familie, der siden Søren og Mette lukkede samfundet ned i marts, har måttet lægge øre til min ofte hårde kritik af de begrænsninger, vi som samfund er blevet pålagt, skriver han.

Over for TV 2 uddyber han, at han under hele pandemien har overholdt de gældende restriktioner, selvom det ofte ikke har været med hans gode vilje.

- Det skyldes lige så meget min omgangskreds, der fra starten har været mere disciplinerede. Jeg gik ikke så meget op i, om vi var 10 eller 12 til et selskab, og jeg finder det også naturligt at kramme dem, jeg er sammen med, men den gik ikke, skriver han via Messenger, fordi han på grund af hosteanfald så kraftige, at de giver ham næseblod, ikke kan gennemføre et telefoninterview.

 1. TV 2

  Har du været bange på noget tidspunkt?

 2. Jakob

  Ja - for 2 nætter siden da både feber og lungebetændelsen var på sit højeste (håber jeg), der var jeg begyndt at tænke over, hvor længe kroppen kan blive ved med at kæmpe imod? Der havde jeg været syg i ca. 10 dage, og der var jeg både fysisk og mentalt udfordret

Et flertal af danskerne støtter coronahåndteringen

Jakob Aagaard Mortensen tilhører nu det store flertal af danskerne, der støtter op om den nuværende nedlukning af samfundet.

En ny analyse, som Voxmeter har lavet for Ritzau i perioden 2.- 4. februar, viser, at 72 procent af danskerne støtter restriktionerne.

Målingen er udtryk for stor tilslutning til regeringens coronahåndtering og viser, at danskerne står sammen om beslutningerne, selvom det er svært.

Det vurderer Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet og har forsket i befolkningens adfærd og holdninger under coronakrisen.

- Det her viser, at danskerne er en befolkning, som i meget høj grad støtter op om det fælles projekt, som coronahåndteringen er, siger han til Ritzau og fortsætter:

- Og noget af den forskning, vi har lavet, viser, at en af de væsentligste faktorer for opbakning til regeringens coronahåndtering er, at man ved, hvad man skal gøre - og at man stoler på, at andre også løfter deres del. Det har vi formået i Danmark.

Ren egoisme

Jakob Aagaard Mortensen ærgrer sig over, at han selv skulle smittes med virussen, før han indså alvoren af pandemien.

 1. TV 2

  Når du kigger tilbage, hvad tænker du så om din egen opførsel og dine egne tidligere udsagn?

 2. Jakob

  Jeg synes grundlæggende, at det er ærgerligt, at jeg selv skulle smittes med Covid-19, før jeg begyndte at nuancere mit syn på de beslutninger, som regeringen gennemfører. Det er jeg ikke stolt over.

I dag har han "den dybeste respekt" for regeringens håndtering.

- Jeg har tilhørt den side af bordet der nok mente, at nu blev Mette Frederiksen lige stramtantet nok, og at det kunne være rart at få sit gamle liv tilbage, skriver han.

- Min efterrefleksion er, at jeg tror vi som mennesker forholder os til covid-19 ud fra, hvor vi selv er i livet. Er vi sunde og raske og med stor appetit på livet, så kan det være svært at skulle acceptere at blive pålagt restriktioner og nedlukning af samfundet, lyder det fra den 50-årige familiefar, der er ikke-ryger, lever sundt og er i god fysisk form.

Han kalder i dag sin tidligere holdning "ren egoisme", og han er nu færdig med at brokke sig over restriktionerne eller nedtone alvoren af virussen.

Nu glæder han sig bare til at komme over sin sygdom - og til at blive vaccineret.