Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 3. februar 2021

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Hvad skete der? Onsdag morgen præsenterede finansministeren tankerne bag et nyt coronapas. Læs mere her.

425 personer er registreret smittet med coronavirus onsdag. 10 personer er døde med virussen. Få det fulde overblik her.

Europæerne får færre børn under pandemien

De store, hidtil usete omvæltninger i hverdagen og usikre økonomiske fremtidsudsigter har lagt en dæmper på familiernes planer om at få børn. Og i flere europæiske lande begynder fødeklinikkerne at melde om en bølgedal i aktiviteten.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

I Frankrig har flere store universitetshospitaler målt helt op til 37 procent færre fødsler i januar sammenlignet med samme måned i 2020. Hele faldet skal ikke tilskrives coronakrisen, men tendensen er den samme i flere andre europæiske lande.

Stor stigning i antallet af konkurser i januar

Der er sket en stor stigning i antallet af konkurser i januar, hvor 981 virksomheder har drejet nøglen om mod 458 på samme tid sidste år, viser en ny opgørelse, som den private data- og analysevirksomhed Bisnode har lavet, skriver Finans.dk.

– Det fremstår som resultatet af, at mange virksomheder har kæmpet for at holde sig i live, og nu er der – trods diverse hjælpepakker - ligesom ikke flere muligheder tilbage, siger Christian Anders Elkjær, talsmand for Bisnode.

Brasiliansk coronavariant giver panderynker hos SSI

Den brasilianske by Manaus er hårdt ramt af coronavirus, og det skyldes formentlig den brasilianske virusvariant P1. Meldingerne fra Manaus giver panderynker hos direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum.

– Det, at den lige pludselig kan lave en bølge nummer to, er en ubehagelig overraskelse, som virus har i ærmet til os, fortæller han til Ekstra Bladet.

Han understreger, at man ikke ved, om varianten nemmere kan smitte folk, selv om de har antistoffer, men det tyder på det, siger han.

Knap hver anden dansker ønsker vaccinepas til restauranter

Næsten hver anden dansker – 48 procent – mener, at man skal have lov at gå på café og restaurant, hvis man har et coronapas. Det viser en måling fra Epinion, skriver DR.

31 procent af befolkningen er omvendt imod idéen om et vaccinepas som adgangbillet til restauranter og caféer.

Undersøgelsen bygger på 1089 interview med danskere på 18 år eller derover, som er indsamlet i perioden 18. til 21. januar.

Vacciner overstiger antal smittede

Antallet af coronavaccinationer har på globalt plan oversteget antallet af registrerede coronatilfælde, skriver Financial Times på baggrund af egne beregninger.

Tallene er dog ufuldstændige, og det reelle antal smittede vil nok være højere end det antal, der er fundet via diagnostiske test.

Alligevel er sundhedseksperter begejstrede, skriver mediet.

Hillerød Kommune fritager forældre for betaling

Forældre i Hillerød kan få betalingsfri orlov fra den eller de dagtilbudspladser, der ikke bliver benyttet, hvis de holder deres børn hjemme i forbindelse med coronanedlukningen. Det skriver TV2 Lorry.

Tidligere har også Gladsaxe, Frederiksberg, Rødovre, Københavns og Halsnæs Kommuner meldt ud, at de vil give forældre mulighed for betalingsfri orlov fra institutioner.

Region H bruger partybus som testcenter

Som et nyt tiltag er Region Hovedstaden begyndt at bruge en såkaldt partybus som mobilt testcenter.

Det skriver Region Hovedstadens Akutberedskab på Twitter.

-Vi ser hele tiden på muligheder og behov for at gøre det nemt og praktisk, at blive testet. Partybussen er endnu et tiltag. Vores dygtige medarbejdere er klar, siger Pernille Lohse, chef for Testcenter Danmark.

Lægemiddelagentur tager hul på vurdering af ny vaccine

Det europæiske lægemiddelagentur (EMA) er gået i gang med at vurdere data fra forsøg med en mulig vaccine mod coronavirus fra den amerikanske producent Novavax. Det sker for at være på forkant og spare tid i godkendelsesprocessen, men uden at slække på krav til sikkerhed og kvalitet.

EMA kan først komme med sin endelige konklusion, når data fra de sidste faser af vaccineudviklingen er klar og grundigt vurdere.

Hunde lugter sig frem til coronavirus i menneskers spyt

En tysk dyrlægeklinik har trænet hunde til at opdage coronavirus i menneskespyt med 94 procent nøjagtighed. Det skriver Reuters.

Hundene kan lugte den lugt, der kommer fra cellerne i smittede personer, lyder det fra dyrlæge Esther Schalke.

Stigning i antallet af dagligt smittede i Italien

13.189 personer er i løbet af det seneste døgn registreret smittet med coronavirus i Italien, oplyser det italienske sundhedsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det er en stigning i forhold til tirsdag, hvor tallet var 9.660.

476 er døde med covid-19 i løbet af det seneste døgn i Italien. Det er et fald i forhold til tirsdag, hvor tallet var 499.

Ni kommuner har nu smitte, der er under myndighedernes bekymringsgrænse

Ni kommuner i landet har nu et incidenstal, der er lavere en 20, som er myndighedernes bekymringsgrænse. Det oplyser Statens Serum Institut.

Det betyder, at der inden for en periode på syv dage har været flere end 20 smittetilfælde per 100.000 indbyggere.

Der er tale om følgende kommuner:

Tønder Kommune: 18,8 – 7 smittetilfælde.

Holstebro Kommune: 17,1 - 10 smittetilfælde.

Viborg Kommune: 15,5 – 15 smittetilfælde.

Favrskov Kommune: 14,5 - 7 smittetilfælde.

Ringkøbing-Skjern Kommune: 14,2 – 8 smittetilfælde.

Bornholm Kommune: 10,1 – 4 smittetilfælde.

Samsø Kommune: 0 – 0 smittetilfælde.

Ærø Kommune: 0 – 0 smittetilfælde.

Læsø Kommune: 0 – 0 smittetilfælde.

Lyntest til lærere og pædagoger skal give tryg genåbning

Når skolerne i næste uge genåbner for børnene i 0.-4. klasse, vil skolernes personale blive tilbudt to ugentlige lyntest.

Det gælder lærere, pædagogiske personale, skoleledere og andre faggrupper i skolen, skriver Kommunernes Landsforening (KL) på sin hjemmeside.

- Vores medarbejdere skal kunne gå trygt på arbejde. Og forældre og elever skal være sikre på, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at møde op. Derfor er det vigtigt, at vi får en god model for test af personalet på skolerne, siger formand for kommunerne Jacob Bundsgaard (S).

Det er planen, at hurtigtestene skal foretages på skolerne. Det vil være frivilligt for personalet, om de ønsker at benytte testen.

Mette Frederiksen afviser kritik af lukkethed om nedlukning

Statsminister Mette Frederiksen (S) afviser at have givet et indtryk af, at Danmark i marts lukkede delvist ned på baggrund af myndighedernes anbefaling.

Regeringen har hele tiden sagt, at det var en politisk beslutning. Det siger hun onsdag i Folketingssalen.

- Jeg er i øvrigt ikke enig i, at regeringen skulle have efterladt et indtryk af, at regeringens beslutning baserede sig en til en på anbefalinger fra sundhedsmyndighederne eller andre myndigheder, siger hun.

I forbindelsen med nedlukningen af Danmark i marts 2020 lød det dog fra Mette Frederiksen, at det var myndighedernes anbefalinger, der lå til grund.

- Derfor er det myndighedernes anbefalinger, at vi lukker alt unødvendig aktivitet ned på de områder i en periode. Vi anlægger med andre ord et forsigtighedsprincip, sagde statsministeren dengang.

Sverige kræver negativ coronatest ved indrejse

Fra lørdag skal udenlandske borgere, som vil rejse ind i Sverige, fremvise en negativ coronatest. Det siger statsminister Stefan Löfven på et pressemøde.

Den britiske variant udgør nu hver sjette nye smittetilfælde

Der er nu påvist 1116 tilfælde med coronavarianten B117, der udspringer fra Storbritannien.

Det er en stigning fra 1047 i den seneste opgørelse søndag. De viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

425 personer er smittet med coronavirus

425 personer er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn. Det er en stigning fra dagen før, hvor tallet var 397. Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut.

Positivprocenten falder til 0,39. Ti personer er døde med coronavirussen det seneste døgn. 

Eurovision afholdes under begrænsede former

Drømmen om den europæiske sangkonkurrence Eurovision lever endnu. Men tilskuere kan forberede sig på, at det bliver på lidt anden vis end normalt og med god afstand. Arrangementet bliver afholdt i den hollandske by Rotterdam. Det udtaler arrangørerne bag Eurovision ifølge Reuters, skriver Ritzau.

Alle nære kontakter skal følge skærpede retningslinjer

Fremover skal alle nære kontakter til smittede gå i selvisolation hurtigst muligt, og på fjerde og sjette døgn skal man testes. Først efter et negativt svar på sjettedøgnet må man bryde sin selvisolation. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse

19. januar indførte styrelsen midlertidige, skærpede retningslinjer, som nu bliver permanente. 

Samtidig frafalder retningslinjen om 14 dages isolation for de, der har været udsat for mere smitsomme varianter. Fremover skal også personer, der har været udsat for mere smitsomme varianter, følge de nye, skærpede retningslinjer.

Brøndby havde landets højeste positivprocent i uge 4

Brøndby er den kommune i landet, hvor den største andel af nye testede var smittede med coronavirus i sidste uge. Det viser tal for kommunernes positivprocenter fra Statens Serum Institut (SSI).

Landsgennemsnittet er 0,48 procent.

Top ti over kommuner med den højeste positivprocent i uge 4:

  1. Brøndby: 1,2 procent (50 smittede ud af 4148 testede)
  2. Greve: 1,18 procent (84 ud af 7065)
  3. Vallensbæk: 1,12 procent (30 ud af 2675)
  4. Lejre: 1,08 procent (41 ud af 3771)
  5. Høje-Taastrup: 1,08 procent (80 ud af 7367)
  6. Køge: 1,05 procent (78 ud af 7422)
  7. Fredensborg: 1,03 procent (44 ud af 4244)
  8. Albertslund: 1 procent (42 ud af 4166)
  9. Ishøj: 0,98 procent (31 ud af 3150)
  10. Gladsaxe: 0,96 procent (86 ud af 8900)

Politi advarer om falske vacciner

Får man et tilbud om at købe en vaccine på nettet, skal man takke pænt nej. Det er politiets opfordring i et opslag på Facebook.

Selvom fænomenet endnu ikke er set i Danmark, er der i Europa flere eksempler på kriminelle, der forsøger at sælge falske vacciner mod coronavirus.