Coronavirus

Mette Frederiksen affejer kritik og fastholder at beslutning om nedlukning var politisk

Selvom statsministeren 11. marts sagde, at en nedlukning af landet skete på myndighedernes anbefaling, var det ikke det, hun mente med sætningen.

Beslutningen om at lukke Danmark ned den 11. marts var politisk, og at regeringen skulle have påstået andet, er forkert.

Det fastslår statsminister Mette Frederiksen (S) under en debat i Folketingssalen:

- Beslutningen om nedlukningen og hvad den skulle omfatte, var en politisk beslutning. Det var den politiske handling på og omsættelse af rådgivningen fra myndighederne, og jeg vil gerne sige meget klart, at regeringen ikke på noget tidspunkt har forsøgt at fralægge sig ansvaret for nedlukningen, siger hun.

Går i rette med professor

Dermed afviser Mette Frederiksen samtidig professor Jørgen Grønnegård Christensens påstand om, at hun skulle have talt usandt på det efterhånden ikoniske pressemøde den 11. marts 2020.

Jeg synes, det er lidt voldsomt at tage et par enkelte linjer ud

Mette Frederiksen (S)

Sammen med en ekspertgruppe har Grønnegård de seneste måneder undersøgt grundlaget for de mange beslutninger, der er blevet truffet under coronakrisen indtil videre.

Da gruppen fredag afleverede den endelige rapport, konkluderede den blandt andet, at der ikke var dokumentation for, at nogen myndigheder anbefalede regeringen en så omfattende nedlukning, som den endte med at iværksætte.

Det var ellers netop, hvad statsministeren hævdede på pressemødet den 11. marts:

- Derfor er myndighedernes anbefaling, at vi lukker ned for al unødvendig aktivitet på de områder i en periode. Vi anlægger et forsigtighedsprincip, lød det.

Lyn-analyse

Mette Frederiksen gør alt, hvad hun kan for at dysse denne sag ned, og derfor gentager hun de forklaringer, hun har givet før.

Nedlukningen er sket på baggrund af anbefalingerne fra myndighederne, men det er jo i sidste ende politikernes ansvar, når man laver en nedlukning som den i marts. Derfor gør det hende sårbar, når hun så eksplicit har skubbet myndighederne foran sig og først senere tilføjet, at det var en politisk beslutning.

Sagen slutter på ingen måde her. Oppositionen mener, hun har løjet for danskerne og Folketinget, og at det skal have konsekvenser for statsministeren.

En politisk beslutning

Det faktum fik fredag Grønnegård til at udtale, at "den måde statsministeren kommunikerer på afspejler ikke de faktiske forhold", men det er ikke en fair betragtning, hævder Mette Frederiksen nu.

- Det var ikke det, der var ment med den omtalte sætning. Det var ikke budskabet på pressemødet eller på de næste mange pressemøder for den sags skyld, siger hun og tilføjer:

- Jeg tror ikke, der er nogen i Danmark, der har været i tvivl om, at det var en politisk beslutning at lukke landet ned. Det er ikke en politisk beslutning, der tages ud af det blå. Den foretages på baggrund af den rådgivning, vi får i dagene op til den 11. marts.

DF på krigsstien

Det var Dansk Folkeparti, der onsdag havde kaldt statsministeren i folketingssalen for at svare på Jørgen Grønnegård Christensens påstand, og repræsenteret ved gruppeformand Peter Skaarup og næstformand Morten Messerschmidt blev de ved med at spørge, om ikke Mette Frederiksen mente, at hun skyldte befolkningen en undskyldning, fordi hun havde ført dem bag lyset.

Den forespørgsel afviste Frederiksen. I stedet opfordrede hun DF'erne til at få proportionerne med i debatten:

- Jeg synes, det er lidt voldsomt at tage et par enkelte linjer ud af alt det, der bliver kommunikeret fra en regering i løbet af sådan en krise. Vi har ikke på noget tidspunkt som regering ladet skinne igennem, at der ikke var tale om en politisk beslutning, siger hun.

Folketinget bakkede tilbage i marts samstemmigt op om beslutningen om at lukke landet ned. Siden er kritikken af statsministeren og hendes kommunikation dog vokset hos særligt de blå partier.