Samfund

Dagens nyheder 3. februar 2021

Vi giver dig dagens nyheder, mens de sker. Du kan altid tippe TV 2s journalist her.

Telenor anmodet om at lukke ned for Facebook

Milit√¶r-regeringen i Myanmar, der mandag kuppede den demokratisk valgte regering, har anmodet Telenor og en r√¶kke andre televirksomheder om at blokere Facebook. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse if√łlge Reuters. Tidligere meldte nyhedstjenesten om, at borgere i Myanmar ikke kunne komme p√• netop den sociale platform.

Motorvej farbar igen

Esbjergmotorvejen, der tidligere var sp√¶rret, fordi en lastbil skulle bj√¶rges, er nu √•ben igen. Det oplyser Syd- og S√łnderjyllands Politi.

Esbjergmotorvejen spærret

E20 Esbjergmotorvejen er i √łjeblikket sp√¶rret i retning mod Kolding mellem afk√łrsel 68 Vejen og 67 Vejen √ė, da der skal bj√¶rges en lastbil. Det oplyser Vejdirektoratet. Motorvejen forventes gen√•bnet sidst p√• aftenen.

Proud Boys kommer på terrorliste

De canadiske myndigheder har tilf√łjet 13 grupper til deres terrorliste, og blandt dem er den amerikanske gruppe Proud Boys, der var meget tydelige i forbindelse med Trumps v√¶lgerm√łder, pro-Trump demonstrationer og ikke mindst angrebet p√• Kongressen 6. januar. Gruppen beskrive som en IMVE-organisation, en ideologisk motiverede voldelige eksremister.

F√¶rdselsuheld p√• S√łnderjyske Motorvej

Der er sket et f√¶rdelsuheld p√• S√łnderjyske Motorvejs sydg√•ende spor ved R√łdekro, oplyser Syd- og S√łnderjyllands Politi p√• Twitter. En lastbil er blevet p√•k√łrt af en personbil, og f√łreren af personbilen er kommet lettere til skade, oplyser politiet. Ulykkesstedet kan passeres med forsigtighed.

F√łdevarestyrelsen tilbagekalder hundefoder

Det er Multifits kyllingehalse, der tilbagekaldes.

F√łdevarestyrelsen tilbagekalder hundefoder efter fund af salmonella. Der er tale Multifit kyllingehals, der bliver solgt i Maxi Zoo-butikker. Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse. Der er risiko for blandt andet diarr√©, kvalme, mavesmerter, feber og opkast.

Mand anholdt for trafikdrab

Manden, der er tiltalt for et trafikdrab p√• en betjent p√• Langebro, er blevet anholdt i Dubai. Det oplyser K√łbenhavns Politi p√• Twitter. 

Formodet flugtbilist fængslet efter alvorlig ulykke

En 24-√•rig mand er onsdag eftermiddag i et grundlovsforh√łr ved Retten i Aalborg blevet varet√¶gtsf√¶ngslet i fire uger efter en alvorlig ulykke i Aalborg tirsdag. Her st√łdte to biler sammen. En 25-√•rig kvinde blev s√• h√•rdt kv√¶stet, at hun er lagt i kunstig koma, mens chauff√łren i den anden bil stak af. Det skriver Nordjyske Anklagere p√• Twitter.

'Druk' nomineret til en Golden Globe

Den danske spillefilm 'Druk' af instrukt√łr Thomas Vinterberg er blevet nomineret til en Golden Globe i kategorien Bedste Udenlandske Film. Derudover er HBO-serien 'The Undoing' af danske Susanne Bier nomineret til en Golden Globe i kategorien Bedste Miniserie.

Snevejr giver uheld

Rundt omkring i landet sner det, og det kan give udfordringer p√• vejene. I Syd√łstjyllands Politikreds fort√¶ller vagthavende, at man "har en masse sm√•uheld" ‚Äď enten solouheld eller uheld, hvor folk k√łrer op i hinanden. Det skyldes snevejret. Fyns Politi opfordrer ogs√• p√• Twitter borgere til at k√łre forsigtigt.

- Man skal altid v√¶re opm√¶rksom som billist, n√•r det sner, som det g√łr. Man skal v√¶re ekstra opm√¶rksom, hvis vejene fryser til, siger Lisbeth Nedergaard, pressechef i Falck, til TV 2 FYN.

54-√•rig varet√¶gtsf√¶ngslet for drabsfors√łg ved kv√¶lning

En 54-√•rig mand sigtes for at have fors√łgt at dr√¶be sin samlever ved at kv√¶le hende tirsdag. Det fort√¶ller anklager Michael Quist efter et grundlovsforh√łr onsdag i Retten i Lyngby.

Dommeren besluttede onsdag, at manden skulle varet√¶gtsf√¶ngsles i surrogat i forel√łbigt fire uger. Manden, der var tavs ved retsm√łdet, erkender de faktiske forhold. Kvinden er fortsat i kritisk tilstand efter overfaldet.

Draghi skal danne regering

Italiens pr√¶sident har adspurgt tidligere chef for den Europ√¶iske Centralbank Mario Draghi om at danne regering. Det skriver AP og Reuters.

Fanges menneskerettigheder blev krænket ved tvangsfiksering

Det var i strid med menneskerettighederne, at en mand blev tvangsfikseret i ni m√•neder. Det fastsl√•r H√łjesteret i en dom.

Mand varetægtsfængslet i fire uger for drab

En 51-√•rig mand er blevet varet√¶gtsf√¶ngslet i fire uger for at have dr√¶bt en 43-√•rig kvinde. Det oplyser √ėstjyllands Politi. Det sker efter et grundlovsforh√łr i Retten i Aarhus, hvor manden har erkl√¶ret sig skyldig.

Rasmus Helveg bliver næstformand i Folketingets Præsidium

Rasmus Helveg Petersen er indtr√•dt som n√¶stformand i Folketingets Pr√¶sidium for Radikale Venstre. Det skriver han p√• Facebook. Han overtager pladsen i pr√¶sidiet, der er den √łverste ledelse af Folketinget, fra Jens Rohde, som i sidste uge meldte sig ud af Radikale Venstre.

Jeg er indtrådt i Folketingets Præsidium som de radikales repræsentant. Dermed skal jeg lede debatter og afstemninger...

Posted by Rasmus Helveg Petersen on Wednesday, February 3, 2021

Fransk stat d√łmt skyldig i ikke at leve op til klimaforpligtelser

En domstol i Paris har onsdag fundet den franske stat skyldig i ikke at leve op til sine klimaforpligtelser. Aktivister betegner dommen som en "historisk sejr for klimaet". Det skriver mediet France24.

16-årig sigtes for tre voldtægter

En 16-√•rig dreng sigtes for at fors√łge at voldtage tre kvinder i Odense, oplyser anklager Daniel Dokkedahl, der fremstiller drengen i et grundlovsforh√łr i Retten i Odense onsdag eftermiddag.

Der er tale om fors√łg p√• s√•kaldte overfaldsvoldt√¶gter, hvor gerningsmand og offer ikke kender hinanden i forvejen. Den f√łrste episode fandt sted 27. januar, og de to sidste var tirsdag aften.

51-årig erklærer sig skyldig

Den 51-årige mand, der er sigtet i sagen om drabet på en 43-årig kvinde, har erklæret sig skyldig. Læs mere om sagen her.

Laveste niveau af indbrud siden 1970'erne

Ikke siden 1977 har der været færre indbrud, end der var i 2020. Det viser tal fra Bo Trygt, der er et samarbejde mellem blandt andre Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden. Sidste år blev der begået 17.430 indbrud. Det er et fald på 29 procent fra 2019.

Venstre præsenterer udlændingeudspil

Venstre er netop nu ved at pr√¶sentere sit udl√¶ndingeudspil. Partiet vil blandt andet indf√łre en arbejdspligt for udl√¶ndinge og indvandrere, der betyder, at man skal tage et arbejde eller en uddannelse. G√łr man ikke det, s√• f√•r man tilbudt et "nyttejob". Siger man nej til nyttejob, kan man ikke f√• nogen offentlig ydelse.