Nyheder

Seneste nyt om coronavirus

Denne liveblog opdateres ikke længere.

EU-chef forventer vaccineboom efter påske

Udrulningen af vacciner står foran et snarligt gennembrud i Europa. Det bebuder EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i et interview med Politiken og syv andre europæiske aviser.

Formanden fortæller, at hun forventer, at 70 procent af EU's voksne befolkning vil være vaccineret, inden sommeren er forbi.

Virolog om lille genåbning: - Vi vinder noget erfaring

Det er ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimenterende virologi på Københavns Universitet, forsvarligt at åbne for de yngre klasser på nuværende tidspunkt. Det siger han til TV 2:

– Ved at gøre det sådan her får man en mulighed for at følge konsekvenserne ved begyndende oplukninger, inden man skal tage stilling til, om andre ting skal åbne. Så vi vinder noget erfaring.

Regioner: Private virksomheder skal vaccinere befolkningen

Planen om at vaccinere de voksne danskere inden 4. juli kan komme under så meget pres, at regionerne vil bede private virksomheder om at byde på opgaven med at udføre vaccinationer, skriver Jyllands-Posten.

På vegne af alle regionerne arbejder Region Midtjylland på at sende en rammeaftale i offentligt udbud allerede i næste uge. Målet er at kunne få en kontrakt med en leverandør på plads medio marts.

Dubai lukker barer, efter stigning i smitte

Mandag har Dubai beordret alle barer lukket indtil slutningen af måneden, fordi smitten er steget, efter at turister er flokkedes til emiratet på ferie. Det skriver AFP.

Restriktionerne træder i kraft torsdag. Hoteller, pools og private strande skal skrue ned på 70 procents kapacitet. Det samme skal indkøbscentre.

78 danskere har fået konstateret covid-19 efter en rejse til Dubai.

Astrid Krag vil støtte frivillige organisationer

Social– og ældreminister Astrid Krag (S) vil søge politisk opbakning til en ny nødpulje, som skal hjælpe sociale organisationer som for eksempel genbrugsbutikker.

Franske skilifte holder lukket indtil starten af marts

I Frankrig vil alle skilifte holde lukket indtil starten af marts for at begrænse spredningen af coronavirus. Det fortæller den franske regering ifølge Reuters.

Selvom franske skiresorts har været åbne for turister hele året, har liftene holdt lukket siden starten af skisæsonen. 

Merkel: Voksne får tilbud om vaccine inden 21. september

Den tyske kansler, Angela Merkel, siger ifølge CNN, at alle i landet vil få tilbudt vaccinen mod coronavirus senest 21. september. Vaccinen bliver tilgængelig for 73 millioner voksne.

Meldingen kommer efter et møde, som Merkel havde indkaldt til på grund af tiltagende vrede over problemfyldte vaccinationskampagner.

En ud af fem coronadødsfald i USA blev registreret i januar

Over 441.000 personer i USA har mistet livet med coronavirus, siden pandemien brød ud for omkring et år siden. Omkring 22 procent af dødsfaldene – over 95.000 – er registreret i januar, viser data fra Johns Hopkins University ifølge CNN.

Lærere inden genåbning: Vi skal tage os ekstra godt af nogle

Når skolen om en uge igen åbner for de yngste elever i 0.-4 klasse, skal lærerne især have fokus på, at ikke alle glider lige nemt ind i undervisningen igen.

Nogle elever skal blandt andet have ekstra opmærksomhed for at komme ind i fællesskabet igen, siger formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen.

USA's økonomi vil komme sig over coronaen midt i 2021

Den amerikanske økonomi vil midt i 2021 komme sig over de økonomiske følger af coronapandemien. Sådan lyder en analyse fra Kongressens Budgetkontor (CBO).

Men det ser sløjere ud for folk i beskæftigelse. Her tror budgetkontoret, at USA først når op på et niveau fra før pandemien i 2024.

Pressemødet er slut

Pressemødet om genåbningen af de små klasser er slut.

Lærere skal holde afstand

Når eleverne vender tilbage i skole på mandag må de kun være sammen med deres egen klasse, hvor der ikke gælder nogen afstandsregler, forklarer børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. 

Der er dog afstandskrav for lærerne, som heller ikke må holde fysiske møder med hinanden.

Brostrøm vil ikke kommentere rapport

B.T. spørger Søren Brostrøm til en nylig rapport, der beskrev, at direktøren i Sundhedsstyrelsen i foråret 2020 ikke anbefalede en meget omfattende nedlukning af samfundet.

- Jeg har ikke nogen kommentarer til detaljer i den ganske omfattende rapport, svarer Søren Brostrøm. 

Bekymring for den mentale sundhed

Der bliver spurgt til befolkningens mentale helbred under epidemien.

- Vi har været bekymret for den mentale sundhed i den danske befolkning fra dag ét i den her epidemi, siger Søren Brostrøm.

Han siger ikke, om myndighederne har registreret en forværring i den mentale sundhed, men han fortæller, at Sundhedsstyrelsen holder øje med det.

Brostrøm: Positiv vaccinenyhed

Søren Brostrøm bliver spurgt til nyheden om, at EU forventer at modtage op mod 75 millioner ekstra vacciner fra Pfizer/Biontech.

-  Det er en god nyhed, at EU har fået forhandlet flere vacciner fra Pfizer. Alle nyheder om hurtigere vacciner er gode nyheder. Nu skal vi finde ud af, hvor meget Danmark får, og så reviderer vi selvfølgelig vaccinationskalenderen, siger han.

Håb om flere "nålestiksoperationer"

Hvis vi kan holde smitten under kontrol, er der håb for, at vi kan lave flere lignende små genåbninger, siger direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum - han kalder det "nålestiksoperationer" 

Men det er under forudsætning af, at epidemien holder sig i ro, når den mere smitsomme britiske variant bliver den dominerende variant i februar.

Genåbning giver øget smitte

Lige nu fortsætter smittetallet ned. Hvis vi ikke sendte de små elever tilbage i skole, ville vi komme ned på omkring 300 daglige smittetilfæle og 20 daglige indlæggelser i udgangen af februar, siger Henrik Ullum, der svarer på et spørgmål fra DR.

Han tilføjer, at en hvilken som helst åbning af samfundet vil give øget smitte.

Brostrøm: Send trygt dit barn i skole

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm har ordet og siger ligesom sin kollega i Statens Serum Institut, at genåbningen af de mindste klasser er sundhedsfagligt forsvarligt.

- Vi ved, at børn i den her alder smitter mindre. Så man kan trygt sende sine børn i skole under de her rammer, siger han.

SSI: Fremtiden ser positiv ud

Hvis vi kigger længere ind i foråret er der flere ting, vi kan glæde sig over i forhold til yderligere genåbning af samfundet, mener Henrik Ullum. Han fremhæver:

Vi får flere vacciner. Vi får bedre vejr. Vi kan meget hurtigt skrue testkapaciteten op.

- Lige nu er det hårdt, vi skal holde fast, vi kan kun åbne de mindste klasser. Men kigger vi længere ind i fremtiden, ser det godt ud, siger Henrik Ullum.

Stigning i smittetal

Statens Serum Institut har regnet sig frem til, at en genåbning af de små skoleklasser vil give en stigning i det daglige smittetal fra omkring 300 til omkring 600 i slutningen af marts, oplyser direktør Henrik Ullum.

Ligeledes vil antallet af daglige nye indlæggelser stige fra 20 til 40.

Smitten i Danmark er lige på samme niveau som i første uge af september.