Coronavirus

Ny vaccine viser næsten 90 procent beskyttelse mod coronavirus

Den nye vaccine er effektiv mod både den sydafrikanske og britiske variant, viser studiet.

Det amerikanske selskab Novavax har sent torsdag aften præsenteret resultaterne for sin coronavaccine, som i fase tre-studiet viste, at den var 89,3 procent dækkende.

Det vil sige, at der var 89,3 procent færre tilfælde af coronasmitte blandt testgruppen.

Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Samtidig er vaccinen, der har navnet NVX-CoV2373, effektfuld mod både den britiske og sydafrikanske mutation.

EU har i øjeblikket ingen aftale med producenten om leverancer, men en købsaftale ventes at være på plads i løbet af få dage. Det oplyser en kilde fra EU-Kommissionen til TV 2.

Undersøgt effekt på smitsomme varianter

Der er foretaget studier af vaccinen i både Storbritannien og Sydafrika.

I det britiske ben af studiet, hvor halvdelen af patienterne var smittet med den nye og mere smitsomme britiske mutation, viste vaccinen sig effektfuld.

Ifølge BBC's medicinalkorrespondent er det den første vaccine, der er beviseligt effektfuld over for særligt den britiske variant.

Virker i nogen grad mod sydafrikansk variant

I den del af studiet, der er foretaget i Sydafrika, viste vaccinen også, at den virkede mod denne variant. Her beskyttede den 60 procent.

Begge varianter smitter mere end de gamle varianter, der har været dominerende indtil for nylig.

- NVX-CoV2373 har potentiale til at spille en vigtig rolle i løsningen af denne globale sundhedskrise. Vi ser frem til at arbejde med vores samarbejdspartnere, bidragsydere og regulatorer i hele verden for at gøre vaccinen tilgængelig så hurtigt som muligt, siger Stanley C. Erck, der er administrerende direktør i Novavax, i pressemeddelelsen.

Sidste uge antydede et sydafrikansk studie, at man kunne blive smittet igen med nye varianter af virussen.

Ny vaccine kan godkendes fredag

EU er i den afsluttende fase af forhandlinger med Novavax om køb af vaccinen, når den er sat i produktion. Det betyder, at Danmark også vil få del i lagret, når det er faldet på plads.

I alt vil EU købe 200 millioner doser.

Det forventes, at Det Europæiske Lægemiddelagentur godkender AstraZenecas vaccine fredag. Dermed bliver det den tredje vaccine, som danskerne kan få.

Man vaccinerer allerede med vacciner fra Pfizer/BioNTech og Moderna.