Ingen myndigheder anbefalede den totale nedlukning af Danmark, viser rapport
Da Mette Frederiksen lukkede Danmark i marts, sagde hun, at det var på "myndighedernes anbefaling". Men det var det ikke, viser rapport.
En ekspertgruppe har netop fremlagt resultaterne af deres evaluering af regeringens håndtering af coronapandemien sidste år.
Rapporten, der er på 595 sider, konkluderer blandt andet, at statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede landet ned uden, at det var anbefalet fra myndighedernes side.
På et pressemøde 11. marts lukkede Mette Frederiksen og resten af regeringen Danmark ned med ordene:
- Derfor er det myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned på de områder i en periode. Vi anlægger med andre ord et forsigtighedsprincip. Og derfor tager myndighederne nu følgende skridt.
Men det er ifølge ekspertgruppens granskning ikke helt korrekt. Myndighederne havde ikke anbefalet det.
Idéen kom inde fra Statsministeriet
Ekspertudvalget skriver blandt andet, at hverken politiets nationale operative stab (NOST) eller AC-gruppen, der er en gruppe af embedsmænd, anbefalede nedlukningen.
Den var i stedet udtænkt i Statsministeriet:
- I kombination med den tætte styring og kontrol af covid-19-håndtering, som Statsministeriet udøver fra og med 27. februar tyder fraværet af alternative ophav til nedlukningsplanen på, at den plan for nedlukning, som udmeldes på pressemødet i Statsministeriet 11. marts i al væsentlighed er konciperet i Statsministeriet, står der i rapporten.
Ekspertgruppen skriver videre, at man har fundet ud af, at 10. marts har Statsministeriet med departementschefen i spidsen vurderet, at der er "behov for vidtrækkende og øjeblikkelige tiltag".
I ekspertgruppen sidder blandt andre Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus fra statskundskab på Aarhus Universitet og Lars Østergaard, klinisk professor fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
Sundhedsstyrelsen: Ikke klar til at lukke dagtilbud, skoler og uddannelser
Sundhedsstyrelsen var dog ikke fuldstændig uenig i, at samfundsaktiviteten skulle drosles ned.
Styrelsens skepsis omhandlede primært de institutioner, som børn og unge bruger, står der i rapporten:
- Sundhedsstyrelsens manglende støtte til den delvise nedlukning 11. marts 2020 knytter sig primært til nedlukningen af daginstitutioner, skoler og uddannelsesinstitutioner, herunder til, hvornår en nedlukning her bør komme på tale. Det er altså ikke en fundamental uenighed om, hvorvidt der på dette tidspunkt skal skrues ned for aktiviteten i samfundet.
Præsenteres i Landstingssalen senere fredag
23. juni sidste år besluttede et flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance at lade en uvildig ekspertgruppe undersøge håndteringen af coronapandemien.
Ifølge en pressemeddelelse fra den dag har gruppen kigget på sundhedsvæsnets beredskab samt de beslutninger, der lå til grund for Danmarks nedlukning i marts. Det er altså udelukkende første nedlukning, gruppen har kigget på.
Formålet med rapporten er at drage læring og ikke at placere skyld, skriver Folketinget i en pressemeddelelse i forbindelse med rapportens offentliggørelse.
Klokken 14 præsenterer formand Jørgen Grønnegård Christensen udvalgets fund for offentligheden ved en præsentation i Landstingssalen på Christiansborg.