Dagens overblik

Dagens overblik: EU løfter flig for omdiskuteret vaccinekontrakt

Polen fastholder abortforbud, rapport undsiger regeringen, og plejecentre prioriteres til lyntest.

Den engelske musiker Morrissey havde ikke meget til overs for søndage, som han kaldte "grå og stille" i sangen 'Everyday is like sunday'.

Historien melder ikke noget om, hvorvidt Morrissey er på vej med en kommentar til nedlukningens grå hverdage i en tyst og noget begivenhedsfattig tid. Men her på kanten af weekenden er der kun at sige: Husk at få sat lidt farve på tilværelsen, hvis I kan.

Velkommen til dagens overblik.

EU offentliggør dele af omdiskuteret vaccinekontrakt

EU har offentliggjort dele af den kontrakt, som unionen har indgået med vaccineproducenten AstraZeneca.

Det sker for at få belyst de omdiskuterede svigt i medicinalfabrikantens leverancer. Og som har spredt bekymring for, om både Danmark og de øvrige lande i EU kan få vaccineret befolkningen hurtigt nok.

AstraZeneca har tidligere i januar meddelt, at virksomheden kommer til at levere 75 millioner færre doser af deres vaccine i første kvartal, end EU tidligere var stillet i udsigt. Det skyldes produktionsproblemer, hævder AstraZenecas ledelse.

Den oprindelige aftale, der blev indgået i august, lød på op til 400 millioner doser til EU, hvoraf Danmark stod til at købe 3,8 millioner af doserne.

EU-kommissionsformand Ursula von Leyen har de seneste dage understreget, at der er tale om bindende aftaler.

Der arbejdes under højtryk på at få opfyldt leverancekvoterne for vacciner, og du kan se en oversigt over de forskellige produktionsanlæg her.

Ingen myndigheder anbefalede den totale nedlukning af Danmark, viser rapport

En ekspertgruppe har netop fremlagt resultaterne af deres evaluering af regeringens håndtering af coronapandemien sidste år.

Rapporten konkluderer blandt andet, at statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede landet ned uden, at der var tale om en entydig anbefaling fra myndighedernes side. Derfor kommer de frem til, at planen må være udtænkt i Statsministeriet.

Formålet med rapporten har været at drage læring og ikke at placere skyld, skriver Folketinget i en pressemeddelelse i forbindelse med rapportens offentliggørelse.

Det er udelukkende første nedlukning, gruppen har kigget på.

Flere tusinde polakker protesterede til det sidste – men abortforbud træder alligevel i kraft

Polen fastholder det, der i praksis er et totalforbud mod abort.

Det er en afgørelse fra Polens forfatningsdomstol tilbage i oktober, der strammer landets allerede meget restriktive abortlovgivning yderligere.

Det betyder, at abort kun vil være tilladt i tilfælde af voldtægt og incest, eller hvis morens liv eller helbred er i fare. Læger, der udfører ulovlige aborter, vil få fængselsstraf.

Beslutningen har ført til en række demonstrationer fra kvinde- og menneskerettighedsorganisationer i landet. I forbindelse med domstolens afgørelse i oktober var der massive protester. Titusindvis af polakker, særligt kvinder, demonstrerede og strejkede i ugevis.

Evelyn Regner, formand for Europa-Parlamentets udvalg for kvinders rettigheder og ligestilling, vil have den polske abortlov taget op i Europarådet.

Plejecentre får førsteprioritet til lyntest fra mandag

Fra mandag og 14 dage frem vil samtlige ansatte i landets plejecentre kunne blive lyntestet, når de møder ind på arbejde.

Det er en del af den nye strategi om lyntest på kommunale institutioner. Plejecentre vil have førsteprioritet i første omgang.

Det sker i håbet om at "få sat en prop i smitten", som justitsminister Nick Hækkerup (S) udtrykker det overfor TV 2.

Der vil blive tilbudt lyntest fem dage om ugen. De resterende to dage vil man kunne få en PCR-test i halsen, ligesom aftalen har været tidligere.

Fire mænd er udvalgt til at flyve til ISS som rumturister

Med en pris på anslået 338 millioner kroner per billet er fire mænd blevet udvalgt til en privat rummission, der som betalende rumturister skal flyve til Den Internationale Rumstation (ISS).

Der er tale om den amerikanske iværksætter Larry Connor, den israelske iværksætter og pilot Eytan Stibbe og den canadiske investor Mark Pathy.

Michael Lopez-Alegria, der er tidligere astronaut hos den amerikanske rumfartsadministration, NASA, skal lede missionen.

Der har været rumturister på ISS adskillige gange før, men med den forestående mission vil det dog være første gang, at der er tale om en udelukkende privat besætning.

***