Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Hvad sker der? Statsminister Mette Frederiksen forlængede torsdag aften restriktionerne til 28. februar.

Hvad er status i Danmark? Torsdag er 668 registreret smittet med coronavirus. Indlæggelser falder med 55 til 611 i alt. Se alle de seneste tal her.

Vaccine viser positive takter

En coronavaccine udviklet af den amerikanske medicinalvirksomhed Novavax har vist sig at være næsten 90 procent effektiv i fase 3-studier.

Det oplyser Novavax ifølge Reuters.

Resultaterne er interessante for Danmark, da EU er i de afsluttende forhandlinger om et forhåndskøb af coronavaccinen fra Novavax.

33 personer fik forkert testsvar efter fejl hos SSI

Tidligere på dagen betød en fejl hos Statens Serum Institut (SSI), at der blev talt 245 coronatilfælde, som ikke var testet positive, med i smittetallene.

Ifølge SSI har Styrelsen for Patientsikkerhed oplyst, at de allerede havde sendt besked ud om det forkerte testresultat til 33 personer. De er blevet kontaktet igen og informeret om, at de er negative.

SF vil have de yngste tilbage i skole

Selv om nedlukningen fortsætter februar med, kan eleverne i 0. til 4. klasse måske snart komme i skole igen, og det er en vigtig prioritering, mener SF.

– Jeg mener, at vi skal starte med de yngste. De små klasser skal simpelthen tilbage i skole så snart som overhovedet muligt, hvis det er forsvarligt, skriver SF–formand Pia Olsen Dyhr på Facebook.

TV 2 erfarer: Hjælpepakke på 170 milliarder på vej til virksomheder

Der er en ny hjælpepakke på vej til danske virksomheder, der har lidt under coronakrisen.

En række nye tiltag skal samlet give 170 milliarder kroner i likviditet til virksomhederne, blandt andet gennem låneordninger.

Det erfarer TV 2. 

Regeringen vil blandt andet udskyde betalingsfrister for A-skat og arbejdsmarkedsbidrag og indføre en ny momslåneordning.

- Der er tale om en kæmpemæssig hjælpende hånd til erhvervslivet i form af øget likviditet for at undgå risikoen for en bølge af konkurser i foråret, siger TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.

Den økonomiske hjælpepakke bliver præsenteret fredag.

Frankrig modtager 25 procent færre Moderna-vacciner

Danmark er ikke det eneste land, der modtager færre vacciner end forventet.

Det franske sundhedsministerium har torsdag aften meldt ud, at man forventer 25 procent færre vacciner end forventet fra medicinalvirksomheden Moderna i februar. Det skriver Reuters.

Minister melder snart ud om afgangsprøver og eksaminer

Nedlukningen fortsætter februar med, men eleverne i 0. til 4. klasse kan måske snart komme i skole igen, skriver børne– og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz–Theil (S) på Facebook.

– I løbet af de kommende uger vil vi melde ud om vejledning for unge, der skal til at vælge ungdomsuddannelse i år og om årets afgangsprøver og eksaminer, skriver hun.

Kronprinsen har besøgt coronaberedskab

Kronprins Frederik har torsdag besøgt Region Hovedstadens Akutberedskab, som har lagt billeder af begivenheden på Twitter.

Under besøget deltog kronprinsen i en rundvisning i Vagtcentralen og fik en introduktion til det sundhedsfaglige beredskab under coronakrisen og opkald til 1-1-2 og Akuttelefonen 1813, oplyser Kongehuset.

Statsministeren åbner for at udskyde momsbetalinger igen

Det er "bestemt relevant at kigge på", om små og mellemstore virksomheder skal have udskudt sine momsbetalinger endnu engang, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde torsdag aften.

Forinden havde statsministeren oplyst, at de restriktioner, der betyder, at de fleste forretninger skal holde lukket, forlænges med tre uger til 28. februar.

Tidligere har regeringen udskudt små og mellemstore virksomheders momsbetalinger til staten, så pengene i stedet kunne blive i virksomheder, der har hårdt brug for penge til at erstatte deres manglende indtægter.

Men de seneste udskydelser betyder paradoksalt nok, at momsbetalingerne er blevet puljet 1. marts.

Virolog roser forlængelse af nedlukning

Virolog Allan Randrup Thomsen roser regeringen for at forlænge restriktionerne.

- Jeg tror ikke, at I kan finde en eneste med indsigt i virologi, der ikke bakker op for fortsættelse af restriktionerne, siger han til TV 2. 

Han siger videre, at restriktionerne er vigtige for at holde den britiske mutation ned.

Pressemødet er slut

Pressemødet er nu slut. 

På pressemødet blev de nuværende restriktioner forlænget til og med 28. februar. Dog med mulighed for, at de yngste skoleelever måske kan vende tilbage til skolerne inden.

Landbrug og global opvarmning kan være kilder til pandemier

Landbruget er et af de steder, hvor den næste epidemi kan komme fra, siger en journalist. Er det forsvarligt at holde dyr, som vi gør nu, bliver der spurgt.

– Den ene risiko er samlivet mellem dyr og mennesker, især når vi har mange dyr. Nye influenza kan udvikles i dyr og smitte os mennesker.

– En anden ting, som giver bekymring, er global opvarmning, svarer Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut.

Magnus Heunicke: - Vi har overhørt advarsler

Vi er i årevis blevet advaret om risikoen for pandemier, så hvordan forbereder myndighederne sig, spørger en journalist.

– Man har overhørt de her advarsler, og det er utroligt dyre lærepenge, også i Danmark. Vi måtte opbygge alting. Det kunne have været fantastisk at have haft det for et år siden.

– Nu har vi givet midler til styrelsernes pandemiberedskab. Vi gør, hvad vi kan for at høste alle erfaringer. Det er fuldstændig afgørende, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Lægemiddelstyrelsen: Der kan opstå mutationer, som vaccinerne ikke virker mod

Der kan i fremtiden opstå mutationer, hvor de nuværende vacciner ikke dækker, siger Lægemiddelsstyrelsens direktør, Thomas Senderowitz.

- Men den gode nyhed er, at teknologien er ret nem at omstille til nye mutationer, siger han.

Bekymring for børn og unges trivsel

Sundhedsstyrelsen deler bekymringen for børn og unges trivsel, som flere organisationer har udtrykt, siger direktør Søren Brostrøm.

- Vi har af samme grund sørget for at holde psykiatrien og børnepsykiatrien åben, men vi ønsker alle at kunne åbne for undervisnings– og fritidstilbud, når det er forsvarligt, siger han.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tilføjer, at det er et vigtigt område, som er afgørende at have fokus på.

Brostrøm: Manglende vacciner medvirkende til fastholdelse af restriktioner

En journalist spørger, hvad den udskudte vaccinationskalender betyder for lempelse af restriktioner. Sundhedsstyrelsen direktør, Søren Brostrøm, svarer:

– Jeg er ked af, at vi i sidste uge ikke kom i gang med de allerældste. Vi skal i gang med dem nu, og det betyder, at noget sundhedspersonale må vente et par uger.

– Det er medvirkende til, at vi må fastholde restriktionerne, siger han.

Mette Frederiksen: - Folk har ret til at demonstrere

Mette Frederiksen (S) bliver nu spurgt til hendes syn på de demonstrationer mod corona-restriktioner, der har fundet sted de seneste uger rundt om i Danmark.

- Vi lever i et af verdens stærkste demokratier, og man er i sin gode ret til at gå på gaden, siger hun og tilføjer:

- Vi indfører de restriktioner, som den globale pandemi tvinger os til. Ingen har et ønske om flere restriktioner, end hvad nødvendigt er. Vi skal redde liv, og vi skal have hele Danmark godt igennem krisen. Derfor gør vi, hvad vi gør.

Hvad er der gået galt med vaccinernes udbredelse?

Mette Frederiksen bliver nu spurgt, hvad der er gået galt i forhold til indkøb af vacciner gennem EU.

Hun starter med at sende bolden videre til Lægemiddelstyrelsen.

- Det her, at Danmark forsøgte at få vaccinen ud, før den var godkendt, var en rigtig god ide. Men det har ikke været praktisk muligt. 

- Og så vil jeg gerne slå fast, at der lige nu er en rigtig god dialog mellem Pfizer og EU, siger direktør Thomas Senderovitz.

Mette Frederiksent tager ordet.

- Jeg har til gode endnu at lade mig overbevise om, at vi havde stået bedre, hvis vi havde skulle klare os bedre alene. Der er for få vacciner, og derfor giver det god mening, at vi har slået os sammen i Europa, siger hun. 

SSI: - Derfor åbner vi ikke op regionalt

Der bliver spurgt til, om regeringen overvejer at åbne op mere regionalt. Mette Frederiksen giver ordet til Statens Serum Institut.

- Vi har den udfordring, at B117 er i hele landet, og det er den væsentligste bekymring i forhold til at åbne op regionalt. 

Mette Frederiksen følger op med, at hun kender til bekymringen og forstår konsekvenserne af nedlukningen. 

- Vi kommer til at se på, om vi kan gøre mere for de unge, der bliver ramt af ensomhed, siger hun.

Nu åbnes der for spørgsmål

Nu bliver der åbnet for spørgsmål.

Lægemiddelstyrelsen: Husk, at vi har fået vaccinerne hurtigt

Nu er det Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz, der har ordet. 

Han giver en status på vaccinerne. 

- Man skal ikke glemme, at vi for et år siden ikke havde en vaccine mod coronavirus, siger han.

- Der er lys fremme, men der er også bump på vejen, men det skal nok komme op i tempo, siger han.