Nyheder

Dansk efterspørgsel på vaccinerejser til Dubai: - Det er helt absurd

Mens Danmark kæmper med forsinkelser i vaccineleverancerne, har flere danskere fået øje på et alternativ til at vente i den hjemlige kø.

Da det britiske firma Knightsbridge Circle for nyligt fortalte, at de nu tilbyder vaccinerejser til velhavende kunder, der gerne vil foran i vaccinekøen, blev nyheden omtalt vidt og bredt.

Også på TV2.DK kunne man læse historien om pakkerejsen til Dubai, der udover fly og ophold på luksushotel også indeholder to stik med Pfizer/BioNTechs covid-19-vaccine. En rejse med en pris, der kan løbe op i 500.000 kroner, men så er alt også inkluderet.

Efterfølgende har firmaet fået en række henvendelser fra potentielle kunder, og de kommer blandt andet fra danskere. Det skriver firmaet i en kortfattet e-mail til TV 2.

- Vi har haft ret mange danske forespørgsler, og vi har allerede booket en dansker til Dubai i næste uge. Vi er et par uger inde i forløbet nu, lyder det.

"Moralsk ansvar"

Over for TV 2 har udviklingsorganisationen Oxfam Ibis kritiseret det britiske koncept.

- Det er helt absurd, at verdens rigeste nu kaster sig ud i vaccineturisme for at springe køen i deres hjemlande over, har generalsekretær Christian Weise sagt til TV 2.

- Det understreger vaccineuligheden, og at der er mennesker i vores samfund, der kan se stort på de fælles regler og løsninger.

Det har ikke været muligt for TV 2 at blive sat i forbindelse med den danske kunde, og Stuart McNeill, der er administrerende direktør for Knightsbridge Circle, har ikke haft tid til et interview.

Men over for den britiske avis The Telegraph har han understreget, at alle kunder indtil videre har været over 65 år, og at Knightsbridge Circle har et "moralsk ansvar" for, at det er de mennesker, som har brug for vaccinen, der får den.

- Hvis du er en 35 år gammel ung mand, der går i fitnesscenter to gange om dagen, har du ingen chance for at få vaccinen igennem os. Det er helt sikkert, sagde han til The Telegraph.

Dansker i Dubai: Ikke som i Danmark

Ifølge Lars Aamann er der en væsentlig forskel på Danmark og Dubai, når det kommer til vacciner. Derfor mener han ikke, at der er grund til forargelse.

Den 49-årige dansker er jurist og har boet i golfstaten i næsten 12 år. Han har ikke fået vaccinen endnu, men han kan regne med to stik med Pfizer/BioNTechs vaccine. Det er gratis, fordi han har permanent opholdstilladelse.

- Det er ikke sådan noget med E-boks og sådan noget. Jeg regner selv med at køre ned på hospitalet og snakke med dem. Man skal bare være lidt pushy, for tingene er ikke så stringente hernede, siger han.

En af forklaringerne kan være, at der ikke er samme knaphed med de gyldne dråber som andre steder i verden. De Forenede Arabiske Emirater, som Dubai tilhører, er på nuværende tidspunkt et af de lande i verden, der er nået længst med at få rullet vaccinerne ud. Ifølge landets egne myndigheder har over 1,8 millioner indbyggere fået det første stik, hvilket svarer til omkring en femtedel af landets indbyggere.

Derfor mener Lars Aamann heller ikke, at man skal være bekymret for, om velhavende vaccineturister rejser til Dubai og frarøver andre muligheden for at blive vaccineret. Han mener, at det kommer alle til gode.

- Det kan jeg altså ikke få ondt i numsen over. Det betyder intet på makroniveau. Og hernede er det jo noget, der kommer Dubai til gode. Emirates (statsejet flyselskab, red.) kan flyve folk herned, og så skal man være hernede i op til en måned, hvor de bruger penge på hoteller, shopping, og hvad ved jeg.

Overvejer du at rejse til udlandet for at få en vaccine, eller har du allerede bestilt en vaccinerejse, og har du lyst til at fortælle om det, så skriv til jhov@tv2.dk.