Nyheder

Amerikansk band holder boblekoncerter for at bringe livemusik tilbage

Det er ikke første gang, forskellige bands forsøger sig med smittevenlige koncerter.

Coronapandemien har været skyld i mange udskudte og aflyste koncerter verden over.

Men nu er det det amerikanske rockband Flaming Lips kommet med et bud på, hvordan musikere kan bringe livekoncerter tilbage.

I byen Oklahoma har de holdt en såkaldt boblekoncert, hvor både bandet selv og det musikhungrende publikum foran scenen har været lukket inde i gennemsigtige, oppustelige pupper.

- Det er et meget skørt event med mange restriktioner. Men det er skørt, for at vi kan nyde og opleve en koncert uden at udsætte vores familier eller andre for en risiko, sagde forsanger Wayne Coyne til Rolling Stone forud for koncerten.

Eskorterede tisseture

Bandet har flere lignende koncerter på plakaten, og hvert event består af 100 oppustelige bobler, som hver kan rumme op til tre personer, skriver BBC.

Inde i pupperne er publikum under koncerten udstyret med både en højtaler, en ventilator, lidt vådt til ganen, og et "det er for varmt herinde"-skilt.

Vifter koncertgængerne med skiltet, kan de få deres boble genopfyldt med luft fra en løvblæser, mens tissetrængende personer iført masker kan blive transporteret fra boblen til et toilet af personalet.

Sidste år forklarede forsanger Coyne til mediet TMZ, at boblerne kan indeholde nok ilt til, at tre personer kan trække vejret derinde i mere end en time, før de igen skal fyldes op.

Dog er det nødvendigt med et håndklæde, så det svedende og dansende publikum kan tørre kondens af indersiden af de gennemsigtige pupper.

Forsanger bekendt med bobler

Selvom koncerten ifølge bandet er coronasikker, blev der alligevel undervejs sendt en hilsen til den uindbudte gæst.

Før forsangeren takkede af, forlod han sin boble og viftede med en stor folieballon med teksten ”Fuck covid-19.”

Herefter sluttede koncerten, og publikum skulle igen slippes fri af boblerne.

Ifølge en instruktionsvideo på Wayne Coynes Instagram-side skete det ved, at alle koncertgængerne, mens de var inde i deres bobler, rullede dem mod udgangen.

Her stod der maskeklædt personale klar til at lukke dem ud en af gangen, så der heller ikke her kunne opstå en situation med massevis af mennesker på meget lidt plads.

Ideen til de bemærkelsesværdige liveoptrædener stammer fra bandets forsanger selv.

Wayne Coyne har nemlig flere gange – også før covid-19 var en ting – rullet hen over publikum i en stor gennemsigtig boble i en alternativ form for crowdsurfing.

Boblerne er ikke et ukendt fænomen for forsangeren, som før har brugt dem til at rulle hen over publikum til bandets koncerter.

Virolog ikke overbevist

Det er dog ikke en koncert, der ville friste professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos.

Ifølge ham vil der trods foranstaltningerne højest sandsynligt stadig være for stor smitterisiko ved et sådant event.

Især i forbindelse med, at publikum bliver lukket ud af boblerne, kan der opstå problemer på grund af den luft, der har været inde i de gennemsigtige pupper.

- Her kan der jo sagtens være smitte, siger han og fortsætter:

- Nej, sådan en koncert ville jeg nu afstå fra.

Afstemning

Ville du tage til en 'boblekoncert'?

Ikke første gang

Selvom boblekoncerten måske ikke bliver det næste store hit, står Flaming Lips ikke alene med ønsket om at imødekomme et musikhungrende publikum.

Flere gange før har musikere forsøgt sig med smittevenlige koncerter.

Eksempelvis i august sidste år, hvor 2500 mennesker var samlet, da musikeren Sam Fender gav koncert i Newcastle.

I stedet for at stå skulder ved skulder på traditionel koncertmanér var publikum installeret i små bure med god plads imellem. Her var der ensrettet mellem båsene, mens mad og drikke kunne bestilles på forhånd for at undgå køer. Og så skulle publikum have masker på, når de gik udenfor deres stålindhegning.

De 2500 billetter blev udsolgt på få minutter.

Samtidig har både online- og drive-in-koncerter hittet og gjort det muligt at få et stykke med musik på trods af den verdensomspændende pandemi.