Som sunket i jorden

44-årig mor til tre forsvandt uden at sige farvel, men nu finder tv-hold nye spor

Emilie var 16 år, da hendes mor forsvandt i 2018. Siden har ingen i familien vidst, hvad der blev af 44-årige Elisa, men nu er der nye spor i sagen.

Spoiler alert: Indholdet af første og anden del af 'Som sunket i jorden' afsløres i denne artikel.

De seneste år har 19-årige Emilie haft en drøm, som er gået igen mange gange.

Hun drømmer, at det banker på døren. Idet hun åbner, ser hun sin mor, der forsvandt en dag i 2018 uden at give besked om, hvor hun skulle hen.

I drømmen spørger Emilie altid sin mor om det samme - nemlig: Hvorfor?

Bag det lille ord gemmer sig flere ubesvarede spørgsmål: Hvorfor skulle du pludselig væk? Hvorfor forlod du os? Hvorfor har du ikke givet lyd og fortalt, hvordan du har det?

Men indtil nu har Emilie ikke fået nogen svar. Hverken i drømmen eller i virkeligheden.

Det er nu tre år siden, at den dengang 44-årige Elisa efterlod sine tre børn - Emilie på dengang 16 år, Mikkel på 13 år og Maria på 10 år - hos sin eksmand.

Siden har ingen i familien hørt fra hende. Og ingen af dem har med sikkerhed vidst, om Elisa var død eller levende.

De mange spørgsmål og savnet fik i 2019 familien til at skrive et brev til tv-værten Kristian Bech og holdet bag programmet ‘Som sunket i jorden’.

Med brevet fulgte en bøn: Kan hun da bare give et livstegn fra sig til sine børn?

Over knap et år har tv-holdet derfor dykket ned i sagen. De har fulgt en række spor og snakket med en række mennesker, som har gjort dem klogere på den 44-årige mors forsvinden.

Vi var meget tætte

Når Emilie i dag skal bruge ét ord til at beskrive sin mor, vælger hun “omsorgsfuld”.

Emilies to søskende, hendes far og morens to søstre tegner også et billede af en af kvinde, der tænkte på andre før sig selv. Hun passede sit job som dagplejemor og levede et helt almindeligt liv.

Men de husker også alle, at hun pludselig ændrede adfærd i 2018.

- Jeg var meget tæt med min mor. Vi kunne snakke om alt og var som bedste venner. Derfor var det også så mærkeligt, da vi pludselig ikke kunne kommunikere, siger Emilie.

Hendes forældre var skilt, og hun boede på skift hos dem, da hendes mor begyndte at opføre sig anderledes. Ifølge familien skete det, efter at Elisa havde mødt en ny mand gennem onlinedating i marts 2018.

Familien husker, at Elisa og manden kort tid efter deres første møde tog på et cruise til Oslo sammen. En uge efter det var Elisas bil solgt, og huset var sat til salg. Og efter cirka yderligere en uge blev Elisa og manden gift, ifølge familien.

På det tidspunkt havde Elisa også sagt sit job som dagplejemor op.

Og det var samtidig også her omkring, at Emilie så sin mor for sidste gang.

Hun så bange ud

Det var en eftermiddag i april 2018, hvor Emilie tog hjem til sin mors hus for at hente et par stiletter, som hun skulle bruge til en fest.

Emilie havde i nogle uger tænkt over, at moren havde forandret sig. Hun var blev mere kold og kontant. Men når Emilie stillede spørgsmål ved det, fik hun intet svar. Ofte endte det i stedet i en diskussion.

Den dag gik Emilie derfor direkte ind på sit værelse for at hente sine ting for derefter at smutte hurtigt igen. Da hun vendte sig om, stod hendes mor i døråbningen med et blik, Emilie ikke havde set før.

- Hendes øjne var fraværende, og hun så bange ud. Hun sagde, at jeg skulle skynde mig at gå og tage hjem til min far, fortæller Emilie, der husker, at hun selv reagerede ved at blive vred og ked af det.

Da morens nye mand dukkede op i døråbningen og blandede sig i diskussionen, forlod Emilie huset i vrede. Men også uvidende om, at det ville blive den sidste gang, hun så sin mor.

Alle spor efter Elisa forsvandt

Få dage senere - 16. april 2018 - forlod Elisa og hendes mand deres hus. Uden at sige farvel til Elisas børn eller andre i familien.

- Jeg fik bare at vide, at der havde været en flyttebil, og der gik det op for mig, at hun var væk. Det hele skete så hurtigt, så jeg vidste ikke, hvad jeg skulle føle. For jeg vidste jo heller ikke, hvad der var sket, siger Emilie.

I lang tid forsøgte familien at få kontakt til Elisa og finde oplysninger om, hvor hun var. Når de ringede, fik de dog kun fat i en telefonsvarer, og med tiden forsvandt flere og flere digitale spor efter Elisa.

Hendes Facebook-profil blev lukket, og hendes navn og adresse figurerede ikke længere nogen steder. Efter huset var blevet solgt, fandt familien nogle sedler, der gjorde dem urolige:

- Du vil have fred nu og starte på en frisk. De skal ikke blive ved med at ringe, stod der på en.

- Du ved ikke, hvor længe du er syg.

- Det kommer ikke hende ved.

Håndskriften på sedlerne lignede ikke Elisas. De gav heller ikke et klart billede af, hvad der var sket op til hendes forsvinden, men efterlod kun flere spørgsmål.

- Jeg havde aldrig forestillet mig, at min mor kunne forsvinde. Det er sådan noget, man hører om i film. Men så sker det pludselig for en selv. Det, tror jeg ikke rigtig, at jeg kan beskrive med ord, siger Emilie i dag.

Hvor er vores mor?

Det er et år siden, at Emilie og familien med blandede følelser lukkede et tv-hold ind i deres liv.

På den ene side var det grænseoverskridende at dele sin mors forsvinden med hele Danmark. På den anden side håbede Emilie, at det kunne føre til en opklaring. Eller at det i hvert fald bare ville nå ud til hendes mor, at hun var savnet i familien.

Tv-holdet begyndte med at snakke med personer i Elisas omgangskreds. Venner, familie og tidligere naboer. Undervejs kom de i kontakt med flere, der bekræftede, at Elisa og hendes mand havde haft travlt med at komme væk.

Enkelte personer nævnte, at manden måske havde haft en relation til rockermiljøet, og at han kunne være i et exitprogram - et program, som hjælper personer ud af et kriminelt miljø.

Andre nævnte også Thailand, og i længere tid forfulgte tv-holdet det spor. Sammen med tv-vært Kristian Bech kontaktede Emilie Udenrigsministeriet i håb om, at de havde haft kontakt til hendes mor. Men uden held.

Måneders efterforskning gik. Nye spor dukkede op, men flere gange endte de blindt og bragte dem ikke tættere på målet.

Imens tv-holdet ledte videre, forsøgte Emilie at holde håbet i live og samtidig forberede sig på dårligt nyt. Måske ville det lykkedes at finde frem til moren, men måske ville hun afvise at se sine børn. Måske var hun ikke i live længere.

I marts 2020 fik Emilie og tv-holdet dog svar på ét af mange spørgsmål.

På borgerservice fik Emilie at vide, at det ikke var muligt at udlevere morens adresse på grund af adressebeskyttelse. Men når borgerservice havde oplysninger om Emilies mor, måtte det betyde, at hun var i live.

Det største gennembrud i efterforskningen kom dog, da tv-holdet fik kontakt til en boligudlejer.

Han havde flere gange været i kontakt med Elisa og hendes mand, da de skulle finde et sted at bo. Dermed var boligudlejeren indtil videre den person i tv-holdets efterforskning, der havde set parret sidst.

Efter det lykkedes det tilmed at skaffe nummeret til Elisas svigermor. Og derfra begyndte tingene at udvikle sig.

Inden Kristian Bech nåede at ringe til svigermoren, blev han nemlig kontaktet af Syd- og Sønderjyllands Politi. Og her fik han besked om, at Elisa havde fået hans nummer og ville ringe ham op.

Er du okay, Elisa?

Efter knap et års efterforskning ringede telefonen en dag i maj 2020.

Kvinden i den anden ende var børnenes mor, Elisa.

Tv-værten Kristian Bech spurgte som det første, hvorfor hun var forsvundet fra jordens overflade.

- Jeg er ikke ude på at fortælle nogen, hvor du er. Jeg er involveret, fordi jeg er blevet kontaktet af din datter, Emilie, som er meget ked af det, og som ikke forstår, hvor mor er blevet af. Hun har et ønske om at tale med dig og få lov til at se dig, sagde Kristian Bech.

Han forklarede, at familien ikke var vrede på hende, men bare rigtig kede af, at hun var rejst.

- Er du okay, Elisa? Vi er jo bekymret for dig faktisk. Jeg tænker, at du må savne dine børn helt enormt, sagde Kristian Bech.

- Du føler, at du beskytter dem ved at holde dig væk?

Herefter lagde Elisa på. Men kort tid efter ringede hendes mand i stedet. Han gjorde det klart, at tv-holdet ikke skulle grave videre i sagen.

Senere samme dag tikkede der en besked ind fra parrets advokat Mette Grith Stage.

Advokaten skrev, at Elisa og manden ikke ønskede at medvirke i programmet eller have kontakt med tv-holdet. Hun understregede desuden, at “der ikke er tale om, at Elisa ikke har sin egen fri vilje”, og at parret er bange for, at tv-holdets søgen efter dem kompromitterer deres sikkerhed.

Svaret fra Elisa

Emilie og resten af familien var samlet i stuen, da Kristian Bech i sommeren 2020 vendte tilbage med nyt i sagen.

Emilie kunne ikke holde tårerne tilbage, da han fortalte, at han havde talt med hendes mor.

Men tv-værten havde også dårligt nyt. Elisa havde sagt, at hun ikke ønskede at mødes eller snakke med sine børn. Hun var ikke klar, havde hun forklaret.

Beskeden ramte familien hårdt, og tankerne fløj gennem Emilies hoved.

Kristian Bech fortalte også, at vidner havde talt om, at morens nye mand kunne være i et exitforløb. Ifølge tv-holdets oplysninger skulle det dog ikke have betydning for, om de som børn ville kunne have kontakt med deres mor.

Så hvorfor Elisa havde taget det valg ikke at have kontakt med sin familie, var de ikke kommet tættere på.

- Jeg prøvede at acceptere det. Men jeg kunne bare mærke, at det ville jeg ikke. For jeg ved jo, at hun er i live derude. Så det er mega frustrerende, at hun ikke bare kommer tilbage. At hun ikke bare lige ringer, siger Emilie i dag.

Det er omkring et halvt år siden, at tv-holdet lukkede deres efterforskning. Emilie føler, at det har givet hende mange svar. Men det har ikke fjernet det faktum, at hendes mor stadig mangler.

Det gør mest ondt at tænke på alle de ting, hun er gået glip af. Som lillebror Mikkels konfirmation og den dag, hvor Emilie blev færdig med sin uddannelse og landede sit drømmejob.

- Jeg savner hende mega meget og tænker på hende hver dag. Jo ældre jeg bliver, jo mere begynder jeg at minde om hende. Min far siger, at jeg er en lidt stille type som hende, og at jeg griner på samme måde. Vi har kun minderne, så det lever jeg lidt på nu, siger Emilie.

Kære mor

I takt med at Emilie selv er blevet ældre, kan hun mærke, at morens pludselige forsvinden har sat sig i hende. Når hun møder nye mennesker, har hun svært ved at lade dem komme tæt på og bare være sig selv.

- Jeg tror måske, at jeg ubevidst tænker, at de nok også ender med at skride. Men jeg prøver at arbejde med det, og heldigvis har jeg en rigtig dejlig familie, siger Emilie.

Indimellem har hun mareridt om, at hun møder sin mor på gaden, men at moren bare går videre uden at sige noget. Emilie drømmer dog også stadig om, at hun en dag kommer tilbage og banker på døren.

- Hvis hun gør det, ville jeg være verdens lykkeligste menneske. Det ville betyde alt for os at høre fra hende. Så jeg håber bare, at hun kommer tilbage. Jeg vil bare så gerne hjælpe, det kan jeg bare ikke, siger Emilie.

Som et foreløbigt punktum i sagen har hun derfor skrevet et brev til sin mor.

Emilie håber, at hun læser det et sted derude. Det var ikke nemt at skrive. For hvad ville hun egentlig gerne sige efter tre år?

Hvis hendes mor virkelig forsvandt af egen fri vilje, ville Emilie have svært ved at tilgive det.

Men det har hun valgt ikke at tro på. Og derfor er brevet skrevet ud fra et sidste håb om at få høre fra hende.

- Kære mor. Der er sket meget på den tid, hvor du ikke har været her. Jeg savner dit grin, dit gode humør og generelt bare, at du er her. Du må endelig ikke tro, at nogen er sure på dig. Vi vil alle gerne have dig hjem, fordi du skal vide, at du er savnet. Noget, jeg savner, er, at jeg altid kunne komme til dig, hvis noget var galt. Du havde altid gode råd, og jeg kunne altid komme til dig. Vi savner dig voldsomt meget, og vi håber, at du snart kommer hjem. Vi elsker dig.

Elisa og hendes mand har ikke ønsket at medvirke i programmet ‘Som sunket i jorden’. Deres advokat oplyser, at Elisa har det godt og frivilligt har fravalgt kontakten til sine tre børn og resten af familien.

Som sunket i jorden

  • Se første og anden del af 'Som sunket i jorden' om Elisas forsvinden på TV 2 PLAY.
  • Har du en sag, som TV 2 bør kigge på, kan du skrive til tv-holdet bag 'Som sunket i jorden' på us@doceye.dk

Syd- og Sønderjyllands Politi vil ikke kommentere nærmere, hvilken forbindelse de har til Elisa og hendes nye mand. Hverken politiet eller parrets advokat har ønsket at uddybe, hvordan eller hvorfor deres sikkerhed risikerer at blive kompromitteret.

TV 2.dk har af hensyn til de involverede parter valgt her kun at bringe deres fornavne samt sløre Elisas ansigt.