Coronavirus

Senest nyt om coronavirus 25. januar 2021

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyser, at næsten en tredjedel af de danske plejehjemsbeboere er fuldt vaccinerede. Arkivfoto.

TV2.dk giver dig seneste nyt om coronavirussen fra ind- og udland.

Hvad skete der? Regeringen, Venstre, de radikale, SF og Liberal Alliance indgik en aftale, der skal kompensere minkavlere med op mod 19 milliarder kroner.

Hvad var status? Mandag blev der registreret 625 nye coronatilfælde. Se alle de nyeste coronatal her.

Første stik giver ringere beskyttelse end først antaget

Et israelsk studie, der netop er offentliggjort, viser ifølge TV2, at beskyttelsen mĂĄske ikke er lige sĂĄ effektiv efter første vaccine–stik, som man først antog.

Eksempelvis viste vaccinen fra Pfizer/BioNTech oprindeligt ifølge selskaberne, at man blev beskyttet op mod 89 procent efter det første af de to stik, skriver TV2.

Men studiet viser, at andelen af smittede, der havde fĂĄet første stik, var 33 procent lavere, end dem der ikke fik stikket.

Brasilien har næsten 27.000 dagligt smittede

Brasilien har mandag registreret 26.816 nye smittetilfælde. 627 smittede har mistet livet i løbet af det seneste døgn, oplyser det brasilianske sundhedsministerium ifølge Reuters.

Tallene kommer mandag, imens Brasilien ogsĂĄ er ved at teste den russiske vaccine, Sputnik V, som landet ventes at udrulle. 

29 procent af plejehjemsbeboere er færdigvaccineret

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver mandag aften på Facebook, at 29 procent af beboerne på landets plejehjem er færdigvaccineret. Det vil sige, at de har modtaget i alt to doser af en coronavaccine.

91 procent af plejehjemsbeboerne har indtil nu fået det første vaccinestik. De vil løbende få andet stik.

Så er vi meget tæt på at runde en milepæl for vaccine af vores beboere på plejehjem i Danmark. I dag er 29 procent af...

Posted by Magnus Heunicke on Monday, January 25, 2021

Joe Biden opjusterer vaccinemålsætning

Præsident Joe Biden oplyser mandag, at han sætter målet op for, hvor mange amerikanere, der skal være vaccineret inden 100 dage. Således forventer han nu, at de har vaccineret 150 millioner mennesker om 100 dage. Det skriver nyhedsbereauet Reuters.

Samtidigt siger han, at de allerede om tre uger vil kunne vaccinere mere end en million om dagen.

I den mere dystre afdeling oplyste den nyindsatte præsident, at mere end 600.000 amerikanere vil have mistet livet med coronavirus, inden landet for alvor kommer pĂĄ ret kurs.

Fuld vaccination giver tryghed blandt sygeplejersker

Over 26.000 borgere er efterhånden færdigvaccineret ifølge data fra Statens Serum Institut (SSI). En del af dem arbejder på Odense Universitetshospital.

Her giver det tryghed at være færdigvaccineret, nĂĄr man skal behandle patienter med coronavirus, siger blandt andre sygeplejerske Michelle Sellerup til fyens.dk.

Aftale om minkkompensation pĂĄ plads

Det bliver en bekostelig affære for det danske samfund, når der skal udbetales kompensation til de danske minkavlere, der sidste år blev beordret til at aflive deres mink. Det fremgår af en aftale, som et bredt flertal af Folketingets partier står bag efter et meget langstrakt forhandlingsforløb.

Aftalen er indgĂĄet mellem Regeringen, Venstre, de radikale, SF og Liberal Alliance.

Det kommer til at koste op mod 19 milliarder kroner at yde kompensation til minkavlerne og følgeerhvervene, viser aftalen.

Det helt eksakte beløb kendes endnu ikke, blandt andet fordi hver enkelt minkavlers sag skal vurderes. Der har været omkring 1000 minkfarme i Danmark.

Regioner fĂĄr mere ud af vacciner end ventet

Ifølge Sundhedsministeriet har Danmarks fem regioner udnyttet 106 procent af de vaccinedoser, som er kommet hertil. Det skriver ministeriet på Twitter.

Region Hovedstaden har indtil nu fĂĄet flest vaccinedoser, mens Region Nordjylland har fĂĄet mest ud af dem, de har modtaget.

Færøerne fanger virusvariant fra Brasilien

Færøerne har registreret det første tilfælde med en virusvariant, der først er opdaget i Brasilien. Det skriver DR. Varianten kaldes P1, og det frygtes, at den er mere smitsom end det mest udbredte coronavirus.

Landslæge Lars Fodgaard Møller siger til færøsk radio, at der er tale om en færing, som har været i Brasilien. Til DR tilføjer landslægen, at en prøve viste, at personen var smittet på 6. dagen efter hjemkomst.

Smittestop-app er hentet over to millioner gange

Den danske smittestop-app, som skal forhindre spredning af coronavirus, er hentet 2.140.591 gange. Det skriver Sundhedsministeriet pĂĄ Twitter. 

87.904 personer har siden juli indtil sidste uge angivet app'en som ĂĄrsagen til en tidsbestilling pĂĄ coronaproever.dk. 814 personer er derefter blevet testet positive for coronavirus.

3,13 procent har fået første vaccinestik

182.770 borgere i Danmark er påbegyndt deres vaccination mod coronavirus og har fået det første ud af i alt to stik. Det skriver Sundhedsministeriet på Twitter.

Det svarer til 3,13 procent af befolkningen.

Afsluttende forhandlinger om erstatning til minkavlere i aften

Finansministeriet oplyser i en pressemeddelse, at de afsluttende forhandlinger om erstatning til minkavlere pĂĄbgyndes i aften.

Det er uvist hvad tid, men fungerende finansminister Morten Bødskov ventes at præsentere aftalen sammen med minister for fødevare, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn og aftalepartierne ved et doorstep på stengangen i Finansministeriet, når parterne er færdige.

Ifølge Ritzaus oplysninger kan aftalen komme til at lyde på en erstatning helt op til 18 milliarder kroner til hele erhvervet.

To vaccinedoser ventes at beskytte mod nye mutationer

Coronavaccinen fra Moderna, som Danmark har bestilt millioner af, er ogsĂĄ effektiv mod de nye og mere smitsomme varianter af coronavirus, der er opdaget i de seneste mĂĄneder.

Men når det gælder den sydafrikanske variant, er vaccinens neutraliserende effekt seks gange lavere end over for den britiske variant.

Det har laboratorietest vist, skriver Moderna i en pressemeddelelse mandag.

Derfor vil selskabet nu ogsĂĄ teste en sĂĄkaldt booster-dosis, der skal øge effekten over for de nye varianter.

Høje dødstal skyldes efterslæb

Bare inden for den seneste måneds tid er der sket en stor stigning i antallet af coronarelaterede dødsfald. Antallet krydsede således 1000 for blot lidt over en måned siden. Og mandag er den kedelige milepæl 2000 døde rundet.

Det høje antal dødsfald skyldes ifølge Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, situationen tilbage i december.

- Det er et efterslæb af, hvordan situationen var før jul i Danmark, siger han.

Eksempelvis var der 4508 nye smittetilfælde 18. december.

- Der går et stykke tid, inden smitten når de ældre på plejehjemmene. Derfor stiger dødsfaldene først senere, efter at vi har haft høje smittetal.

625 personer smittet

625 personer er blevet registreret smittet med coronavirus det seneste døgn. Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut. 

27 mennesker er døde med virussen. Samtidig er antallet af indlagte steget med 13 til 738. 

Sverige bliver mørkerødt på udspil til EU's coronakort

EU vil indføre en ny farvemarkering pĂĄ et kort over unionen, der viser, hvilke lande der er ramt hĂĄrdest og med højest dødelighed. PĂĄ det kort vil Sverige blive farvet mørkerødt. Det skriver Aftonbladet

De EU-lande, der har haft flere end 500 coronatilfælde per 100.000 borgere inden for de sidste to uger, skal farves mørkerøde. Sverige har haft 669 tilfælde per 100.000 borgere de sidste to uger. 

38 politibetjente fra Capitol-storm tester positiv

38 politibetjente, der var til stede under stormen pĂĄ Kongressen i USA 6. januar, er testet positiv for coronavirus. Det skriver CNN, der har informationen fra fagforeningen, der repræsterer betjentene. 

Det er uvist, hvor mange af de 38 betjente, der var pĂĄ vagt under demonstrationen, og hvor de blev smittet med virussen. 

Frankrig forbyder hjemmelavede mundbind

Frankrigs sundhedsminister, Olivier VĂ©ran.

Frankrigs sundhedsminister, Olivier VĂ©ran, har underskrevet et dekret om, at man nu forbyder, at franskmændene bærer hjemmelavede mundbind i offentligheden, da de ikke sikrer høj nok grad af beskyttelse mod mere smitsomme varianter af coronavirus. Det skriver The Guardian. 

Det samme gælder industrielt fremstillede tekstilmundbind, der ikke filtrerer virus fra godt nok – de sĂĄkaldte kategori 2-masker. 

Fra nu af vil man kun abefale kirurgiske, FFP2 og tekstilmundbind lavet efter kategori 1-standarder.  

Google giver over 900 millioner kroner til vaccineoplysning

It-giganten Google styrker kampen mod coronavirussen ved at afsætte 916 millioner kroner, som skal være med til at sikre, at alle får adgang til vaccinen og information om den.

Hovedparten af pengene – 600 millioner kroner – bliver givet i form af gratis annoncering på Googles platforme til sundhedsmyndigheder, Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og ngo'er.

Yderligere 300 millioner bliver bliver investeret i partnerskaber med offentlige sundhedsorganisationer med henblik pĂĄ at oplyse om vaccinen i udkantsomrĂĄder og udsatte dele af verden.

Det oplyser Google.

Emiraterne sætter smitterekord

De Forenede Arabiske Emirater, hvor Dubai er den mest befolkningsrige by, har registreret 3591 nye coronatilfælde det seneste døgn. Det er ny rekord for landet, skriver The Guardian.

Dubai har på det seneste fået ekstra opmærksomhed i Danmark, da flere kendte sportsfolk og influencere lagde billeder op på sociale medier fra Dubai, selvom Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til udlandet.

Og fredag blev det bekræftet, at der alene i januar var rejst 50 coronasmittede personer ind i Danmark fra Dubai.

Tysklands økonomi ventes tilbage for fuld styrke i midten af 2022

Tysklands økonomi – den største i Europa – er sandsynligvis tilbage på samme niveau som før pandemien i midten af 2022.

Det viser et udkast til et dokument fra Tysklands finansministerium, som nyhedsbureauet Reuters har set.