Christian Svaneborg er lige nu aktuel i TV 2 programmet 'Kærlighed hvor kragerne vender'.
Kærlighed hvor kragerne vender

Det ene sekund var han sportsstjerne, det næste var han lænket til en kørestol

Bag tv-personlighedens forsigtige smil gemmer sig en dyster historie. For bare seks år siden var det uvist, om han nogensinde kom til at gå igen.

Det var en dag som alle andre. 21-årige Christian Svaneborg havde været på arbejde, og nu sad han på sin blå Yamaha-crosser. Han var til fælles træningsaften med alle kammeraterne fra den lokale motocrossklub på Mors.

Christian Svaneborg speedede op og satte kurs mod en opkørsel. Målet var et triple-hop efterfulgt af en flot landing. Et trick, han havde udført utallige gange. Han var nemlig en særdeles rutineret kører og var netop rykket op i a-rækken, den absolut bedste række i motocross i Danmark.

- Selvfølgelig tænkte jeg, at den skulle have lidt ekstra gas til træning, inden den nye sæson begyndte. Men ellers var alt, som det plejer. Lige indtil det gik helt galt, fortæller Christian Svaneborg.

På vej op ad opkørslen sprang kæden på crosseren, han mistede kontrollen, røg ud over styret og landede direkte på sit knæ fra fire meters højde.

Derfra husker Christian Svaneborg ikke meget.

Den onsdag i januar 2015 forandrede alting sig.

I tiden efter fulgte en skæbnesvanger dom af en læge, og Christian Svaneborg måtte i en lang periode bo på et plejehjem, hvor han kæmpede for at vende tilbage til en normal hverdag.

Nu fortæller den unge gut fra Thy for første gang om den ulykke, der vendte op og ned på hans liv, men også lærte ham en vigtig lektie.

Sat sammen med søm og skruer

Faldet slog Christian Svaneborg bevidstløs, og han lå helt stille i gruset på motocrossbanen.

Han vågnede først af smerterne, da to ambulancefolk forsøgte at vende ham rundt og trykkede på hans hofteskål, der var helt blød. Den var fuldstændig knust.

Christian Svaneborg blev straks kørt til Aarhus Universitetshospital, hvor han skulle opereres. Det voldsomme slag, han havde fået ved at lande direkte på knæet, havde ødelagt ledhovedet i lårbenet og dele af hofteskålen. Derudover havde han pådraget sig en alvorlig hjernerystelse og klemt nogle nerver i benet, som gav ham følelsesforstyrrelser.

Med søm, skruer og plader forsøgte lægerne at sætte alting på plads.

Det var ikke første gang, Christian Svaneborg var kommet til skade i forbindelse med motocross. Igennem de 13 år, han havde kørt, var det blevet til 12 brækkede knogler og endnu flere skrammer.

Det var dog ingenting i sammenligning med det, han gennemgik nu.

- Jeg anser ikke mig selv for at være pivet, men smerterne var ekstreme. Når jeg ikke var dopet på medicin, føltes det som om, nogle stak syle i min underkrop, siger Christian Svaneborg.

Ud over smerterne fyldte tankerne i hovedet på ham.

Han tænkte på, om han nogensinde ville komme til at køre cross igen. Han stod over for sin største sæson nogensinde, hvor skuffende ville det ikke være at stoppe nu.

Og hvad skulle han ellers lave? De seneste 13 år havde han brugt al sin fritid på at træne. Hvis ikke han gik på arbejde eller kørte cross, så løbe- og styrketrænede han for at forbedre sig selv på motocrossbanen. I sine ferier kørte han af sted i autocamper med kammeraterne til Holland, Belgien og Spanien for at træne. Sporten var hele hans liv.

- Jeg var motocrosskøreren Christian. Hvem jeg var ud over det, anede jeg ikke, siger Christian Svaneborg.

Lænket til en kørestol resten af livet?

Meldingen fra lægerne var klar: Det var et meget alvorligt brud, de havde opereret, det ville tage måneder at hele, og derefter ventede et langt, sejt træk med genoptræning.

Christian Svaneborg blev overført til Thisted Sygehus, hvor han skulle komme sig ovenpå operationen.

Det gik dog meget langsommere, end både lægerne og han selv havde forventet.

Efter en måned på sygehuset var der ikke nogen fremgang at spore overhovedet. Christian Svaneborg kunne knap nok sætte sig op i sengen ved egen kraft, og den i forvejen spinkle mand havde tabt omkring 13 kilo. Han var bare skind og ben.

En tirsdag formiddag kom lægen ind på Christian Svaneborgs stue og gav ham den besked, som alle, der har været udsat for en alvorlig ulykke, frygter:

- Du skal indstille dig på at sidde i kørestol resten af dit liv, Christian, sagde lægen.

Christian Svaneborg var i chok. Pludselig handlede det ikke længere om, hvorvidt han ville komme til at køre motocross igen, men om han overhovedet ville komme til at gå. Det var det værste, der kunne ske for ham. I så fald ville han heller ikke kunne passe sit arbejde som entreprenør i byggebranchen.

Vreden begyndte at ulme i ham.

- Jeg tænkte: Jeg skal nok komme til at gå igen. Det skal han sgu ikke bestemme, fortæller Christian Svaneborg.

Han var overbevist om, at det nok skulle lykkes. Han var en fighter, det havde han altid været, og når han først havde sat sig et mål, så gik han 100 procent efter det.

Desuden havde han sin familie og venner, der besøgte ham hver dag og bakkede ham op. Med deres støtte kunne det simpelthen ikke gå galt, tænkte han.

Men selvom Christian Svaneborg var fyldt med motivation, skulle genoptræningen vise sig at blive hårdere, end han havde forestillet sig.

Farvel til motocrossdrømmen 

Efter to måneder som sengeliggende på Thisted Sygehus blev han flyttet til et plejehjem i Thisted. Her skulle han bo de næste tre måneder sammen med ældre mennesker og personer, der havde været udsat for alvorlige ulykker.

Hver eneste dag blev han i kørestol fragtet ud til maskinerne, og så skulle han ellers genoptræne i flere timer. Det var ikke kun benene, men hele kroppen, der skulle lære at fungere ordentligt igen.

Efter nogle uger mærkede Christian Svaneborg langsomt fremgang, og han var ikke i tvivl om, at han nok skulle komme til at gå igen.

Samtidig stod det nu klart for ham: Han ville aldrig i sit liv køre motocross igen.

- Jeg husker, at jeg en dag tænkte: Det er ikke værd at gennemgå det her helvede for at køre motocross. Så simpelt var det, fortæller Christian Svaneborg.

Han kunne heller ikke lade være med at tænke på, hvor galt det kunne være gået – og hvor galt det måske ville gå næste gang, hvis han fortsatte med at køre.

- Jeg tænkte ofte på, at jeg kunne være død. Hvis jeg var landet på hovedet og ikke knæet, så havde jeg nok ikke været her i dag, siger Christian Svaneborg.

Da han fem måneder efter ulykken endelig skiftede sengen og kørestolen ud med et par krykker, blev han kun bekræftet i sin beslutning.

Det havde krævet så meget at kæmpe sig tilbage. Det at rejse sig op og gå ville han aldrig nogensinde tage for givet, og han ville i hvert fald ikke sætte det på spil igen.

Helt andre planer var desuden begyndt at tage form i hans hoved.

Rejsen til Australien

Da Christian Svaneborg knap et år efter ulykken havde afsluttet alle forløb på hospitaler og hos fysioterapeuter, trængte han til luftforandring.

- De hvide vægge fra hospitalerne og plejehjemmet havde gjort mig småskør. Jeg måtte bare væk, fortæller Christian Svaneborg, der heller ikke længere havde sin sport at tage hensyn til.

Derfor besluttede han sig for at rejse til Australien for at arbejde. Planen var et ophold på tre måneder, men Christian Svaneborg vendte først hjem til Nordvestjylland to år efter.

I de to år boede og arbejdede han på en familiefarm, og når han havde fri, rejste han rundt og udforskede det eksotiske land.

Han fik også besøg af både venner og familie, der alle syntes, det var modigt af den dengang kun 22-årige knægt at bosætte sig på den anden side af jordkloden.

Selv beskriver Christian Svaneborg opholdet som en fantastisk oplevelse, der satte gang i en personlig rejse.

- I tiden efter ulykken vidste jeg ikke rigtigt, hvem jeg var. Men på rejsen udviklede jeg mig meget som menneske, og jeg lærte mig selv at kende på ny, fortæller Christian Svaneborg.

Han var ikke længere motocrosskører, men han var stadig Christian. En ung knægt fyldt med nye drømme og gåpåmod.

Det hurtige liv er skiftet ud

I dag, seks år efter ulykken, er det en noget mere rolig tilværelse, Christian Svaneborg lever. Crosseren er byttet ud med en båd og en mountainbike, og han har købt sit drømmehjem i den lille by Vils på Mors.

- Førhen var der fuld fart på, jeg skulle bare fremad og være den bedste. Nu drømmer jeg om et normalt liv og en familie, siger Christian Svaneborg, der de seneste år uden held har ledt efter en kæreste.

Drømmen om at finde en at dele livet med fik Christian Svaneborg til at melde sig til TV 2-programmet ’Kærlighed hvor kragerne vender’, som lige nu løber over skærmen.

Selvom den generte nordvestjyde føler sig på udebane som deltager i et tv-program, er det blot endnu et eksempel på, at han går benhårdt efter sine drømme.

- Jeg er selv vokset op i en kernefamilie, og det vil jeg gerne give videre til mine egne børn en dag. Så jeg udnytter alle muligheder for at komme i mål, selv et tv-program, griner Christian Svaneborg.

Savnet er der stadig

Selvom Christian Svaneborg har parkeret crosseren for altid, vil han ikke benægte, at han til tider savner sporten. Han kommer nok heller aldrig til at give helt slip.

En overgang efter ulykken trænede han de små, "mikrokørerne", i den lokale klub. Han ser også stadig alle de kammerater, han fik gennem sporten. De tager til stævner og nyder at se andre køre motocross.

Få gange har han selv sat sig op på en af vennernes crossere og kørt en bane, men det har været med en helt anden fart end førhen.

- Jeg gider ikke mere. Jeg bliver også bare skuffet hver gang, fordi kroppen ikke er, hvad den har været, siger Christian Svaneborg, der stadig har mén efter ulykken.

Han kan ikke løbe eller løfte tunge ting. Derudover halter han en smule, når han går. Han har også følelsesforstyrrelser i den ene fod, efter at nerverne blev klemt under faldet.

Det har været en hård pris at betale. Men Christian Svaneborg fortryder intet.

Tiden som motocrosskører har været med til at forme ham som menneske, og han mindes det som en fantastisk periode i sit liv.

Nu er han et andet sted, og det er også godt nok.

- Drømme forandrer sig, som livet leves. De kommer og går. Men én ting er sikkert. Drømme er drivkraft til at nå sine mål, og uden dem kommer man ingen vegne, det er jeg et levende bevis på, siger Christian Svaneborg.

Se 'Kærlighed hvor kragerne vender' på TV 2 hver onsdag, eller her på TV 2 PLAY.