USA VALG

Nu er Joe Biden USA's præsident

Jill og Joe Biden.

Livebloggen opdateres ikke længere. 

Hvad skete der? Joe Biden blev onsdag taget i ed som USA's 46. præsident.

Præsidentparret viser sig på balkonen

Joe Biden og hustruen Jill Biden er trådt ud på balkonen i Det Hvide Hus, hvor fra de overværer et storslået fyrværkerishow, mens popstjernen Katy Perry synger sit hit 'Firework' som afslutning på 'Celebrating America'showet.

USA fortsætter i WHO

Joe Biden har sendt et brev til FN's generalsekretær, António Guterres, for at trække USA's udmeldelse af Verdenssundhedsorganisationen, WHO, tilbage.

- USA ønsker at fortsætte som medlem af Verdenssundhedsorganisationen, skriver Joe Biden.

Hans forgænger, Donald Trump, meddelte 6. juli til FN, at USA ville trække sig fra WHO. Men Joe Biden anser WHO som en væsentlig spiller i kampen mod coronapandemien og adskillige andre trusler på den globale sundhed, skriver han i brevet.

- Vi sigter efter månen, og så planter vi vores flag på den

Kamala Harris benytter sin taletid til at tale til amerikanernes stolthed.

- På mange måder legemliggøre dette øjeblik karakter som nation. Det demonstrerer, hvem vi er. Selv i mørke tider nøjes vi ikke kun med at drømme, vi handler, siger hun.

- Vi sigter efter månen, og så planter vi vores flag på den. Vi er modige, frygtløse og ambitiøse.

Nu taler Kamala Harris

Nu taler den nye vicepræsident, Kamala Harris, ved 'Celebrating America'-showet.

- Det er en stor ære at være her, at stå på skuldrene af dem, der var her før mig. At tale i aften som jeres vicepræsident.

Biden er optimistisk på USA's vegne

- I det amerikanske folk er årsagen til, at jeg aldrig har været mere optismisk på USA's vegne, end jeg er i dag, siger Joe Biden.

- USA er bygget på anstændighed og værdighed. På kærlighed og helbredelse. På storhed og godhed. På muligheder. Det er denne historie, der leder os og inspirere os og forener os i dag og altid, fortsætter han, inden han takker for mulighed, han har fået.

- Jeg vil give alt, jeg har, til jer. Må gud velsigne USA, og må gud beskytte vores soldater, slutter han.

Biden taler til nationen

Nu taler Joe Biden til nationen ved det store 'Celebrating America'-show.

Han og vicepræsident Kamala Harris ville sikre, at indsættelsen ikke var "om os", men "om jer - det amerikanske folk", siger han.

Springsteen indleder 'fejring af USA'

Det store 'Celebrating America'-show er nu startet, og det begynder med Bruce Springsteen, der synger 'Land of hope and dreams'

Han er den første af en lang række stjerner, der skal optræde i løbet af de næste 90 minutter.

Store stjerner optræder ved stort show

Klokken 02.30 dansk tid begynder det store virtuelle show ’Celebrating America’ i anledning af Joe Bidens indsættelse som præsident, der i år foregår anderledes end tidligere år på grund coronapandemien.

Showet varer halvanden time og vises direkte på en række amerikanske tv-stationer, herunder ABC, CBS og CNN. Det bliver også vist på TV 2 News.

Skuespiller Tom Hanks er vært for showet, der byder på optrædener fra store stjerner som Bon Jovi, John Legend, Demi Lovato, Bruce Springsteen, Justin Timberlake med flere.

Den store stjerneparade står i kontrast til Donald Trumps indsættelsesfest for fire år siden, hvor rockbandet 3 Doors Down var hovednavn, men hvor det ellers var svært at få store musikstjerner til at stille op.

Det ventes også, at præsident Joe Biden og vicepræsident Kamala Harris vil sige noget undervejs.

Vil ikke forholde sig til Trumps ageren

En reporter spørger, om Joe Biden mener, at Donald Trump bør holdes ansvarlig for sine handlinger i forhold til stormløbet mod Kongressen, som har udløst en rigsretssag mod den nu tidligere præsident.

Pressesekretær Jen Psaki svarer, at Joe Biden vil lade det være op til Kongressen.

Hun slutter sin første pressebriefing i Det Hvide Hus med at sige på gensyn i morgen til journalisterne i presserummet.

Som at komme hjem

Jen Pskaki fortæller, at hun har brugte lidt tid med Joe Biden i dag, og han var utrolig rolig.

- Han sagde, at det føles som at komme hjem, fortæller den nye pressesekretær i Det Hvide Hus, hvor Joe Biden tilbragte otte år som vicepræsident under Barack Obama.

- Han er også ivrig efter at komme i gang med at arbejde, tilføjer hun.

Genindfører briefinger med sundhedsmyndigheder

Det Hvide Hus planlægger at genindføre faste pressebriefinger med sundhedsmyndighederne for at informere om kampen mod coronavirus, oplyser Jen Psaki.

Skal tale i telefon med Trudeau

Joe Bidens første telefonopkald med en udenlandsk statsleder er med Canadas premierminister Justin Trudeau på fredag, oplyser pressesekretær Jen Psaki.

Den nye præsidenten har ikke planlagt at tale med Rusland Vladimir Putin endnu. Han prioriterer i første omgang at tale med nære allierede, lyder det fra Jen Psaki.

Vil bringe sandheden tilbage i presserummet

- Det er en ære at være her med jer alle, lyder det fra Jen Psaki, ny pressesekretær i Det Hvide Hus, da hun byder velkommen til den nye Biden-administrations første pressebriefing.

Hun siger, at Joe Biden har bedt hende om at "bringe sandhed og transparens tilbage i presserummet".

Første pressebriefing om lidt

Den nye pressesekretær i Det Hvide Hus, Jen Psaki, ventes klokken 01 dansk tid at holde sin første pressebriefing, efter at Joe Biden og hans stab er rykket ind i Det Hvide Hus.

Bidens efterretningschef godkendt i Senatet

Senatet i USA har godkendt Avril Haines til stillingen som Director of National Intelligence. Hun er dermed den første, som Joe Biden har indstillet, til at blive godkendt i Senatet.

Som efterretningschef får Avril Haines ansvaret for USA's 17 civile og militære efterretningstjenester, deriblandt CIA.

Biden kræver, at ansatte behandler hinanden ordentligt

Den nye præsident kræver, at de ansatte i Det Hvide Hus behandler hinanden med værdighed, hvilket "har manglet i høj grad de seneste fire år".

Det siger Joe Biden ifølge CNN ved en ceremoni for nye ansatte i præsidentboligen.

- Hvis I på noget tidspunkt arbejder med mig, og jeg hører jer være respektløse over for en kollega, tale ned til nogen, vil jeg fyre jer lige på stedet, siger Joe Biden. 

Biden kalder Trumps brev for 'storsindet'

Donald Trump brød med traditionen ved ikke at møde op til indsættelsen af sin afløser. Men på et andet punkt fulgte han traditionen - nemlig ved at efterlade et brev til sin efterfølger i Det Ovale Kontor.

Joe Biden har nu fundet og læst brevet, men han vil ikke fortælle om indholdet, da det er et privat brev. Men han oplyser, at indholdet var meget venligt og storsindet.

Biden udsender flere vigtige dekreter

USA's nye præsident, Joe Biden, er i den grad kommet i gang med arbejdet i Det Hvide Hus. Han har netop underskrevet en række dekreter med vigtige ændringer på amerikansk politik. Det drejer sig om følgende:

  • USA trækker tilladelsen til den kontroversielle olieledning Keystone XL, som både miljøforkæmpere og indianske stammer har kæmpet indædt imod
  • USA træder ind i klimaaftalen fra Paris igen
  • USA har ikke længere et indrejseforbud for en række muslimske lande
  • USA kræver nu brug af mundbind i statsejede bygninger og på statsejet land
  • Finansieringen af en mur på grænsen mellem USA og Mexico er blevet indstillet.

Demokraterne har nu kontrollen over Senatet

Med de seneste senatorer taget i ed har demokraterne nu officielt taget kontrollen med det amerikanske senat. Dermed er den demokratiske senator Chuck Schumer nu leder af kammeret.

Det var Kamala Harris, som i sin nye rolle som vicepræsident stod for ceremonien. De tre senatorer, der skulle indsættes, var Jon Ossoff og Raphael Warnock, der for nylig vandt valgene i Georgia i anden valgrunde, samt Alex Padilla, der overtager Harris' eget sæde.