Politik

Se højdepunkterne fra partilederdebatten her

Hvad skete der? Alle partiledere med undtagelse af LA's Alex Vanopslagh deltog tirsdag i debat i Folketingssalen. 

Efterfølgende svarede både statsminister Mette Frederiksen (S) og Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, på spørgsmål fra de fremmødte journalister.

Livebloggen er slut

Det blev til tre timers debat i Folketingssalen efterfulgt af et kort pressemøde - først med statsministeren, siden af Venstres formand. Nu er dagens politiske sværdslag forbi, og denne liveblog takker af. 

Har du lige klikket dig herind, kan du gå på opdagelse i dagens højdepunkter herunder. 

- Følelserne løb af med Støjberg, siger Ellemann

Følelserne løb af med Inger Støjberg, da hun sagde, at det var den største mistillidserklæring en formand kunne give sin næstformand, da han stemte for en rigsretssag.

Det går formand Jakob Ellemann-Jensen i hvert fald ud fra var, hvad der skete, da den tidligere næstformand gav et interview på dagen for beslutningen, fortæller han. 

- Jeg kunne også forstå, at jeg skulle have inviteret til at stemme for en rigsretssag. Det er en sandhed med modifikationer, siger Ellemann om Støjbergs udtalelse. 

Diskussion om blå bloks statsministerkandidat er for tidlig, siger Ellemann

Statsministeren har nu forladt pressemødet. Hun afløses af Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, som hurtigt får spørgsmål om tilstanden intern i partiet og de seneste meningsmålinger, der stiller Venstre rekorddårligt. 

- Jeg synes, det er rigtig træls, men det er også en logisk konsekvens. Jeg vil gerne tale politik, helst ikke personer. Sådan har de fleste vælgere det faktisk også, siger han med henvisning til den interne uro i partiet. 

Siden jul har Inger Støjberg trukket sig som næstformand, og et flertal i Folketinget har besluttet, at hun skal stilles for en rigsret. Venstre selv er en del af dét flertal. 

Hvis et valg skulle ende, som meningsmålingerne spår lige nu, så bliver Det Konservative Folkeparti lige så stort et parti som Venstre. Er du så fortsat den naturlige statsministerkandidat for blå blok? 

- Det er en postgang for tidligt at tage den snak, siger Jakob Ellemann-Jensen. 

Statsministeren har svært ved at finde ord for Dubai-rejsende

De seneste dage har man flere dage kunnet læse, at en række kendte og influencere rejser til Dubai, hvor restriktionerne er væsentlig lettere.

Det var netop en rejsende fra Dubai, der blev den første danskere til at blive konstateret smittet med den sydafrikanske mutation af coronavirus. Om de personer, der rejser til Dubai for at holde ferie, siger statsministeren: 

- Der er vist behov for, at jeg lægger lidt restriktioner på mig selv i den her sag.

- Der er jo en grund til, at verden er farvet rød. Og det er... virkelig vigtigt, at alle lytter, siger statsministeren. 

- Vi kigger ind restriktioner hele vinteren, siger Mette Frederiksen

Mette Frederiksen tør ikke love, at de nuværende restriktioner ophæves 8. februar, som det ellers er blevet stillet i udsigt. 

- Vi kigger ind restriktioner hele vinteren, siger statsminister Mette Frederiksen.

En af de fremmødte journalister vil vide, om ikke det havde været mere fair, hvis hun havde sat slutdatoen for restriktionerne senere end 7. februar. 

- Vi har på intet tidspunkt sat 7. februar som et fixpunkt. Det eneste fixpunkt, jeg har opstillet i forhold til vacciner, er påsken. Når vi når frem til påsken, så - hvis alt går vel - har vi fået vaccineret rigtig mange i risikogruppen, vejret er med os, og vi har epidemien under kontrol, siger Mette Frederiksen. 

Vil fremskynde distribution af vaccine

Statsministeren fortæller efter debatten, at hun tirsdag vil sende et brev til EU om allerede nu at påbegynde distributionen af vaccinen udviklet af AstraZeneca og Oxford University. Den vil dog først skulle tages i brug, når den er endeligt godkendt. 

Debatten er slut

Partilederdebatten er nu slut, og statsminister Mette Frederiksen (S) svarer nu på spørgsmål fra de fremmødte journalister. 

Alternativet: - Støjberg-sag har været præget af strategi

Torsten Gejl fra Alternativet tager nu ordet. Han fortæller, at Alternativet kommer til at stille beslutningsforslag om at undersøge muligheden for lave en forfatningsdomstal, der i fremtiden skal tage beslutninger om, hvorvidt folkevalgte skal stilles for en rigsretssag. 

- Vi mener ikke, at vi politikere er habile til at vurdere, om der skal rejses sigtelser mod en politisk modstander. Vi mener, at sagen om Inger Støjberg har været præget af strategi, og det tror vi, at folk gennemskuer og afskyes af, siger han. 

Tidligere i debatten tilkendegav den konservative Søren Pape Poulsen, at arbejdet med at stille Inger Støjberg for en rigsret har været "noget rod". 

S samler opbakning til plan om at flytte uddannelser

Mette Frederiksen (S) spørger, om Nye Borgerlige vil være med til at decentralisere Danmark - for eksempel ved at flytte uddannelser ud af de store byer. Det var en af de planer, som statsministeren løftede sløret for i sin nytårstale. 

- Det vil vi gerne, siger Pernille Vermund og nævner, at Nye Borgerlige netop var med i aftalen om en flerårig politiaftale. 

Her blev det blandt andet bestemt at lave 20 nye politistationer, som skal styrke de udvalgte nærområder. 

Pape kalder beslutning om rigsretssag "noget rod"

Flere partilidere har brugt deres mulighed for at kommentere på at spørge Søren Pape om hans holdning til beslutningen om at stille Inger Støjberg for en rigsret. 

Den sidste i rækken er alternative Torsten Gejl, som spørger, om ikke den konservative partileder er enig i, at det ville være bedre, hvis en juridisk instans besluttede den slags - ikke politikere. På den måde vil man ifølge Torsten Gejl kunne undgå, at der "går politik i den". 

Søren Pape Poulsen er enig med Torsten Gejl i, at vejen til en rigsretssag ikke er ideel. Faktisk kalder han det "noget rod". Han har dog ikke noget bud på, hvordan man skulle forbedre det. 

Pape savner forhandlinger om sundhedsreform

Søren Pape Poulsen, formand for de konservative, bruger sin taletid på at appellere til, at der snart indkaldes til forhandlinger om en ny sundhedsreform.

- Den, som statsministeren jo har givet mig håndslag på, ville komme i 2021. Coronaen gør jo ikke, at det kan vente, siger han. 

Mette Frederiksen (S) indleder med at takke for, at Pape melder sig så konstruktivt ind i de fremtidige forhandlinger.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vi kan skabe resultater - også sammen med Det Konservative Folkeparti, siger hun og tilføjer:

- Men reformer er ikke kun godt. Reformer skal laves klogt den her gang. 

Vi svigter de danske børn i IS-lejre, siger Skipper

Pernille Skipper (Ø) bruger en del af sin tid på talerstolen til at tale om de 25 danske børn, som lige nu befinder sig i syriske IS-lejre. 

- Der er ikke ord for, hvor stort et svigt det er at lade børn tage straffen for deres forældre. Det er koldt, og det er kynisk. Vi skal have børnene hjem fra de lejre nu, siger Pernille Skipper. 

Mette Frederiksen (S) tager ordet og påpeger, at Skipper glemmer at nævne, at hvis børnene tages til Danmark, så følger deres mødre med. 

- Jeg ved ikke, hvor mange steder der lige nu sidder diplomater og forhandler om at få danskere hjem, der har gjort alt muligt forfærdeligt, argumenterer Pernille Skipper. 

- I mine øjne er der tale om landsforrædderi, når man som et voksent menneske rejser til Syrien og erklærer sin opbakning til Islamisk Stat, siger Mette Frederiksen. 

Men det findes der jo en straf for, svarer Pernille Skipper. Så hvorfor ikke tage dem hjem, og så strafte dem efter den?, spørger Skipper. Det blev dog sidste bemærkning i debatten med statsministeren, da de hver har haft deres to muligheder for at tale. Dermed når Mette Frederiksen altså ikke at svare. 

Kritik af udbyttestop i private børnehaver

Søren Pape Poulsen vil vide, hvorfor SF er imod, at private børnehaver kan hæve et eventuelt overskud - et såkaldt udbyttestop. Ifølge Pape er det et de facto forbud på private børnehaver. Det er Pia Olsen Dyhr dog ikke enig i, men: 

- Man skal ikke kunne tjene penge på vores børn. Grunden til, at vi er bekymrede for, at man trækker penge ud af vores institutioner, er, at vi ser, at det går ud over kvaliteten, siger Pia Olsen Dyhr. 

Det er Søren Pape Poulsen imod. Han mener omvendt, at det kan skyldes, at pædagoger ansat i det private måske er mere effektive eller har færre sygedage. Det er ifølge Pia Olsen Dyhr en uberettiget kritik af de kommunalt ansatte. 

Debat om landbrugets bidrag til klimareduktion

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, bruger sin taletid på at appellere til, at de svage bliver husket, når der atter skal diskuteres genåbning. Derudover håber hun, at der bliver taget et stort skridt i den rigtige retning i forhold til klimaet, når der om lidt skal forhandles om dansk landbrug. 

- Det skylder vi de unge, som ikke har kysset helt så meget og ikke har drukket helt så mange øl i det år, der lige er gået. 

- Vi skal jo huske på, at landbruget ikke har bidraget særlig meget i forhold til klimareduktioner de seneste år, siger Pia Olsen Dyhr. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) er den første med en kommentar. Hun beder Pia Olsen Dyhr huske på, at hvis det bliver for svært at drive landbrug herhjemme, flytter produktionen til udlandet, hvor kravene er væsentlig mindre. 

Venstre hæfter sig også ved SF's kommentar om landbruget. Ellemann vil vide, om SF anerkender, at det ikke er lige så let at skrue på et landbrug, som ved virksomheder, der ikke har med levende dyr at gøre. 

- Landbruget skal også bidrage. En af de ting, vi ved, de kan bidrage med, er udtagelse af landbrugsjord, svarer Pia Olsen Dyhr. 

Radikale vil lave aftale om arbejdsudbud med blå blok

Søren Pape Poulsen (C) spørger den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, hvad status er for løftet om at sikre et større arbejdsudbud. 

- Kommer der en dag, hvor Det Radikale Venstre vil sige til statsministeren, at nu skal det komme?, spørger Pape. 

Det mener Sofie Carsten Nielsen allerede er tilfældet, for der er allerede stillet en garanti om, at der vil blive taget initiativer inden konsekvenserne af aftalen om tidligere pension træder i kraft. 

- Sådan så de mennesker, der trækkes ud, minimun erstattes. Men jeg er enig i, at vi bør lave en større plan. Så hermed også en invitation til hr. Søren Pape Poulsen om at drøfte sådan en, siger den radikale leder. 

Det byder Søren Pape velkommen. Men han er fortsat bekymret. For hvordan skal det lykkes?, spørger han. 

- Vi når nok ikke i mål alene ved at kigge til venstre for os rent politisk, så derfor håber jeg, at vi kan samles bredt om sådan en aftale, svarer Sofie Carsten Nielsen. 

Skipper beskylder DF for at lyve

DF's formand, Kristian Thulesen Dahl, har indtaget talerstolen og vælger at bruge sin taletid på at kritisere regeringen for at melde coronarestriktioner ud med for kort varsel.

Han kan derudover ikke forstå, at der på nuværende tidspunkt ikke er meldt restriktioner ud med en senere slutdato end 7. februar, når det gang på gang har lydt, at både februar og marts vil blive hårde at komme igennem.

Mette Frederiksen tager ordet og spørger, om Dansk Folkeparti dermed siger, at de ville være med til at lave en politisk aftale, selvom sundhedsmyndighederne ikke nødvendigvis har anbefalet det. Det svarer Kristian Thulesen Dahl ja til. 

- Jeg har svært ved at forstå, hvorfor man for eksempel ikke tager en uge eller to mere med, så man kommer hen til vinterferien i uge 7 eller 8. Jeg har lige nu ikke fået svar på, hvorfor nedlukningen lige nu går til 7. februar, siger Kristian Thulesen Dahl. 

Det er direkte løgn, siger Pernille Skipper. For hun sad med på et møde, hvor SSI ifølge hende fortalte, at det skyldtes, at der kun findes datagrundlag til og med 7. februar. Hun beskylder Kristian Thulesen Dahl for at "underminere debatten". 

Venstre vil have friplejehjem i alle kommuner

Venstre vil have et friplejehjem i hver kommune. Ikke fordi det nødvendigvis er bedre end de offentlige, men fordi man har ret til at vælge, lyder det fra partiets formand. 

- Jeg ønsker frit valg på alle velfærdshylder. Det kan være tematiseret, for musikere, det kan være et homo-plejehjem. Det kan være hvad som helst, men giv os nu muligheden for at vælge frit, siger Jakob Ellemann-Jensen (V). 

Det er indirekte en kritik af den aftale, regeringen har lavet med tre af landets kommuner om at "sætte dem fri". Ifølge Nye Borgerlige og Venstre er det på ingen måde det, regeringen i virkeligheden har gjort. 

Aftalen på ældreområdet betyder, at medarbejdere og ledere i de tre kommuner fritages fra hovedparten af den statslige regulering på ældreområdet i de kommende tre år. 

Ø og V vil styrke hjælpen til små virksomheder

Enhedslistens Pernille Skipper er bekymret for, at coronakrisen rammer skævt - også når det gælder små erhvervsdrivende som for eksempel selvstændige freelancere. Hun appellerer til, at Venstre og Enhedslisten går sammen om at styrke hjælpen til de små virksomheder ved at lade deres cvr-nummer gå i dvale. 

- Vi deler ambitionen om at hjælpe freelancere og enkeltmandsvirksomhederne mere, end vi gør i dag. Hvis sådan en ordning, som fru Pernille Skipper foreslår nu, er mulig, så vil vi meget gerne se på det. 

- Det, jeg synes er vigtigt, er, at der ikke skal være forskelsbehandling af selvstændige og lønmodtagere, svarer Jakob Ellemann-Jensen. 

Stikpille til regeringen om symbolpolitiske vegetardage

Radikale Venstre og Venstre er grundlæggende komplet enige i, at det er virksomhederne, der skal drive den grønne omstilling - ikke symbolpolitiske forslag som "vegetarisk torsdag," siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han sender dermed en stikpille til regeringen, som tidligere foreslog, at offentlige arbejdspladser skulle indføre vegetariske dage i kantinerne. Forslaget fik ikke lov at stå mere end et par dage, før det i en pressemeddelelse blev meddelt, at det nu var trukket tilbage. 

V og S vil sammen flytte uddannelsespladser ud fra storbyerne

Ellemann (V) har nu indtaget talerstolen, og Mette Frederiksen (S) spørger, om Venstre vil være med til at udflytte uddannelsespladser til andre dele af landet, end hvad der er tilfældet i dag. 

- Det tager vi meget gerne del i. Vi gennemførte sådan set under vores regeringsperioder talrige udflytninger af danske arbejdspladser, så det er noget, vi er meget optaget af, svarer Jakob Ellemann-Jensen.