Coronavirus

Kontakttallet falder til 0,6 - men for britisk mutation er det på 0,82

Sundhedsministeren opfordrer danskerne til at hjælpe med at nedbringe smitten ved at lade sig teste.

Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at kontakttallet for den britiske mutation var 1,16. Det er ikke korrekt, den er i stedet på 0,82.

I et opslag på Twitter skriver sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), at kontakttallet er beregnet til 0,6.

Det vil sige, at ti smittede sender smitten videre til seks andre.

Myndighederne holder hver uge øje med tallet, der giver en indikation af, hvordan smitten med corona udvikler sig i landet. Sidste uge lå kontakttallet på 0,9, hvilket indikerer, at smitten er aftagende.

Fald i kontakttal for britisk mutation

Statens Serum Institut (SSI) har tirsdag offentliggjort en rapport med særligt fokus på udviklingen i den britiske variant. Her fremgår det, at det aktuelle kontakttal for varianten er 1,16. Det skyldes, at beregningen er foretaget torsdag 14. januar med et højere kontakttal.

TV 2 har talt med Camilla Holten Møller fra SSI, der er læge og medforfatter til rapporten.

Hun oplyser, at det korrekte, aktuelle kontakttal for den britiske mutation tirsdag er 0,82. Det skyldes, at det generelle kontakttal i den mellemliggende periode er faldet og tirsdag er opgjort til 0,6.

Sundhedsministeriet bekræfter også over for TV 2, at det aktuelle kontakttal for den britiske mutation er 0,82 - og ikke 1,16 som SSI skriver i deres rapport.

Simuleringer af udviklingen i britisk mutation viser, at B117 ventes at udgøre 50 procent af de cirkulerende coronavirus-varianter omkring midten af februar, fremgår af prognose for udviklingen i mutationen fra Statens Serum Institut.

Tallet for indlagte skal 'bankes ned'

Ministeren slår i sit tweet fast, at antallet af indlagte fortsat er for højt, og at "det skal bankes ned, så den britiske mutation af coronavirus ikke overtager den danske epidemi."

Ifølge Henrik Ullum skal vi ned på et kontakttal på 0,7 - altså det der svarer til, at 10 mennesker smitter 7 - før væksten i den britiske variant, B117, bliver så nedadgående, at man kan slå den ned.

- Kontakttal er beregnet til 0,6. Nedenunder har den britiske variant næsten fordoblet sin andel af de smittede ift ugen før. Men der er stor usikkerhed. Antal indlagte stadig for højt, skal bankes ned før cluster B117 overtager den danske epidemi. Hjælp os, bliv testet, skriver han.