Coronavirus

Stigende antal smittede med britisk mutation og 30 døde det seneste døgn

30 personer er døde med covid-19 i løbet af det seneste døgn.

Der er i det seneste døgn konstateret 807 nye tilfælde af smitte med coronavirus. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI).

Det er det laveste antal smittede på ét døgn siden 9. november.

Det går den rigtige vej, men vi skal holde ved nu og ikke lade os begejstre alt for meget

Anders Beich, læge og formand i Dansk Selskab for Almen Medicin

De smittede er fundet blandt 85.460 prøver i det forløbne døgn. Det giver en positivprocent på 0,94. Dermed er positivprocenten under 1 for tredje dag i træk.

817 personer er i øjeblikket indlagt, hvilket er en stigning på 18 i forhold til søndagens tal.

Antallet af patienter i respirator er steget med 1 til 85, mens yderligere én person er blevet indlagt på intensiv, så det samlede tal herfor er 132.

- Det er positivt, at vi har et langsomt faldende smittetal. Det er meget vigtigt, siger Anders Beich, der er læge og formand i Dansk Selskab for Almen Medicin, til TV 2.

Stigning i antallet af smittede med britisk mutation

Antallet af danskere, der er registreret smittet med den særligt smitsomme britiske coronavariant, B.1.1.7, er også opdateret.

I alt er der nu fundet 330 tilfælde af smitte med B.1.1.7 blandt borgere i Danmark i perioden fra 14. november til 12. januar. Det er 47 flere end søndag.

For uge 2 udgør varianten 8 procent af de sekventerede prøver.

- Der er geografiske forskelle i andelen af smittede med B.1.1.7, men tallene skal tolkes med forsigtighed for den seneste uge, da der indtil videre er tale om relativt få analyser fra uge 2, siger Tyra Grove Krause, der er konstitueret faglig direktør ved Statens Serum Institut.

Procenten af B.1.1.7 har været støt stigende de seneste uger. I uge 1 udgjorde den britiske coronamutation 3,6 procent af de analyserede prøver, mens tallet tilsvarende var 2,4 procent i uge 53.

- Det er bekymrende, og samtidig er det jo også en smule opløftende, at man kan se, at det ikke i sig selv gør, at smittetallene bliver meget højere, siger professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet Søren Riis Paludan til Ritzau om stigningen i antallet af personer, der er registreret smittet med den britiske coronamutation.

Anders Beich mener ikke, der kan være tvivl om, at den britiske mutation med tiden vil få overtaget herhjemme.

- Derfor gælder det om, at smittetallet skal så langt ned som muligt. Det går den rigtige vej, men vi skal holde ved nu og ikke lade os begejstre alt for meget, siger han.