Line Stausgaard Hansen
Livet er fedt – 20 år efter

For 20 år siden fulgte hele Danmark hendes vægttab, men i dag aner hun ikke, hvad hun vejer

Line Stausgaard Hansen blev landskendt i 2001, da hun deltog i programmet 'Livet er fedt'. Nu fortæller hun, hvordan hun har det i dag.

Det er 20 år siden, at Line Stausgaard Hansen for første gang kørte ind på gårdspladsen til Ubberup Højskole i Kalundborg.

Første dag på skolen var ikke utvetydig lykkelig. 21-årige Line havde en knude i maven. Hun var nervøs for at møde alle de nye mennesker og græd flere gange i løbet af dagen.

Foran hende lå 16 ugers højskoleophold sammen med cirka 60 andre personer, der ligesom Line kæmpede med overvægt.

Men selvom Line havde ramt de 100 kilo, var det ikke et vægttab, der var hendes primære fokus, fortæller hun i dag:

- Det vigtigste for mig var at komme hjem som en glad pige med mod og tro på mig selv, siger hun.

Et vendepunkt

I 2001 fulgte danskerne med i Line Stausgaard Hansens og en håndfuld andre danskeres kamp mod kiloene på Ubberup Højskole i programmet ’Livet er fedt’, der gjorde deltagerne landskendte.

TV 2 har nu fulgt Line og tre af de andre deltagere i ’Livet er fedt – 20 år efter'.

I dag ser Line Stausgaard Hansen tilbage på Ubberup Højskole med stor taknemmelighed. Det var en tid, der på mange måder blev et vendepunkt i hendes liv.

Men det var også en tid med stor fokus på vægt. Et fokus, der til tider har sat nogle uhensigtsmæssige spor i hendes bevidsthed. Noget hun først for ganske nyligt gjorde op med, da hun tog en vigtig beslutning.

Lavt selvværd og stigende vægt

Når Line Stausgaard Hansen ser billeder af sig selv fra 2001, ser hun både en genert og usikker kvinde, der manglede ”glimtet i øjet”. Forud for højskoleopholdet lå seks ungdomsår med en stødt stigende vægt og et tilsvarende dalende selvværd.

- Jeg havde svært ved at finde ud af, hvem jeg var. Hvad jeg var god til. Jeg havde et rigtig lavt selvværd, og det blev nok kun lavere i takt med, at jeg tog på, fortæller Line Stausgaard Hansen.

Tiden gik med skole og forskellige jobs, der blandt andet talte McDonald's, en pølsevogn og tankstationer. Det var også her, at flere af dagens måltider blev indtaget.

Hverken hun eller hendes daværende kæreste prioriterede at røre sig, og Line blev langsomt mere og mere ked af det, indtil hun en dag ramte et sort hul.

Hun mistede sit job og stod for første gang uden indkomst. Helt ung og i egen lejlighed. Hvor skulle pengene komme fra?

- I virkeligheden var jeg nok stresset. Det tror jeg bare ikke, man kaldte det dengang, siger hun.

Med hjælp fra sin læge og sine forældre fandt hun ud af, at hun trængte til at finde sig selv og få det bedre med sig selv. Og det var her, hun og forældrene stødte på Ubberup Højskole. En nystartet skole, der hjalp kursisterne med at tabe sig over et 16 ugers ophold.

Det var en lidt hård start for 21-årige Line Stausgaard Hansen, der var en af skolens yngste kursister. Hun havde hjemve og savnede både sine forældre og sin kæreste.

Men det blev lige præcis adskillelsen fra familien og den normale hverdag, der endte med at gøre noget godt for hende.

- Et sted, hvor jeg hørte til

På Ubberup Højskole havde man fokus på vægt, kost og motion.

Sidstnævnte var ikke noget, hverken Line eller mange af de andre kursister plejede at være særligt begejstrede for.

Her var alle vant til at være det sidste valg, når der skulle laves hold til idræt, og ingen brød sig rigtig om at bevæge sig. Men pludselig blev det sjovt, fordi de var i samme båd.

- Her var nogen, jeg kunne spejle mig i. Det var første gang, jeg var et sted, hvor jeg følte, at jeg hørte til, siger Line Stausgaard Hansen.

På skolen lærte de også, hvad der var sund og usund mad, og de ugentlige vejninger viste, at Line tabte sig i takt med, at hun fik det bedre med sig selv.

For det var de nye rammer væk fra hverdagen og familien, og det nye sammenhold, der gjorde noget godt for Lines mentale helbred.

- Ubberup var et sted, hvor jeg kunne lægge hverdagen fra mig og få lov at gøre noget godt for mig selv og finde mig selv. Det var det, der gav mig et vendepunkt i livet, siger hun.

Efter 16 uger havde Line Stausgaard Hansen nået sit mål. Hun var blevet en gladere pige. En pige med mere mod på livet og tro på sig selv. Samtidig havde hun tabt sig hele 11 kilo, og i de efterfølgende måneder tabte hun yderligere 10.

Og de i alt 20 kilo har hun ikke set siden.

Men spørger man Line, hvordan tiden umiddelbart efter Ubberup Højskole var, svarer hun prompte:

- Det var tomt.

At gribe de bolde, der bliver kastet

Det var hårdt at gå fra et højskoleliv med 60 ligesindede kursister og mange nye gode kammerater til en toværelseslejlighed i Horsens. Line formåede at spise sundt og motionere de første tre måneder, men da hun startede studie, blev det sværere.

Der kom rusture, byture og lange ture med offentlig transport, og vægten begyndte at stige lidt igen. Men så blev hun pludselig tilbudt at få et motionshold i den lokale gymnastikforening, og det sagde hun ja til.

Faktisk er det dét lille ”ja”, der mange gange har reddet Line Stausgaard Hansen ud af de perioder, hvor hun er begyndt at tage på igen.

Da hun lige var blevet mor til datteren Maja, sagde hun således ja til at blive zumbainstruktør. Og da hun i en længere periode havde haft for travlt til at røre sig på grund af arbejde, sagde hun ja til at undervise i håndboldfitness.

- Når jeg kan mærke, at det går lidt i stå, så siger jeg ja til at forpligte mig selv på noget motion, fordi jeg kan mærke, at det bliver jeg nødt til for at holde mig i gang, siger hun og fortsætter:

- Det, der har kendetegnet mig de sidste 20 år, er, at jeg har grebet alle de bolde, der blev kastet til mig.

Line Stausgaard Hansen har også uddannet sig til diætist, og for to år siden sagde hun ja til at blive leder af livsstilsefterskolen Hjarnø.

På den måde er den sunde livsstil blevet Lines levevej.

Det betyder, at hun ikke er nået op på de 90-100 kilo igen.

Det har hun holdt øje med, siden hun som ung kom på Ubberup Højskole.

Men for cirka tre år siden tog hun en stor beslutning.

For lige siden 2001 har Line Stausgaard Hansen vejet sig ugentlig – nogle gange dagligt. Et ”levn” fra de ugentlige vejninger på Ubberup Højskole, og for tre år siden blev for meget.

Farvel til vægten: - Der er ting, der er vigtigere

På det tidspunkt havde Line haft travlt igennem længere tid. Hun var blevet mor, havde travlt på arbejdet, og det var stressende hele tiden at holde øje med, om vægten sagde 78 kilo, 82 kilo eller noget helt tredje.

- Det havde fået et alt for stort fokus, og jeg var aldrig tilfreds, siger hun.

Derfor smed hun badevægten ud.

Det var ikke nogen helt nem beslutning. Slet ikke for en diætist. Hun indrømmer gerne, at hun af og til er fristet til ”lige at hoppe op på vægten”, men hun gør det ikke.

- Og den beslutning har faktisk givet mig mere ro på, siger hun.

Hun blev enig med sig selv om, at selve antallet af kilo ikke skulle være et parameter for, hvordan hun havde det.

- Der er andre ting, der er vigtigere. Det handler om, hvordan jeg har det. Jeg ser på blandt andet på, hvordan mit tøj sidder, og om jeg bliver forpustet, når jeg går, siger hun.

Vægten er ikke vigtig. Det vigtige er, om hun har det godt.

Én dårlig vane fra Ubberup sidder dog stadigvæk fast i Line Stausgaard Hansen.

Hun får nemlig stadigvæk følelsen af at synde, når hun spiser eksempelvis chokolade eller smør på brødet. Også selvom hun med sin sunde fornuft ved, at smør på et søndagsrundstykke ikke vælter hele læsset.

- Dengang var alting sort og hvidt. Sundt og usundt. Men det handler jo om, hvordan man sammensætter maden, siger hun.

I dag forsøger Line at give netop de budskaber videre til sine elever på efterskolen i Hjarnø.

- Hvad vil DU gerne?

På efterskolen møder Line Stausgaard Hansen flere unge mennesker, der kæmper med lavt selvværd og overvægt. Præcis som hun selv gjorde, da hun kom på Ubberup Højskole.

Det er vigtigt for Line, at det er eleverne, der sætter målene.

- Hvad vil du gerne? Hvad ville gøre dig glad?, spørger hun dem.

Her er både fokus på den mentale og fysiske sundhed, og selve vægten er ikke i fokus.

Eleverne kan blive vejet, men det er hverken for Line eller de andre underviseres skyld, og hun bruger god tid på at forklare dem, at vægten bare er et tal.

Her er også plads til både kage og popcorn i moderate mængder. Der er ikke noget, der er syndigt eller forkert.

For det hele handler om en balance.

For Line Stausgaard Hansen har det stor værdi at kunne hjælpe unge mennesker med at udvikle og forandre sig og få det bedre med sig selv. Ligesom hun selv gjorde for 20 år siden.

I dag er hun taknemmelig over, at hun som ung valgte at få hjælp.

For halvandet år siden rundede Line et skarpt hjørne, da hun fyldte 40 år. Det gav hende anledning til at tænke over, hvor hun var i livet. Er hun stadigvæk glad?

Svaret er ja.

- Jeg er faktisk lige der, hvor jeg gerne vil være. Jeg har en god familie og et fantastisk netværk. Det job jeg gerne vil have. Og der er faldet en ro over mig, siger hun.

Du kan se 'Livet er fedt – 20 år efter' mandag klokken 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY.