13 dage efter brylluppet døde manden - fotograf skildrer livet på dansk hospice

Stine og Michael Klingenbergs bryllupsbilleder er en del af en ny fotobog, der skal vise livet på et dansk hospice.

Da Stine Klingenberg gik op ad kirkegulvet i sin hvide brudekjole, vidste hun godt, at der ikke ville gå lang tid, før hun igen stod i kirken.

- Det var en fantastisk dag. Det var et traditionelt bryllup, og så var det helt anderledes. Vi vidste jo godt, da vi sad i kirken, at næste gang vi sidder her, er det, fordi vi skal noget andet, fortæller hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

13 dage senere døde hendes mand, Michael Klingenberg, af cancer og efterlod hende med deres femårige søn, Malthe.

Alligevel glædes Stine Klingenberg over, at hun nåede at blive gift med sin mand, der i den sidste tid boede på Hospice Sjælland.

- Vi blev borgerligt viet, da jeg var højgravid med Malthe, og vi havde lovet hinanden, at vi skulle have et kirkebryllup, så da Michael kom på hospice, besluttede vi, at så skulle det være nu, og hvorfor ikke nyde livet og fejre kærligheden, mens vi kan, forklarer hun.

Budskab om, at døden ikke er utryg

Blandt venner og familie var en enkelt anden gæst også inviteret til Michael og Stine Klingenbergs bryllup.

Gennem fem måneder havde fotograf Martin Høien nemlig dokumenteret livet på Hospice Sjælland, og derfor var det en selvfølge for familien, at han også skulle med og tage billeder på deres bryllupsdag.

- Det støttede op om Michaels holdning om, at vi skulle sætte fokus på døden, men også nyde livet og vise, at ja, døden er sikker, men døden er ikke utryg og skal ikke være usikker, lyder det fra Stine Klingenberg.

Og for Martin Høien har det været en stor oplevelse at komme tæt på mennesker som Stine og Michael Klingenberg - og ikke mindst at blive inviteret med til deres bryllup.

- Alle de her mennesker har været utrolig fantastiske at lukke mig ind. Det er kommet bag på mig, hvor meget overskud de har haft til at håndtere, at jeg også var der. Bare det, at I inviterede mig med til jeres bryllup er helt utroligt, fortæller han i 'Go morgen Danmark'.

Billederne af beboerne på Hospice Sjælland er blevet til fotobogen ‘Om lidt er jeg væk’.

Det giver enormt meget, at der er sådan en hel bog omkring det. Det er virkelig rørende

Stine Klingenberg, social- og sundhedsassistent

Kone gav ham idéen

For Martin Høien begyndte arbejdet med at fotografere beboere på Hospice med en historie fra hans hustru, som arbejder på stedet.

- Min hustru kom hjem og fortalte om en dame, som elskede morgensang. Hun var til sidst blevet så syg, at hun ikke kunne være med til morgensang mere. Så rejste alle sig og gik ned til hendes dør og sang en morgen, fortæller han.

Det rørte Martin Høien. Derfor besluttede han sig for, at han ville fotografere beboerne for at vise, hvilket overskud der var på stedet.

Alligevel blev han overrasket over den åbenhed, der mødte ham.

- De var ekstremt imødekommende. Når de første havde spurgt, hvem jeg var, og hvad jeg lavede der, og jeg forklarede dem, hvad det handlede om, sagde de: ”Du må gerne komme ned på min stue og snakke med mig”.

Og det kan Stine Klingenberg genkende. For hendes mand var det meget vigtigt at tale om døden og bryde det, som hun kalder et tabu.

En mindebog for Malthe

Det har til tider kunnet være svært for familien at have Martin Høien med på sidelinjen.

Dog er Stine Klingenberg i dag glad for, at de sagde ja til, at han måtte dokumentere Michaels sidste tid på hospice.

Bogen har fået en helt særlig betydning for deres søn.

- Hjemme hos os er det ikke min bog. Det er Malthes bog. Det er hans bog, som der bliver taget frem og kigget i, og så snakker vi om det. Det giver enormt meget, at der er sådan en hel bog omkring det. Det er virkelig rørende, fortæller hun.

Se hele interviewet med Stine Klingenberg og Martin Høien på TV 2 PLAY