Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus

Folk går på gaden i Paris med en politibil parkeret i baggrunden, før et nyt udgangsforbud træder i kraft.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Hvad sker der? Pfizer oplyste, at det kun er i den kommende uge, at der bliver leveret færre coronavacciner end forventet. Samtid blev fem mennesker fuldt vaccineret.

Hvad er status? Der blev lørdag dag fundet 879 nye coronatilfælde i godt 96.000 test på 28 timer, viser tal fra SSI

Fransk udgangsforbud rykket to timer frem

Gaderne i både små og store franske byer stod lørdag aften tomme, efter at et strammet udgangsforbud var trådt i kraft over hele landet.

Fra lørdag skal franskmændene således holde sig hjemme halvdelen af døgnet - fra klokken 18 til klokken 06. Dermed er udgangsforbuddet rykket to timer frem. 

Det skriver Ritzau.

Fire personer er anholdt

Københavns Politi skriver på Twitter, at fire personer er blevet anholdt efter lørdagens demonstration. En for overtrædelse af fyrværkeriloven, en for fornærmelig tale og en for at forhindre politiets arbejde. Desuden er en sigtet for at være i besiddelse af stoffer. Ellers er der generelt ros til arrangørene. 

Over 70.000 døde i Frankrig

Der er lørdag blevet registreret 198 døde med coronavirus i Frankrig, skriver nyhedsbureauet Reuters. I alt er over 70.000 franskmænd døde med virussen siden pandemiens begyndelse.

To anholdt ved coronademonstration

Politiet har etableret en sluse, hvor to demonstranter er blevet anholdt til dagens demonstration i København.

Indtil videre er to personer blevet anholdt til lørdagens demonstration mod coronarestriktioner og epidemiloven. Det fortæller Tommy Laursen, politiinspektør ved Københavns Politi, til TV 2. 

Han vurderer, at cirka 300 personer har deltaget i demonstrationen i det indre København. Politiet har etableret en sluse, hvor anholdelserne er foregået.

- En blev anholdt for at være i besiddelse af pyro – fyrværkeri – og en for ukvemsord mod politiet, siger han og tilføjer, at der er cirka 20 demonstranter i slusen.

Derfor kan man ikke udelukke, at der sker flere anholdelser, før alle er gennem slusen. Politiet oplyser dog, at demonstrationen er ved at slutte.

Demonstration tæt ved Christiansborg

TV 2 er til stede ved den demonstration tæt på Christiansborg, der finder sted sen eftermiddag lørdag. Der demonstreres nemlig mod den nye epidemilov og den måde, coronasituationen bliver håndteret. Arrangørerne har sagt, at de ønsker en fredelig demonstration.

- Budskabet er, at corona er noget vrøvl, og regeringen tackler situationen helt forkert, siger TV 2s reporter på stedet, Lisbeth Davidsen.

En af demonstranterne er usikker på graden af sandhed, når det handler om, hvor mange der kommer på hospitalet med coronavirus.

- Jeg er her, fordi vi fighter vores freedom, og den her virus er ikke isoleret, og der er mange ideer om, hvorvidt der ligger nogen på hospitalerne, siger Isabella Bronke, der er en af demonstranterne.

Første tilfælde med sydafrikansk variant fundet

Statens Serum Institut (SSI) har fundet det første tilfælde med den sydafrikanske coronavariant i Danmark. Det menes at kunne spores til en rejse til Dubai, skriver SSI i en pressemeddelelse. 

Læs mere her

Nu får de sidste danske mink dødsstødet

Få minkavlere har holdt en lille del af deres minkbesætning i live i håb om at minkene kunne bruges til et forskningsprojekt, efter at alle andre danske mink i efteråret blev aflivet, efter man fandt en særlig mutation af coronavirus i dyrene.

Forskningsprojektet, som Aarhus Universitet og Københavns Universitet ville have sat i søen, har fået afslag på at få de penge, der skulle finansiere det. Derfor skal de sidste mink nu aflives.

Og dermed er det snart helt slut med mink i Danmark.

Nye tal fra Storbritannien

I Storbritannien er der lørdag registreret 41.346 nye smittetilfælde. 1295 personer er døde med coronavirus i landet. Samtidig har godt 3,5 million briter fået det første stik med coronavaccinen. 

Det vskriver nyhedsbureauet Reuters. 

Norsk regering kritiseres for vaccinestrategi

Den norske regering får kritik for landets vaccinestrategi, der blandt andet betyder, at alle vaccinedoser, der ankommer til Norge, opbevares i en uge, før de bliver fordelt til kommunerne. Det skriver VG ifølge Ritzau.

Kulturminister vil hjælpe presset Folkemøde

Kulturminister Joy Mogensen (S) vil komme et presset Folkemøde til undsætning og har inviteret til drøftelser med Folketingets Kulturudvalg. Det skriver TV 2 BORNHOLM. 

- Folkemødet er en af de helt unikke aktiviteter, der samler den demokratiske samtale. Derfor vil jeg invitere kulturordførerne til en samtale om, hvorvidt vi kan understøtte, at Folkemødet bliver til noget på trods af coronarestriktioner, siger hun til mediet. 

Kun næste uge påvirket af færre vacciner, oplyser Pfizer

Medicinalfirmaet Pfizer oplyser nu også, at der kun i den kommende uge vil blive leveret færre vacciner mod covid-19 end forventet. 

Det har Pfizer nu meddelt ifølge en pressemeddelelse fra Statens Serum Institut. Samme meddelelse kom fra BioNTech allerede fredag.

Pfizer havde ellers meldt ud, at Europa, herunder Danmark, over de næste uger ville få færre vacciner.

- Vi har ikke en endelig afklaring fra Pfizer på, hvad det kommer til at betyde for næste uges leverance af vacciner. Men vi har fokus på, at Pfizer ikke stiller Danmark dårligere end andre lande, samt at Pfizer leverer så mange vacciner som muligt, da vi er klar til at vaccinere, siger direktør for Statens Serum Institut Henrik Ullum.

256 tilfælde af britisk mutation

Der er nu fundet 256 tilfælde af mutationen B117 i positive coronaprøver, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet på Twitter. 13. januar var tallet 208.
 

Fem personer er nu fuldt vaccineret

Fem danskere har nu fået to vaccinestik og er dermed fuldt vaccineret. Det fremgår af de nyeste tal fra Statens Serum Institut (SSI).

I alt har 162.328 modtaget vaccinen (fem af dem har fået to stik), 519 har modtaget vaccinen fra Moderne, mens resten har fået Pfizer og BioNtechs vaccine. Dermed har 2,78 procent af befolkningen modtaget en vaccine.

27 nye dødsfald i Danmark

Der har de seneste 28 timer været 27 nye dødsfald, da tallene fredag på grund af tekniske problemer dækkede over mindre end et døgn.

Der er desuden konstateret 879 nye smittetilfælde ud af i alt 96.091 foretagede prøver. Det giver en positivprocent på 0,91.

Antallet af nye indlæggelser er 86, men det samlede antal indlæggelser er 779 mod 792 fredag.

Svensk kongehus svarer på kritik

I Sverige bliver det svenske kongepar kritiseret for at have sprunget foran i køen ved at blive vaccineret fredag. Det skriver flere svenske medier, herunder Aftonbladet.

I en meddelelse svarer kongehuset lørdag blandt andet, at kongeparret er i risikogruppen og ikke har taget andres plads. 

Dronning Margrethe blev 1. januar vaccineret mod coronavirus. 

Kinesiske vacciner ankommet til Serbien

Et fly med 1 million doser af den kinesiske vaccine fra Sinopharm er landet i Serbien. Dermed er Serbien det første europæiske land, der modtager den kinesiske vaccine, skriver The Guardian. 

Ved ankomsten takkede den serbiske præsident, Aleksandar Vucic, den kinesiske præsident, Xi Jinping for at forsendingen.

Norge undersøger dødsfald blandt skrøbelige ældre efter vaccination

I Norge er der blevet registreret 23 dødsfald blandt skrøbelige ældre i forbindelse med vaccination mod coronavirus.

Det oplyste Statens Legemiddelverk fredag i en pressemeddelelse.

- Rapporterne antyder, at almindelige bivirkninger på mRNA-vacciner, såsom feber og kvalme, kan have bidraget til et dødeligt resultat hos nogle skrøbelige patienter, oplyste Sigurd Hortemo, der er ledende overlæge ved det norske lægemiddelagentur.

13 af de 23 sager er blevet vurderet, og i pressemeddelelsen bliver det fremhævet, at man i Norge lige nu vaccinerer ældre og personer på plejehjem med seriøse underliggende sygdomme.

- Derfor er det forventet, at dødsfald tæt på tiden for vaccination kan forekomme. I Norge dør gennemsnitligt 400 personer om ugen på plejehjem og andre plejefaciliteter.

To støttepartier vil indkalde til hasteforespørgsel om vacciner

Regeringen bør hurtigst muligt bruge internationale kanaler som EU til at presse på for, at der udstedes nødlicenser til at producere vacciner mod covid-19.

Det mener Enhedslisten, som vil indkalde Folketingets partier til en hasteforespørgsel for at drøfte mulighederne for at udstede nødlicenser. Det siger partiets sundhedsordfører, Peder Hvelplund, til TV 2. SF bakker op om forslaget.

Ny coronademonstration i København

Lørdag går demonstranter igen på gaden i København. Denne gang er det Folkebevægelsen for frihed, der demonstrerer mod epidemiloven og regeringens indsats mod corona.

Det skriver TV 2 LORRY.

Også for en uge siden var der demonstrationer i både København og Aalborg. Under demonstrationerne blev i alt 23 personer anholdt.

Folkebevægelsen for frihed oplyser på sin Facebook-side, at man ønsker en fredelig demonstration og opfordrer demonstranterne til at sætte sig ned på jorden, hvis de oplever, at der er optakt til uro - samt at arrangørerne foretager civile anholdelser.

Styrelse vil ikke oplyse nye tal for smitteopsporing

Styrelsen for Patientsikkerhed vil ikke længere udlevere resultaterne fra smitteopsporingen. Det skriver Berlingske, der har forsøgt at undersøge, hvor stor en del af målsætningen om kontakt til 5000 smittede om dagen, styrelsen har nået. 

Det sker på trods af, at Styrelsens for Patientsikkerhed i december som led i en aktindsigt oplyste samme medie, hvor mange af målsætningen på dengang 3000 om dagen, styrelsen opnåede kontakt til. Det viste sig, at opsporingsenheden ikke en eneste dag i december nåede målsætningen. 

Det affødte kritik af den danske indsats for smitteopsporing, og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) lovede efterfølgende forbedringer.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til Berlingske, at det er for ressourcekrævende at foretage dataudtrækkene.

Udmeldingen fra Styrelsen for Patientsikkerhed vækker kritik fra flere partier i Folketinget.