Politik

Støjberg: Jeg bad alle sige, om de var for en rigsret

Hvad skete der? Socialdemokratiet og et flertal i Venstre besluttede på gruppmøder, at de støtter en rigsretssag mod Inger Støjberg.

Dermed er der flertal for, at den tidligere udlændinge- og integrationsminister som den kun sjette politiker i historien skal for en rigsret. 

Denne liveblog opdateres ikke længere. 

Tak for nu

Med ordene fra dagens hovedperson, Inger Støjberg, lukker denne liveblog ned for i dag.

Tak fordi I læste med. 

Støjberg om fremtid: - Det er ikke så nemt endda

Inger Støjberg har i løbet af dagen sagt, at hun nu overvejer sin fremtid i Venstre.

Hun afviser dog, at hun endnu i sit sind har gjort op, om hun vil forlade partiet:

- Det er ikke så nemt endda. Jeg har selv været venstremand i hele mit voksne live. Jeg kommer fra en familie, hvor man altid har stemt Venstre. Jeg elsker Venstres bagland. Så det er ikke noget, man bare lige gør, siger Inger Støjberg.

Støjberg regner med at få frataget sit ordførerskab

Inger Støjberg er i dag Venstres retsordfører, men det ordførerskab regner hun ikke med, at hun får lov at beholde:

- Jeg har kunnet høre, at man regner med at tage retsordførerskabet fra mig, siger hun. 

Støjberg fortryder ikke

I interviewet på TV 2 News bliver Inger Støjberg spurgt, om hun fortryder noget i den sag, der altså i dag har ført til, at hun skal for en rigsret. Det gør hun ikke.

- Der er blevet begået fejl, og det har jeg af flere omgange også indrømmet overfor Folketinget. Men jeg ville ikke kunne leve med mig selv, hvis jeg ikke havde grebet ind over for de mindreårige piger, der var blevet gift med ældre mænd, siger Inger Støjberg.

Støjberg: Jeg bad alle sige, om de var for en rigsret

Inger Støjberg ville have de partifæller, der mente hun skulle for en rigsret, til se hende i øjnene på Venstres gruppemøde tidligere i dag. 

Det fortæller hun i et interview på TV 2 News. 

- Jeg bad dem alle sammen sige, om de mente, at jeg skulle for en rigsret, fordi i dag er alle 179 folektingsmedlemmer jo anklagere.

- Med den måde, som det danske retssystem er bygget op, så fører man ikke sager, som man ikke mener, man kan vinde. Derfor ved jeg også, at de folketingsmedlemmer, der i dag har sagt, at de vil stemme for en rigsret, mener, at jeg har gjort noget så alvorligt, at jeg kan dømmes for det, siger Inger Støjberg. 

- Omvendt ved jeg med mig selv, hvad jeg har sagt og gjort. Jeg har ikke beordret nogen til at gøre noget ulovligt, og nu må det så stå sin prøve.

Støjberg på News

Det har været en begivenhedsrig dag i dansk politik og særlig for Inger Støjberg. 

Klokken cirka 17.05 er hun med direkte på TV 2 News. Det interview kan du enten følge her, på News eller på TV 2 play.

Og hvis du savner en omsamling på, hvad der generelt er sket i sagen om Inger Støjberg og den kommende rigsretssag, kan du få det lige her

Møde i underudvalg er slut

Mødet i underudvalget til Folketingets Udvalg for Forretningsorden er nu slut. 

Formand for underudvalget, Socialdemorkatiets retsordfører Jeppe Bruus, fortæller, at man på mødet har fået fastlagt den videre proces frem.

Da sagen mod Inger Støjberg falder for forældelsesfristen 10. februar, er der en stram deadline. 

- Derfor sigter vi efter at få en betænkning, som også indeholder en tiltale, i salen i begyndelsen af februar, siger Jeppe Bruus. 

Partierne har aftalt at mødes i underudvalget igen i næste uge, og her skal man efter planen drøfte et første udkast til et anklageskrift mod Inger Støjberg. 

Gruppeformand om Khaders blomster: - En kær gestus

Gruppeformand i Det Konservative Folkeparti, Mai Mercado, meldte tidligt i morges ud, at også de konservative støtter en rigsretssag mod Inger Støjberg. 

Alligevel var det et konservativt medlem, der gav Støjberg det måske største offentlige skulderklap, da retsordfører Naser Khader i Folketingssalen troppede op med en buket roser til sin kollega. 

På vej indtil mødet i Folketingets underudvalg understreger Mai Mercado dog, at der ikke er nogen grund til at tvivle på, om den konservative folketingsgruppe stemmer samlet:

- Jeg synes, det (Khaders blomster, red.) var en meget kær gestus fra en kollega til en anden. Denne sag påvirker os, for den omhandler en god kollega, men vi har fokus på sagen, og når man går ind for lov og orden, er der ikke nogen vej uden om en rigsretssag, siger hun. 

- Ikke værdigt at give Ellemann skylden

Venstres gruppeformand går nu i rette med Inger Støjbergs udtalelser om, at partiformand Jakob Ellemann-Jensen i dag har givet hende den største mistillidserklæring, man kan forestille sig. 

- Jeg synes ikke, det er en rimelig gengivelse af den debat, vi har haft i Venstres folketingsgruppe, at sige, at nogen – og slet ikke Jakob Ellemann-Jensen – har udvist mistillid til hende. Nu vil jeg ikke referere fra vores gruppemøde, men ordet mistillid blev ikke brugt, siger han og tilføjer:

- Jeg håber personligt, at hun (Inger Støjberg, red.) bliver frikendt, for det vil også være en frikendelse af Venstre, men jeg synes også, at vi skal have respekt for hinanden, og jeg synes ikke, det er nogen særlig værdig udtalelse at give Jakob Ellemann skylden i denne sag.

Møde i underudvalg begynder

Efter en dag, hvor det er blevet klart, at et massivt flertal i Folketinget støtter en rigsretssag mod Inger Støjberg, har det underudvalg i Folketinget, der formelt beslutter, at man skal tage det skridt, netop trådt sammen på Christiansborg. 

Mødet er sat til at vare halvanden time, og her skal deltagerne ifølge TV 2s oplysninger blandt andet formulere den betænkning, der skal stemmes om i Folketinget, så Støjberg formelt kan blive stillet for en rigsret, og derudover drøfte, hvad Støjberg konkret skal anklages for. 

Fik for lidt siden i folketingssalen en god snak med Inger om alt det vilde, der sker lige nu. Flot hun møder op og...

Posted by Kristian Thulesen Dahl on Thursday, January 14, 2021

Blomster fra Khader til Støjberg

Som skrevet er Inger Støjberg trods dagens udvikling på ingen måde uden venner på Christiansborg. Selv politikere, der i Folketingssalen kommer til at stemme for en rigsretssag mod hende, står klar med opbakning.

Således også de konservatives Naser Khader. I Folketingssalen har han for kort tid siden overrakt Støjberg en stor buket blomster med tre forskellige straks roser:

- Inger og jeg er private venner, og hun er en rigtig god kollega. Det er en meget hård dag for Inger. Svært at give krammer i disse corona tider. Derfor blomster, skriver han i en sms til TV 2. 

Khader ønsker ikke at uddybe, hvorfor han sammen med resten af de konservative, agter at støtte en rigsretssag mod Støjberg.

Venstres ledelse har holdt møde

Efter dagens dramatiske gruppemøde har Venstre gruppebestyrelse torsdag eftermiddag holdt møde. 

Ifølge TV 2s oplysninger blev der ikke på mødet taget stilling til Inger Støjbergs fremtid i folketingsgruppen. 

Radikale Venstre: En alvorlig, men vigtig dag for Danmark

Reaktionerne på dagens udvikling fortsætter med at rulle ind. Radikale Venstre er et af de partier, der længe har argumenteret for en rigsretssag mod Inger Støjberg.

Her kalder retsordfører Kristian Hegaard det for en alvorlig, men vigtig dag for Danmark.

- Det er kun sjette gang i Danmarkshistorien at rigsretten indkaldes, og det sker på nogle klare juridiske vurderinger fra Ombudsmanden, Københavns Byret, fra Instrukskommissionen og fra uvildige advokater, som man ikke kan sidde overhørig.

- Derfor handler det her om, hvorvidt man er for retsstaten eller for noget andet, og derfor er det også en vigtig dag. Et flertal stemmer for, at lov er lov, og lov skal holdes. siger han til TV 2.

Underudvalg mødes i eftermiddag

Efter formiddagens opsigtsvækkende meldinger fra Venstre og Socialdemokratiet, venter vi nu bare på, at partiernes repræsentanter i underudvalget til Folketingets Udvalg for Forretningsorden formelt beslutter, at Inger Støjberg skal stilles for en rigsret. 

Det sker, når de mødes klokken 15. Mødet er sat til at vare halvanden time. 

Venstre-mand: Rigsret kører efter helt andre regler

Venstres formand for Retsudvalget, Preben Bang Henriksen, anbefalede på dagens gruppemøde sit parti at stemme imod en rigsretssag mod Inger Støjberg. 

Henriksen, der selv er uddannet advokat, mener ikke, at sagen mod hans partifælle holder:

- De vurderinger, vi har fået, vurderer sagen ud fra de informationer, de har fået fra Instrukskommissionen. Kommissionen kører efter ét sæt af regler. En straffesag, som en rigsretssag er, kører efter nogle helt andre regler. Anklagemyndigheden har bevisbyrden i de situationer, hvor det er omtvistet, hvad der er sket, og dem er der nogle væsentlige af her. Skulle man være i tvivl, skal det komme den anklagede til gode.

DF vil tage imod Støjberg med åbne arme

Inger Støjberg udtalte tidligere, at hun nu vil overveje sin fremtid. Ender hun med at melde sig ud af Venstre, skal hun dog ikke frygte at komme til at stå alene.

Hos Dansk Folkeparti har man hele vejen igennem støttet den tidligere minister, og partiformand Kristian Thulesen Dahl er da også klar med en invitation til at melde sig ind i partiet:

- Hun vil blive taget imod med åbne arme, siger han til TV 2. 

-Den politik, som Inger Støjberg står for, den passer nærmest en-til-en ind i Dansk Folkepartis politik. I forhold til udlændinge- og værdipolitikken har vi været meget tæt sammentømret i vores politiske arbejde i årevis.

Har du planer om at mødes med Inger Støjberg?

- Jeg taler jævnligt med Inger Støjberg. Det har jeg gjort tidligere, og det kommer jeg også til at gøre fremover. Hun skal i hvert fald mærke, at hun har opbakningen og støtten fra os, siger Kristian Thulesen Dahl.

Her er de ni, der stemte imod en rigsret

Der var som nævnt ni Venstre-folk, som på gruppemødet i Vesntre gik imod partilinjen og ikke bakkede op om en rigretssag mod Inger Støjberg. De ni var ifølge TV 2s oplysninger:

  • Beredskabsordfører Peter Juel-Jensen
  • Udlændinge- og integrationsordfører Mads Fuglede
  • Transportordfører Kristian Pihl Lorentzen
  • Formand for Retsudvalget Preben Bang Henriksen
  • Kultur- og medierordfører Britt Bager
  • Jagt- og søfartsordfører Thomas Danielsen
  • Kulturudvalgsformand Hans Christian Schmidt
  • Udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen
  • Retsordfører Inger Støjberg 

Gruppeformand er Venstres nye repræsentant i underudvalg

En anden af de ni Venstre-folk, der har stemt nej til en rigsretssag mod Inger Støjberg, er Preben Bang Henriksen. 

Han var indtil i dag Venstres repræsentant i det underudvalg i Folketinget, der senere i dag formelt skal beslutte, at Inger Støjberg skal stilles for en rigsret. Men da han altså er imod flertallet i partiet, bliver han i underudvalget erstattet af gruppeformand Karsten Lauritzen. 

Venstres udenrigsordfører stemmer nej til rigsret mod Støjberg

En af de ni Venstre-medlemmer, der har besluttet at stemme nej til en rigsret mod Inger Støjberg, er udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen. 

Det skriver han på Facebook.

Han kalder det, "den måske sværeste beslutning jeg har truffet som medlem af Folketinget", og begrunder sin beslutning med, at han ikke mener, at beviserne mod Støjberg er tunge nok til, at hun vil blive dømt. 

Derfor stemmer jeg nej til en rigsretssag mod Inger Støjberg Rigsretssager er ikke som almindelige retssager. Man skal...

Posted by Michael Aastrup Jensen on Thursday, January 14, 2021