Livet er fedt – 20 år efter

Èn særlig ting på højskole fyldte tv-deltagere med skyld og skam: I dag fortryder skolen

Ugentlige vejninger og ekstrem sund kost er ikke længere i fokus på Ubberup Højskole, der blev landskendt i programmet ’Livet er fedt’.

Det er tyve år siden, at TV 2 fulgte Merethe, Allan, Line, Marianne og en gruppe andre danskeres ophold på Ubberup Højskole, der i folkemunde blev kaldt en "slankeskole".

Fælles for alle kursisterne var, at de ville tabe sig.

Måden de gjorde det på var med et stramt fokus på vægt, kost og motion.

Måltiderne blev renset for fedt og søde sager. Maden blev vejet. Kalorierne blev talt nøje. Og hver onsdag morgen var der vejning på et lille kontor i bygningen.

Her stod de cirka 60 kursister i kø for at komme på vægten og finde ud af, om ugens indsats havde givet pote i form af et vægttab.

Kursisterne stillede sig op på en lang række, når de skulle ind og vejes. Nogle kom ud fra kontoret med jubelbrøl, hvis de havde tabt sig, mens andre kom grædende ud derfra, når vægten i stedet var steget.

Og netop onsdagsvejningerne er noget af det ’Livet er fedt’-deltagerne ser tilbage på med meget blandede følelser. Det fortæller de i dag i programmet ’Livet er fedt – 20 år senere’.

- Jeg følte et kæmpe pres, fortæller Line Stausgaard Hansen.

Hver onsdag satte hun vækkeuret tidligt, så hun kunne få det hurtigt overstået.

- Så gik jeg gerne på toilettet rigtig mange gange, fordi selv den mindste dråbe tis kunne gøre en forskel på vægten. Man vidste aldrig, hvad den vægt sagde. Det var enormt angstprovokerende. Det var ligesom at komme til eksamen hver eneste onsdag morgen.

Merethe Kasten oplevede flere gange at blive meget skuffet, når hun stillede sig på vægten hos diætisten, der noterede sig tallet.

Fælles for langt de fleste deltagere var, at de i løbet af opholdet oplevede, at vægten gik både op, ned og nogle gange helt i stå.

Hvis der ikke var et vægttab, var jeg allerede inde i frygt, skyld og skam og angst for ikke at være god nok og ikke at have gjort det godt nok, fortæller Merethe Kasten, der også gik på skolen.

Jeg bliver helt flov

Sara Simonsen var med til at starte Ubberup Højskole op tilbage i 2000 og er i dag viceforstander på skolen. Hun bliver ked af det, når hun hører om deltagernes oplevelse med fællesvejninger og fortryder nogle af de metoder, de brugte på skolen dengang.

- Jeg bliver helt flov, når jeg hører om det. Og lidt flov over den måde, vi arbejdede med livstilsforandring. Jeg er flov over, at vægt var det største fokus, vi havde, siger hun og tilføjer:

- Men det lå meget i tiden dengang. Det var dengang man talte kalorier, skyllede fedtet af kødet og åd kål i spandevis, fordi man troede, det var den rigtige måde at tabe sig på.

Sara Simonsen var med i opstartsfasen af Ubberup Højskole i 2001. Få år senere skiftede man på skolen fokus fra de ugentlige vejninger og kalorietællinger til et bredere billede, hvor man også fokuserer på den mentale sundhed.

Mange af kursisterne tabte sig også, men det var ikke en livsstilsændring, forklarer Sara Simonsen.

Det var mere en slankekur, som for nogle kun holdt kortvarigt.

Dengang havde man på skolen fokus på, at kursisterne skulle tabe sig ved at spise meget fedtfattigt og dyrke mere motion. Sådan er det ikke længere.

Mayonnaise og kage på bordet

I dag er ”vejelokalet” lavet om til bibliotek. Mad-vægtene og kalorietabellerne lagt væk. Og på buffetbordet står der nu både mayonnaise og af og til kage.

For i dag har Ubberup Højskole i højere grad fokus på, at sund mad skal smage godt. Samtidig vil de gerne forberede kursisterne på livet derhjemme.

- Det er klogt at have både kage og mayonnaise på bordet, for det er der også i den verden, vi lever i. Det er den, vi skal kunne navigere i. Den er fuld af kage og mayonnaise, forklarer Liv Juncker, diætist på Ubberup Højskole.

Kursisterne skulle veje deres mad og tælle kalorierne, så de ramte det rigtige antal. Det var en metode, der for flere var svær at videreføre, når de kom hjem igen.

Overvægt kan være et symptom

På skolen har man også ændret syn på, hvordan overvægt skal behandles. Hvor man engang troede, at opskriften på et varigt vægttab altid var at spise mindre og dyrke mere motion, mener man i dag, at overvægt også kan være symptom på noget andet, fortæller Sara Simonsen.

Derfor er der nu en psykoterapeut på skolen, der underviser kursisterne i personlig udvikling og taler med dem om, hvorvidt der er andre problemer, der måske er årsag til deres overvægt.

- For nogle handler problemet måske udelukkende om vægt, men for andre kan det handle om angst, depression, ensomhed eller dårlige relationer, forklarer Sara Simonsen.

Line Stausgaard Hansen, Marianne Klüwer, Merethe Kasten og Allan Petersen genbesøger det nye Ubberup Højskole i dag i programmet 'Livet er fedt - 20 år efter'

I dag har man ifølge viceforstanderen fokus på en balance og på, at folk skal sætte sig deres egne mål.

- Hvis man skal sige det lidt groft, troede vi dengang, at vi vidste bedst – at vi vidste, hvordan folk skulle tabe sig. I dag tror vi på, at de er bedst til at vurdere, hvad der er godt for dem, og hvilke mål de skal sætte sig, siger hun.

- Det eneste rigtige

Merethe Kasten, Allan Petersen og Line Stausgaard Hansen er alle glade for at høre, at de ugentlige vejninger er væk. De synes også, at det er en god ide at se på, om der er andre problemer, der måske er skyld i overvægten hos folk.

Merethe Kasten blev mobbet en stor del af sin barndom og mener selv, at det er en af årsagerne til, at hun begyndte at trøstespise. Derfor synes hun, at det er godt at se på overvægt som et symptom:

- Det er det eneste rigtige. Jeg har selv brugt rigtig mange timer hos en psykolog og en psykoterapeut. Det har gjort alverden til forskel for mig, siger hun.

Du kan se 'Livet er fedt - 20 år efter' mandag klokken 20 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.