Nyheder

Seneste nyt om coronavirus 13. januar

Arkivfoto.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

HK: Anbefaling om ugentlig test kan blive svær at efterleve

Københavnerne bliver testet for Covid-19 i Parken.

Alle borgerer opfordres til at lade sig teste en gang om ugen, hvis man er en af dem, der fortsat skal møde ind på arbejde. Sådan lød anbefalingen fra regeringen på onsdagens pressemøde.

Men det er en anbefaling og ikke et krav, og derfor kan man heller ikke regne med, at alle kommer forbi testcentret hver uge, lyder det fra fagforeningen HK.

- Det er en god idé at blive testet, fordi vi skal smitten til livs. Men det rejser spørgsmålet om, hvornår man skal få det gjort. Skal det være i arbejdstiden? Så ville det være rigtig fint, hvis arbejdsgiverne lader medarbejderen gå i arbejdstiden, siger forbundsformand Kim Simonsen til Ritzau.

Danmark har forsøgt at lave vaccineaftale uden om EU

Danske sundhedsmyndigheder har forsøgt at lave en vaccineaftale med Pfizer uden om EU. Det skriver Jyllands-Posten.

Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut (SSI), fortæller til avisen, at SSI og Lægemiddelstyrelsen holdt et møde med Pfizer nytårsaften, hvor de forsøgte at overbevise Pfizer om at levere flere vacciner hurtigere, end Danmark er berettiget til gennem EU’s fællesindkøb.

Lokale hoteller skal huse coronaisolerede

Flere kommuner kommer med til at hjælpe med smitteopsporing, så de kan lave aftaler med de lokale hoteller, der alligevel står tomme, og bruger dem til at huse coronaisolerede, siger Magnus Heunicke.

EU-regler kan forsinke danske støtteordninger

Morten Bødskov fortæller, at der er forskellige ordninger, som virksomheder kan benytte sig af. En af årsagerne til, at det går langsomt med at få penge ud til virksomheder er, at der er rigtig mange ansøgninger, og man skal sikre, at det er de rette beløb, der kommer ud. Derudover skal man sikre sig, at man holder sig inden for EU's statsstøtteregler.

Små skoleklasser er noget af det første, man vil åbne

Søren Brostrøm fortæller, at selvom småbørn har en mindre risiko for at smitte, er risikoen ikke nul, hvilket er årsagen til at de mindre klasser i skolerne stadig er hjemsendt. Han understreger, at de mindre klasser er noget af det sidste, man vil lukke ned og noget af det første, man vil åbne.

- Det siger noget om, hvilken risikosituation, vi befinder os i lige nu, lyder det fra Søren Brostrøm.

Selvisolation tages ikke tilstrækkeligt alvorligt

Smitteopsporingen skal styrkes for at sikre, at folk isolere sig ved smitte. Nu skal smitteopsporingen blandt andet også ringe til de nære kontakter for at ringe og rådgive dem, så det ikke er den smittede selv, der skal ringe.

- Vi har desværre eksempler på, at folk ikke tager selvisolationen alvorligt nok, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Der vil blive ansat flere i smitteopsporingen for at sikre, at det sker, siger sundhedsministeren.

Vil usikkerhed om vaccinationskø til livs

Fredag fremlagde sundhedsmyndighederne en vaccinationsliste over, hvilke grupper, der står først for tur vaccinationskøen. Her vil man kunne se, hvilken gruppen man hører til, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

- Der har været usikkerhed om, hvorvidt man skulle ringe til sin læge for at blive henvist til vaccination. Sådan er det ikke. Vi finder frem til og indkalder folk til vaccination, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

Den næste gruppe, der står for tur, er ældre på 85 år eller mere, der bor hjemme.

Vil informere bedre om vaccinere

Sundshedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm siger, at man vil lancere en vaccinationskalender. Her vil man fremlægge hvad der kommer af vacciner og hvad man forventer der kommer ind af vacciner og hvilke grupper, så man kan se hvornår man kan forvente en vaccination.

Kan kun se maksimalt tre uger frem

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til spørgsmål om, hvorfor man ikke forlænger restriktionerne ud over 7. februar:

- Myndighederne kan maksimalt set to til tre uger frem i epidemien. Det er meget vanskeligt at sige, hvad der vil være situationen til den tid. Derfor er myndighedernes anbefaling at forlænge med tre uger. Men vi siger også til vores uddannelsesinstitutioner og andre, at det måske bliver nødvendigt at forlænge restriktionerne yderligere, siger Magnus Heunicke.

Også andre varianter på spil - men endnu ikke i Danmark

Alle positive prøver med nok virus-indhold vil nu blive undersøgt for B117, men også for andre virus varianter. Det gælder blandt andet den sydafrikanske variant B1251, som også er meget smitsom.

- Vi har endnu ikke set eksempler på smitte med den sydafrikanske variant i Danmark. Men nu vil vi være i stand til opdage smitte med den i Danmark og handle på det, siger Henrik Ullum.

Skal undgå udvikling som i Irland og England

Samlet set står vi med et meget presset sundhedsvæsen og vi skal for enhver pris undgå at se en udvikling som i Irland og England, så vi vil kunne se en effekt af vaccinen, siger Henrik Ullum.

Store udfordringer på grund af nye varianter

England og Irland er de lande i Europa, som har været hårdest ramt af B 1.1.7. og fælles for begge lande gælder, at de står med meget store udfordringer. Det kræver øget overvågning og skærpet smitteopsporing.

- Der er international enighed om, at der er et problem, og vi skal agere, lyder det fra Henrik Ullum. 

Virusmutation får smitten til at sige

Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut fortæller om B 1.1.7. og forklarer, hvorfor den er så smitsom.

Den engelske variant har et estimeret kontakttal på 1,2 i modsætning til den generelle virus, der har et kontakttal på mellem 0,85 og 0,9.

Virus ventes at toppe sent i februar

- Vi er nødt til at investere meget i epidemikontrol lige nu. Virus har det med at toppe i februar på grund af de klimatiske forhold, vi har. Vi skal længere ind i februar, for det er sundhedsmæssigt forsvarligt at lempe restriktioner, siger Søren Brostrøm.

Brostrøm: Vi ser ikke belastningen på sygehusene være knæket

- Vi kan ikke klare en spidsbelastning på sygehusene og som vi har haft i flere uger nu, kan vi ikke blive ved med at klare. Derfor skal vi holde fast nu, også selv om vi er trætte af det hele, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundshedsstyrelsen.

Særligt folk i plejesektor og transportbranchen bør lade sig teste

Medarbejdere i daginstitutioner og i transportsektoren opfordres til at blive testet hyppigt, og det samme gælder personer, der har kontakt med plejecentre.

Har du symptomer skal du tage den præcise coronatest

Nick Hækkerup understreger, at man skal have taget den mere præcise PCR-test, hvis man har symptomer eller er nær kontakt til en smittet.

Hækkerup: Test en gang om ugen

Justitsminister Nick Hækkerup opfordrer til, at man lader sig teste mindst en gang om ugen. Også selv om det kun er en lyntest.

Han peger på, at testkapaciteten ikke længere bliver udnyttet fuldt ud, fordi mange arbejder hjemme.

Rejserestriktioner forlænges til og med 7. februar

Rejserestriktioner for indrejse til Danmark forlænges til og med 7. februar, oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S) på pressemøde.

Hjælpepakker forlænges på grund af forlængede restriktioner

Hjælpepakker til lønmodtagere og virksomheder vil fortsætte som følge af at restriktionerne forlænges. Det fastslår fungerende finansminister Morten Bødskov (S).

- Der er bekymring blandt lønmodtagere, selvstændige, virksomheder og almindelige familier. Bekymringer for sygdommen og bekymringer for, om man har sit job og kan man forsøger sin familie.