Ulla Bødker.
Som sunket i jorden

Dansk kvinde forsvundet i 24 år, men findes svaret på Ulla Bødker-mysteriet i det hemmelige kølerum?

En mand har altid nægtet kendskab til Ulla Bødkers forsvinden, hver gang han er blevet afhørt af politiet eller konfronteret med byens mange rygter.

19-årige Camilla Bødker parkerede sin bil foran sin mors lille rækkehus i Esbjerg. Alt lod til at være, som det plejede – når altså hendes mor havde det godt.

Moren var nemlig maniodepressiv, og det hændte, at hun i sine dårlige perioder slet ikke åbnede døren. Det gjorde hun denne oktoberdag tilbage i 1997.

Camilla og hendes mor satte sig ved bordet i køkkenet og drak kaffe. Camillas mor drak rigtig meget kaffe – og røg mange cigaretter.

Men pludselig spurgte moren om noget, som hun aldrig havde spurgt om før.

Hun ville låne penge af sin datter.

Camilla Bødker studerede til social- og sundhedsassistent og havde tre jobs for at kunne betale husleje, bil og mad.

Det kunne hun ikke, forklarede hun. Og til hendes store overraskelse reagerede moren ved at blive meget oprevet, råbe og skælde ud.

Hun fik skåret igennem vreden og sagde, at moren kunne ringe, når hun fik lyst til at snakke, og så bevægede hun sig mod hoveddøren, der smækkede bag hende.

Camilla var ked af det. Ked af, at hendes mor tydeligvis var på vej ind i en af sine mange dårlige perioder.

Det var ikke første gang, at Camilla Bødker forlod rækkehuset efter, at hendes mor var blevet oprevet og havde bedt om at være alene.

Men det var sidste gang, at Camilla så sin mor.

Jeg kan huske, at min fem år ældre søster og jeg kørte rundt i Esbjerg og Varde og ledte efter hende

Camilla Bødker

Et 24 år gammelt mysterium

Omkring en måned senere forlod Camillas mor, den dengang 48-årige Ulla Bødker, sit hjem i en bil, hun havde lejet.

Hun havde fortalt sin nabo, at hun skulle til Varde og låne nogle penge. Men hun vendte aldrig tilbage, og siden denne aften har der ikke været et eneste livstegn fra hende.

Ulla Bødker blev dermed en af årets 1577 savnede personer. Normalt bliver mange forsvundne danskere fundet inden for det første år. Men ikke Ulla.

I dag ville Ulla Bødker have været 71 år, og hun er stadig en af de 39 savnede danskere, der er efterlyst internationalt af Interpol.

Der er nemlig aldrig fundet et lig, og Ulla Bødker er heller ikke erklæret død.

Hendes familie ved derfor ikke med sikkerhed, om hun er forsvundet, eller om hun slet ikke lever mere.

I TV 2-programmet ‘Som sunket i jorden’ undersøger man det 24 år gamle mysterium. For hvad skete der i Varde den fredag aften? Og hvor er Ulla Bødker?

Programmets søgen efter Ulla Bødker leder blandt andet tv-holdet bag TV 2-programmet til et tidligere slagteri, hvor en ny teknik, der ikke fandtes dengang, måske kan give svar på, hvor hun blev af.

Hvis du har oplysninger om Ulla Bødker, kan du kontakte TV 2 på us@doceye.dk.

Der var to sider af Ulla Bødker

Ulla Bødker var en velklædt og chic kvinde. Hun var ifølge datteren et lille nips, der stak ud i mængden i “det sovs- og kartoflerkvarter”, som hun boede i i den vestjyske havneby.

Hun forlod aldrig sit lille rækkehus uden fuld makeup, fønet hår og stiletter. Hun var altid med på moden og fik som en af de første kvinder i lokalområdet en mobiltelefon.

- Hun elskede eksklusivitet og materialistiske goder, fortæller Camilla Bødker.

Men hun var også nærværende og hjælpsom.

Og så var hun et ordensmenneske. Udadtil var hjemmet rent og pænt.

Måske kompenserede Ulla Bødker for det rod, der i perioder var inde bag den smukke, velsminkede facade.

For der var to sider af Ulla Bødker, husker datteren. Den raske og den syge.

Når hun havde det dårligt, så Camilla og hendes søster hende oftest først op ad eftermiddagen, når hun forlod soveværelset. Ellers lå hun i sin seng.

Alligevel formåede Ulla Bødker at passe sit arbejde som centerleder for Annehus Kursus- og Mødecenter i Esbjerg. Hun elskede sit arbejde.

Men kursuscenteret gik konkurs. Ulla Bødker kom på kontanthjælp, og det ekstravagante liv, som Ulla havde levet med dyrt tøj, smart udlejningsbil og eksklusive produkter blev pludselig svært at finansiere.

I tiden op til hendes forsvinden var hun i så stor pengenød, at hun ikke kunne betale sine regninger.

Et afgørende opkald

Fredag 28. november 1997 – en måneds tid efter at Camilla Bødker havde forladt sin mors hus efter skænderiet om at låne penge – bemærkede naboen, Jette Hermansen, noget usædvanligt.

Alt lyset i huset var slukket, selvom Ullas bil holdt ude foran.

En halv time senere bankede Ulla på hos naboen. Hun fortalte, at der var blevet slukket for strømmen, fordi hun ikke havde betalt elregningen.

Hun manglede penge og lånte naboens telefon og ringede til en mand.

Naboen kunne høre, at manden spurgte, om hun havde fået noget at spise. Det havde Ulla Bødker ikke.

- Kom ud i butikken, og så skal jeg nok have penge og smørrebrød klar til dig, hørte naboen manden sige.

Ulla gjorde sig i stand og forlod hende omkring 19.30 og kørte mod Varde.

Det var sidste gang, at naboen så Ulla.

Bilen blev fundet et par dage senere på en parkeringsplads foran en bilforhandler i Varde.

Bilforhandleren kontaktede det lokale politi, hvorefter udlejningsfirmaet hentede bilen.

Ingen tænkte over, at det var den bil, som Ulla havde kørt i op til sin forsvinden. For ingen vidste på det tidspunkt, at Ulla var væk. Bilen blev derfor aldrig undersøgt for tekniske spor, og politiet gjorde ikke mere ved sagen.

Sagen kom dog senere til at sende politiet på hårdt arbejde.

Vækket af politiet med chokerende besked

I den næste måneds tid hørte Camilla Bødker og resten af familien ikke fra Ulla. Men det var ikke noget, der som sådan bekymrede Camilla. Hun var vant til perioderne, hvor hendes mor barrikaderede sig i sit hjem og hverken kom ud eller åbnede, når det bankede på døren.

Perioderne varede typisk en måned eller to. Normalt skulle man bare give hende noget tid, og så ville hun komme ovenpå igen og genoptage kontakten.

Derfor var Camilla Bødker i chok, da politiet ringede og vækkede hende en lørdag eftermiddag.

Det var 19. december, og Camilla Bødker havde været til julefrokost aftenen inde og sov derfor længe.

En politimand fortalte i den anden ende af røret, at to betjente havde skaffet sig adgang til Ullas rækkehus. Nogle naboer havde klaget over en dårlig lugt fra huset.

Betjentene fandt Ulla Bødkers to elskede pekingeserhunde døde af tørst og sult. Det var dem, som man kunne lugte gennem brevsprækken. Betjentene havde gennemsøgt huset, men Ulla var der ikke.

Der var heller ikke tegn på, at der var begået en forbrydelse i hjemmet.

Fordi Ulla Bødker elskede sine hunde og aldrig ville lade dem sulte, antog man alligevel, at hun havde været udsat for en forbrydelse og efterforskede sagen som et drab.

Hun blev efterlyst i hele landet og hos Interpol i håbet om, at der ville dukke flere informationer op. For politiet stod med en mulig drabssag uden et lig, gerningssted eller motiv.

I tiden efter hendes forsvinden blev over 200 personer afhørt. Men intet ledte dem på sporet af Ulla.

I lokalområdet skulle samtaleemnet dog snart vise sig at handle om én bestemt mand.

Ledte efter sin mor i ubeboede huse

I den første tid håbede Camilla Bødker på, at hendes mor var rejst væk eller opholdt sig hos en ven et sted. Måske var hun bare væk, fordi hun var i en af sine dårlige perioder, tænkte hun.

Men håbet svandt, som dagene gik.

Nu handlede det mest af alt bare om at finde hendes lig.

- Jeg kan huske, at min fem år ældre søster og jeg kørte rundt i Esbjerg og Varde og ledte efter hende, siger Camilla Bødker.

Da politiet ikke kunne komme videre i efterforskningen uden nye afgørende spor, fik Camilla Bødker udleveret en lille kasse med nogle af sin mors ejendele.

I kassen lå kalendere fra de foregående år – dog ikke fra det år, hvor Ulla Bødker forsvandt.

Camilla bladrede igennem den ene kalender efter den anden. Ulla havde minutiøst skrevet sin gøren og laden ned – alt fra dates, mærkedage, huskesedler og små noter.

Det var en form for dagbog.

Camilla kunne læse sig igennem de dystre perioder, som så blev afløst af de gode perioder.

Men intet tydede på noget usædvanligt.

Makabre rygter spredte sig

Ulla Bødkers liv, færden og bekendtskaber blev endevendt og undersøgt. Men der var ikke nogen spor, der ledte politiet til den 48-årige kvinde.

Den sidste person, man med sikkerhed vidste, at Ulla Bødker havde mødtes med, var en slagter fra Varde.

Det var ham, som Ulla Bødker ringede til fra sin nabos telefon for at låne penge.

Slagteren bekræftede over for politiet, at han var mødtes med Ulla Bødker, og at hun havde lånt 800 kroner. Men han fortalte også, at hun var kørt igen.

Sideløbende voksede rygterne i Esbjerg og nabobyen Varde.

Flere af rygterne kredsede om slagteren.

Han har i årenes løb benægtet at have noget med Ullas forsvinden at gøre, hver gang han blev kontaktet af politiet eller konfronteret med de mange rygter.

Bysladderen gik blandt andet på, at han skulle have kørt hende gennem slagteriets kødhakker.

I arbejdet med dokumentaren hørte tv-holdet også fra kilder, der mente at vide, at Ulla Bødker var blevet støbt ned i slagteriets gulv.

Dokumentarholdet satte sig for én gang for alle at få undersøgt de mange rygter og ikke mindst at konfrontere slagteren med dem.

Og det skulle vise sig ikke at være så svært. På gaden i Varde stødte journalist og tv-vært Kristian Bech på manden.

- Vi er ved at lave et program om Ulla Bødker, som forsvandt for mange år siden. Jeg har hørt nogle sige, at hun talte i telefon med dig den aften, da hun forsvandt, sagde Kristian Bech til slagteren, der svarede, at han ikke havde tid til at snakke, fordi han var på vej til lægen.

Han forklarede dog, at det var rigtigt, at Ulla Bødker var kommet ned til ham og havde lånt 800 kroner. Men han forklarede også, at hun var kørt igen bagefter.

Slagteren var udmærket bekendt med det insisterende rygte om, at han skulle have slået hende ihjel og skilt sig af med hendes lig i slagterforretningen.

Til det sagde han, at han har måttet acceptere det, for ellers var han nødt til at flytte fra byen.

Men kunne rygterne have noget på sig? Og hvor godt var den slagterforretning egentlig blevet undersøgt?

En ny 3D-scanningsteknik, der kunne scanne beton, kunne måske give svar.

Jeg ved godt, at det lyder lidt spirituelt. Men jeg er nødt til at tro på, at hun i hvert fald ikke lider et sted

Camilla Bødker

Et hemmeligt kølerum

Slagteren afhændede sin butik, fire måneder efter at Ulla var forsvundet. I dag er det en tøjforretning.

Og i dag mener de ansatte i butikken, at Ulla Bødker spøger i forretningen.

- Hun gør os ikke noget. Vi er glade for hende, og når vi møder ind om morgenen, siger vi lige "godmorgen, Ulla", fortæller kvinden i tøjbutikken.

Hun gav TV 2 lov til at undersøge kælderen. For kunne dette være gerningsstedet? Var Ulla Bødker støbt ned i betongulvet under fliserne, som byens rygter sagde?

TV 2 fandt frem til virksomheden Force Technology, der kunne scanne betongulve. Ved hjælp af en geo-radar kunne teknikeren Jens analysere betonen og se, om der var ændringer i gulvopbygningen. Eksempelvis indikationer på, at der har været gravet noget ned.

I takt med at den lille scanner blev kørt hen over gulvet, svandt håbet om udslag, der kunne pege i retningen af noget mistænkeligt.

Lige indtil de nåede det bagerste rum.

Der var udslag.

Skulle gulvet undersøges yderligere, krævede det en tidskrævende 3D-scanning.

Men inden det skete, opdagede tv-holdet, at der fandtes et ekstra rum i kælderen. Ifølge plantegningerne havde de nye ejere ændret på rumfordelingen.

Derfor tog Kristian Bech tilbage til tøjforretningen, hvor det ganske rigtigt viste sig, at der bag en gipsplade var et lille rum. Rummet var belagt med hvide fliser, som man kender det fra slagterbutikker og andre kølerum.

Og det havde stået tomt i over 20 år.

Teknikeren vendte tilbage til kælderen med en 3D-scanner.

Men der var ingen indikationer på noget, der mindede om en udgravning. Hverken i området, der havde givet udslag i første undersøgelse. Og heller ikke i det hidtil skjulte rum.

Altså ingen Ulla Bødker.

Opkaldet til slagteren

Selvom TV 2 har forsøgt at vende hver en mulig sten i sagen om Ulla Bødker, lykkedes det dem ikke at komme nærmere, hvad der skete for 24 år siden.

Kristian Bech ringer til slagteren for at fortælle om 3D-scanningens resultater.

- Alle de her rygter om, at du skulle have begravet hende i slagterforretningen, det er der altså ikke noget, der på nogen måder indikerer skulle være sandt, siger Kristian Bech i telefonen.

Slagteren ønsker ikke at medvirke i programmet. Men han fortæller, at han er glad for, at det er blevet undersøgt, og at man ikke fandt noget.

Han fortæller også, at det har været ubehageligt, at folk har gået og spredt rygter om ham.

Men han har følt, at han var nødt til at acceptere, at så længe han selv vidste, at han ikke havde gjort noget galt, så måtte folk sige, hvad de ville.

Mindes sin mor med billeder

De sidste mange år har både Camilla Bødker og hendes søster boet i udlandet.

Når hun i dag tænker tilbage på den sidste gang, hun sad i sin mors køkken og drak kaffe, ville hun ønske, at hun kunne have lånt hende nogle penge. Den tanke slipper Camilla Bødker nok aldrig.

For tænk, hvad der så var sket?

Men med årene har hun fundet fred med, at hun har mistet sin mor – højst sandsynligt til en forbrydelse.

Selvom programmet ikke fandt frem til, hvad der var sket med Ulla Bødker, føles det alligevel som en form for afslutning for Camilla Bødker.

Fordi Ulla Bødker skyldte penge, blev alt af værdi taget fra hendes hjem. Heldigvis fik Camilla Bødker mulighed for at hente hendes personlige ejendele, som kun havde affektionsværdi. Billeder, tøj, minder.

I dag mindes Camilla Bødker sin mor med billeder i sit hjem. Et ungdomsbillede og et billede af Ulla og Camillas mormor.

I forbindelse med programmet fandt hun også et gammelt billede af hendes mor, mormor og oldefar, som hun har stillet sammen med de andre billeder.

- Når det er hendes fødselsdag, tænder jeg lys ved billederne og mindes hende.

Camilla Bødker tror ikke længere på, at hendes mor lever. I stedet tror og håber hun på, at hendes mor nu har fundet fred et sted, der er bedre for hende, og hvor hun ikke skal kæmpe med sit mørke sind.

- Jeg ved godt, at det lyder lidt spirituelt. Men jeg er nødt til at tro på, at hun i hvert fald ikke lider et sted.

Camilla Bødker vil gerne have erklæret sin mor død og på en eller anden måde have hende placeret ved mormorens grav. Måske med et lille hjerte.

På den måde ville hun få visheden om, at de er sammen.

- Og finder vi hende en dag, skal hun selvfølgelig have en mindehøjtidelighed.

Hvis du har oplysninger om Ulla Bødker, kan du kontakte TV 2 på us@doceye.dk.

Du kan se ‘Som sunket i jorden’ torsdag aften klokken 20.00 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.