Nyheder

Trump viser sig offentligt for første gang siden stormen på Kongressen

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Hvad skete der: USA's præsident Donald Trump viste sig offentligt for første gang siden stormen på Kongressen. Det skete i den lille by Alamo, der ligger i Texas tæt på grænsefloden Rio Grande. 

Trump ønskede ikke at forsone, siger korrespondent

Lyn-analyse

Trumps tale var en hyldest til sine fire år i embedet, hvor han fremhævede sine resultater. Der er ikke noget bedre billede på det end grænsemuren, han fik opført her ved Alamo.

Samtidig var det ikke en Trump, der havde lyst til at bidrage til helingen af samfundet. Han fastholder, at valget blev stjålet, og gentog, at han mener Bidens politik er udtryk for rendyrket socialisme, og at man må forberede sig på det værste. Så der var ikke forsonende toner fra Trump. Og så advarede han Biden mod, at en rigsretssag fortsat vil være lig en dyb kløft mellem det blå og røde Amerika og et dem og os.

 

Efter 25 minutters tale forlader Trump podiet til tonerne af 'YMCA'

Efter 25 minutter med USA's udlændinge- og indvandrerpolitik i fokus er Donald Trump igen gået fra podiet og sluttet sin tale til Village Peoples 'YMCA'. 

Trump opfordrer til at næste regering ikke afvikler hans politik

Trump opfordrer til, at man og hermed også Joe Bidens kommende regering ikke omgør Trumps beslutninger.

- Det ville være at sætte USA's interesser på spil, siger Trump. 

Han taler ligeledes om, hvordan han i mange grænsebyer vandt flere stemmer end Joe Biden blandt den latinamerikanske befolkning. 

Trump taler om murens effekt

Donald Trump vender tilbage til at snakke om muren. Han beretter om, hvordan hans regerings grænsepolitik har sikret, at USA har genvundet sin selvstændighed og sænket volden i USA. 

- Det flød over med stoffer, vold og illegale immigranter tidligere. Der er sat en stopper for det. Det har sikret mange liv, siger Trump, der også roser Mexicos præsident Andrés Manuel López Obrador, og de to landes samarbejde, og den indsats mexicanske grænsevagter har ydet. 

- Vi har sammen sikret hundredvis af liv, siger Trump. 

Trump gentager budskab om, at han ønsker fred

Donald Trump gentager, at samfundet har brug for at blive helet, efter et hårdt år med en pandemi og et svært valg. 

- Det er tid til, at vores nation heles og tid til fred, ro og respekt for vores politi. Det har været et svært år, siger Trump. 

Ordene var enslydende, da Trump kommenterede stormen på Kongressen onsdag. Efterfølgende blev Trump blokeret, da han i samme tale kom med beskyldninger om svindel ved valget.

Trump: - Ytringsfriheden er under angreb

Ytringsfriheden er under angreb, siger Donald Trump med henvisning til, at han er blevet blokeret på flere sociale medier som Facebook og Twitter. 

Samtidig afviser Trump, at han frygter, at blive fjernet af Kongressen med henvisning til tilføjelse 25, der kan tages i anvendelse, hvis Kongressen vurderer, at præsidenten er uegnet til embedet:  

- Jeg er ikke i risiko for at blive fjernet på baggrund af tilføjelse 25 til forfatningen. 

- Joe Biden, pas på hvad du ønsker. Vi skal ikke i gennem et rigsretssvindelnummer. Det vil skabe smerte og splittelse i samfundet. Særligt i denne sårbare tid. 

Trump indtager talerstolen

Donald Trump har indtaget talerstolen til musik, hvor der synges om "God Bless America". 

Præsidenten fokuserer på opførelsen af muren. - De sagde, vi ikke kunne få det gjort. Vi har fået det gjort. Muren er bygget af beton og stål, og det er den stærkest mulige. I må ikke lade den næste regering rive den ned, men når I ser, hvor værdifuld den er, vil ingen overveje det, siger Trump.

Trump kalder snak om rigsret for latterlig

Demokraterne i Repræsentanternes Hus fremlagde mandag et forslag om at stille Trump for en rigsret. De anklager ham for "tilskyndelse til oprør" i forbindelse med angrebet mod kongresbygningen onsdag. 

På vej til Texas afviste Trump i dag hans politiske modstanderes udlægning af hans tale som ”fuldkommen latterlig”.

- Jeg ønsker ingen vold. Folk mener, at det jeg sagde var fuldstændig passende, sagde han.

Trump er ankommet - besigtiger mur

Donald Trump er ankommet til Alamo. Her besigtiger han en del af den mur, han har fået opført. Ligeledes sætter han sin signatur på en del af muren. 

Løftet om at bygge muren har været et centralt tema for Donald Trump, både i valgkampen i 2016 og senere til de såkaldte rallies med sine tilhængere.

Det er lykkedes at bygge over 700 kilometer hegn og mur på de mest udsatte steder langs den mere end 3000 kilometer lange grænse. Til gengæld er en anden del af Trumps løfte til sine tilhængere aldrig lykkedes – nemlig drømmen om, at tvinge Mexico til at betale for muren.

Trump har endnu ikke erkendt sit valgnederlag

Journalister og tilhørere vil lytte særligt godt efter, om Trump erkender sit valgnederlag endeligt. Dagen efter stormen på Kongressen sagde Trump for første gang, at hans tid som præsident i USA er ovre. Men han har endnu til gode at lykønske Joe Biden med sejren og heller ikke sagt, at han har tabt valget. 

I stedet har han gentagne gange kommet med udokumenterede og falske påstande om, at der fandt svindel sted ved valget 3. november sidste år. 

Muren i fokus

Donald Trump taler til en gruppe af sine tilhængere i den lille by Alamo, der ligger i Texas tæt på grænsefloden Rio Grande. Alamo besøger Alamo, da han her skal besøge en færdiggjort del af hans berømte mur langs grænsen til Mexico, der skal holde illegale latinamerikanske indvandrere ude. 

Løftet om at bygge muren har været et centralt tema for Donald Trump, både i valgkampen i 2016 og senere til de såkaldte rallies med sine tilhængere.