Seneste nyt om coronavirus 11. januar 2021

Denne blog opdateres ikke længere. 

Portugals præsident er blevet smittet med coronavirus

Portugals 72–årige præsident, Marcelo Rebelo de Sousa, er blevet smittet med coronavirus, men har på nuværende tidspunkt ingen symptomer.

Det oplyser præsidentens kontor sent mandag aften ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det skriver Ritzau.

Udmeldingen kommer, samme dag som landet satte dagsrekord i antal coronarelaterede dødsfald og indlæggelser på intensiv.

Det seneste døgn har 122 mennesker således mistet livet med covid–19, mens 567 er indlagt med corona på Portugals intensivafdelinger.

Franske smittetal på højeste niveau i syv uger

I løbet af den forgangne uge er over 18.000 testet positive for coronavirus om dagen i Frankrig. Det er det højeste niveau i de seneste syv uger.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tallene vil givetvis blive diskuteret i den franske regering, der i disse dage overvejer, hvorvidt der skal indføres en tredje nedlukning.

Nu genĂĄbner generel kompensationsordning

Fra i dag kan virksomheder ansøge om kompensation for faste omkostninger under ordning, der er indført som følge af de skærpede restriktioner.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

– Der er mange virksomheder, der er hårdt ramt af corona, og jeg ved, at mange står i en rigtig svær situation. Derfor er jeg også glad for, at Erhvervsstyrelsen i dag åbner for ansøgninger til den generelle kompensationsordning for faste omkostninger, siger fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen.

Gratis lyntest for grænse-pendlere

Lyntest bliver gratis hos Falck for pendlere syd for den dansk-tyske grænse, der kan fremvise dokumentation for, at de arbejder i Danmark.

Det skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Samtidig opstilles der mobile testenheder ved tre grænseovergange.

To gorillaer testet positive i amerikansk zoo

To gorillaer i San Diego Zoo er testet positive for coronavirus, og en tredje viser ogsĂĄ symptomer pĂĄ smitte.

Det oplyser guvernør i Californien Gavin Newsom ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Bortset fra overbelastning og hoste klarer gorillaerne sig godt, siger Lisa Peterson, administrerende direktør i San Diego Zoo Safari Park.

- Gruppen forbliver i karantæne sammen og spiser og drikker. Vi er hĂĄbefulde pĂĄ en fuld bedring. 

Danmark er i gensekventeringens globale top-ti

Danmark er i den absolutte verdenselite, nĂĄr det kommer til at foretage genetiske analyser af den nye coronavirus â€“ sĂĄkaldte helgensekventeringer. Det vil sige selve nøgleinstrumentet til i detaljer at afgøre hvilke varianter af virus, der huserer blandt smittede.

Det fremgĂĄr af en international database, hvor man har rangordnet klodens lande pĂĄ omrĂĄdet. Danmark indtager en tredjeplads pĂĄ listen efter Australien og New Zealand, skriver Berlingske.

Joe Biden vaccineret for anden gang

Den tiltrædende amerikanske præsident, Joe Biden, modtog mandag anden dose af Pfizer/BioNTechs vaccine mod coronavirus.

Det skriver internationale medier. 

- Mit primære fokus vil være at fĂĄ puttet vaccinen i armene pĂĄ folk, sĂĄ hurtigt som muligt, sagde præsidenten ifølge nyhedsbureauet AFP, mens han var pĂĄ Christiana Hospital i Newark i den amerikanske delstat Delaware. 

Ifølge Biden vil han torsdag offentliggøre sin strategi i bekæmpelsen af coronavirus. 

Region Syddanmark løbet tør for vacciner

Region Syddanmark er løbet tør for vacciner. 

Det skriver Fyens Stiftstidende

- Vi har i Region Syddanmark brugt alle vores vacciner op i fredags. Der har vi brugt alle vores vacciner pĂĄ plejehjemsbeboere, pĂĄ særligt sĂĄrbare borgere og vores sundhedspersonale i hele Region Syddanmark, siger Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark, til avisen.

PĂĄ nuværende tidspunkt venter Region Syddanmark pĂĄ nye vacciner. De ankommer tirsdag eller onsdag. Planen er, at vaccinationerne bliver genoptaget onsdag. 

Storbritannien registrerer yderligere 46.000 smittede

46.169 personer er testet positive for coronavirus i Storbritannien det seneste døgn, fremgår det af en opgørelse fra den britiske regering.

Samtidig er der registreret 528 dødsfald blandt coronapatienter.

Det skriver Ritzau.

Nu testes coronaprøver for mutationer som den britiske

En ny test, der kan hjælpe med at finde smittede med den britiske coronamutation, er mandag brugt på de første coronaprøver.

- Det nye er, at vi tager alle de prøver, der er positive, og laver en ny test for at se, om de har bestemte mutationer - heriblandt den engelske, siger Anne-Marie Vangsted, som er direktør for Testcenter Danmark, til Ritzau.

Den britiske variant - B117 - vurderes at være 50-74 procent mere smitsom og ventes at være dominerende i Danmark i midten af februar.

Ny variant af coronavirus registreret i Japan

En ny variant af coronavirus er blevet registreret i Japan. Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen, WHO, der er blevet orienteret af de japanske myndigheder.

Det skriver CNN ifølge Ritzau.

Det japanske sundhedsministerium oplyste søndag, at en ny variant af virusset var blevet registreret hos fire personer, der var kommet hjem fra rejse i Brasilien.

Butiksejer lod kunder bytte julegaver - nu nægter han at betale bøde

Tøjbutikken Laura Thomsen Luxury i Silkeborg har fået en bøde på 10.000 kroner, fordi butikken tillod sine kunder at bytte julegaver lørdag 2. januar.

Men den bøde vil Henrik Thomsen, som er gift med Laura Thomsen og medindehaver af butikken, ikke betale.

Det skriver TV MIDTVEST.

- Det overrasker mig, at politiet kan vurdere det til at være ulovligt, når bekendtgørelsen, som jeg agerer ud fra, ikke kan læses sådan, at man ikke må bytte varer i døren. Der står ikke noget om ombytning ud fra den paragraf, som jeg er sigtet for at overtræde. Der står, at man ikke må holde åbent og give adgang i butikken for kunderne – men det har vi heller ikke haft. De har stået udenfor og ”collectet” deres vare, siger Henrik Thomsen.

Ifølge Henrik Thomsen havde kunderne, der fik byttet julegaver, på forhånd været i kontakt med Laura Thomsen, som derfor havde en bytteklar vare klar i døren.

Derfor vil Henrik Thomsen ikke betale bøden, og han er nu klar til at tage sagen i retten.

- Så må vi lade domstolene afgøre, om det er ulovligt. Jeg og mine jurister kan ikke se, at vi har foretaget nogen ulovlig handling. Vi har ikke solgt. Vi har lavet en gestus for vores kunder, siger Henrik Thomsen.

Nyhedsbureau: EU forhandler med Moderna om køb af mere vaccine

Allerede inden de første doser af amerikanske Modernas coronavaccine er blevet leveret, forhandler EU om at købe flere.

Det viser et internt dokument, der er er ved at blive forberedt af det tyske sundhedsministerium, som nyhedsbureauet Reuters har set.

Hverken Moderna eller EU-Kommissionen, som koordinerer forhandlingerne for EU, er vendt tilbage pĂĄ Reuters henvendelse.
 

Tusindvis af virksomheder venter på hjælpepakker

8504 ansøgninger til hjælpepakker er fortsat under behandling. Det fremgår af et folketingssvar forud for et samråd tirsdag.

Det skriver Berlingske.

De mere end 8000 ansøgninger, som fortsat er under behandling er et problem, mener Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen.

- De 8.405 er jo kun en del af dem, som mangler hjælpen, for virksomhederne kan ikke ansøge igen for en ny periode, hvis ikke deres første ansøgning er godkendt. Derfor er de lĂĄst, og jeg hører fra mange virksomheder, at det er et problem. Vi ved ikke, hvor mange virksomheder som er begrænset af det her, men vi ved, at de er mega hĂĄrdt pressede derude, siger han til avisen.

Siden kompensationsordningerne blev indført, er 194.802 ansøgninger blevet godkendt. Frem til 4. januar er der via hjælpepakker blevet udbetalt 26,7 milliarder kroner i økonomisk støtte. 

Region H vaccinerer ambulancepersonale i denne uge

Alle ambulancereddere i Region Hovedstaden vil fĂĄ første skud af vaccinen mod covid-19 i denne uge. 

Det skriver Regions Hovedstadens Akutberedskab pĂĄ Twitter. 

Tidligere i dag oplyste Sundheds- og Ældreministeriet, at 115.932 personer - eller 1,99 procent af Danmarks befolkning - er pĂĄbegyndt deres vaccination mod covid-19. 

Irske smittetal satte verdensrekord

Irland var i sidste uge det land i verden, der registrerede flest nye tilfælde af coronavirus per en million indbyggere. SĂĄledes var der 10.101 tilfælde per en million indbyggere i ugen, der sluttede i gĂĄr - søndag.

Det fremgår af en opgørelse fra Johns Hopkins University, skriver Ritzau.

Portugal sætter rekord for coronadødsfald

I Portugal er der registreret 122 dødsfald blandt coronapatienter det seneste døgn.

Det oplyser landets sundhedsmyndigheder ifølge The Guardian.

Det er det højeste antal døde med coronavirus, der er blevet registreret på et døgn i Portugal, under pandemien.

SAS halverer antallet af ruter fra Københavns Lufthavn

Flyselskabet SAS halverer antallet af deres ruter fra Københavns Lufthavn fra 44 til 22 destinationer. 

Det skriver Check-in.

At flyselskabet skærer i antallet af ruter, skyldes de nuværende rejserestriktioner, som regeringen indførte i sidste uge. 

Ifølge fungerende pressechef i SAS, Alexandra Lindgren Kaoukji, oplever flyselskabet generelt en lav efterspørgsel pĂĄ flyrejser. 

- De nye begrænsninger betyder naturligvis en yderligere reduktion i efterspørgslen efter rejser til og fra Danmark, siger Alexandra Lindgren Kaoukji til Check-in. 

15 af 22 destinationer er i Europa - heriblandt Aalborg og Aarhus. De sidste er i USA og Kina.

SAS er den største operatør i Københavns Lufthavn. For et år siden fløj SAS fra Københavns Lufthavn til 100 destinationer.

Syd- og Sønderjyllands Politi har afvist hundredvis af indrejsende

Syd- og Sønderjyllands Politihar i perioden fra klokken 07.00 søndag morgen til mandag morgen klokken 07.00 afvist 595 personer ved den dansk-tyske grænse.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi pĂĄ Twitter. 

Afvisningerne er sket ved stikprøvekontrol efter de nyligt indførte rejserestriktioner i forbindelse med den igangværende coronapandemi. 

- Vi ser, at hver gang der bliver ændret ved indrejserestriktionerne, at så er der en periode, hvor man skal vænne sig til de nye restriktioner, siger politiinspektør Brian Fussing, der er leder af Udlændingekontrolafdelingen ved Syd- og Sønderjyllands Politi, til Ritzau.

Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser, at antallet af afviste personer kan stige. 

Et år siden første officielle coronadødsfald

Mandag er det præcis et år siden, det første dødsfald med corona blev annonceret i den kinesiske by Wuhan.

Det skriver nyhedsbureauet AFP ifølge Ritzau.

Siden er mere end 1,9 millioner mennesker døde med virussen.

De fem lande der ifølge officielle kilder har mistet flest borgere til sygdommen er USA, Brasilien, Indien, Mexico og Storbritannien.

Lande med flest dødsfald med coronavirus:

  • USA: 374.341
  • Brasilien: 203.100
  • Indien: 151.160
  • Mexico: 133.706
  • Storbritannien: 81.431