Politik

Mette Frederiksen giver stort interview på TV 2

Hvad sker der? Statsminister Mette Frederiksen (S) svarede på spørgsmål om blandt andet Danmarks nedlukning. 

Se hele interviewet på TV 2 PLAY.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Interviewet er slut

Interviewet med statsminister Mette Frederiksen er slut. Se udvalgte dele af statsministerens svar i indlæggene herunder.

MeToo måtte vige for coronaen

En spørger vil gerne vide, hvorfor statsministeren ikke rundede MeToo som emne i sin nytårstale. 

- Der var rigtig meget, der ikke var med. Den handlede først og fremmest om håndteringen af coronaen. Man må endelig ikke tage nytårstalen som en udtømmelig liste for, hvad er vigtigt for Danmark. Indsatsen og manglen på ligestilling er blevet en del af diskussionen og politik - heldigvis, siger Mette Frederiksen.

Troels Mylenberg spørger, hvorfor statsministeren ikke har sat sig i spidsen for diskussionen.

- Jeg vil stå fuldstændig åbent og ærligt ved, at min hovedprioritet i 2020 har været håndteringen af corona. Derfor er det også det, jeg primært har brugt min tid på. Det vil det blive ved med så længe, der er så stor risiko for danskernes sundhed og liv, svarer statsministeren.

Hun peger på, at blandt andet hendes eget parti har "håndteret denne diskussion". Det betød blandt andet at Københavns overborgmester Frank Jensen (S) måtte fratræde sin stilling.

Kommer der flere sager?

- Der er blevet rullet nogle konkrete sager op. Også i Socialdemokratiet. Vi er ikke færdige, og de mange opråb fra mange brancher, også medie- og journalistbranchen, viser, at det her har været meget udbredt fortsat og derfor noget, alle har et ansvar for, at der bliver gjort noget ved, siger Mette Frederiksen.

Alvorligt, hvis lovligheden ikke er på plads

Det er alvorligt, hvis lovligheden ikke er på plads i sådan nogle sager som minksagen og den manglende lovhjemmel, lyder det fra Mette Frederiksen. 

- Det er også derfor, vi har beklaget det. Som statsminister har jeg gjort det meget klart fra start, at vi har beklaget, at der ikke er lovhjemmel, siger statsministeren.

- Jeg skrev et brev til Folketinget med det samme, jeg blev bekendt med det. 

Vil samarbejde med kommuner om opkvalificering af tidligere minkavlere

En tidligere minkfarmer føler sig "tom inden i" efter, at alle danske mink blev aflivet i efteråret. Han vil gerne vide, hvad han, der er uddannet til at passe mink, og alle andre tidligere minkavlere får tilbudt efteruddannelse eller opkvalificering efter, at de ikke længere kan avle mink. 

- Jeg håber, du ved, hvor ærgerlige vi alle sammen var over at træffe den beslutning. Vi skal have jer videre. Det kan være det er nu, du skal lave et reelt sporskifte i livet, siger Mette Frederiksen. 

- Vi har tænkt på at samarbejde meget konkret med de kommuner, der havde størst minkproduktion i landet. I er jo kendt for at være folk, der kan tage fat og arbejde, så jeg er ikke i tvivl om, at andre virksomheder kan bruge dig eller andre, der har arbejdet med mink. 

Hun håber, at aftalen om kompensation til minkavlerne, der stadig ikke har set en krone, falder på plads allerede i den kommende uger, lyder det. 

- Her har vi haft brug for noget afklaring i forhold til statsstøtte med EU, så minkavlerne kan få den kompensation, de har brug for, siger Mette Frederiksen. 

Regningen skal betales med investeringer

Der bliver en regning at betale efter pandemien er overstået. Men hvor skal pengene komme fra, vil Troels Mylenberg gerne vide.

- Det er en lidt gammeldags måde at se det på. Jeg mener, at vi i Danmark har mulighed for at investere os ud af krisen, siger Mette Frederiksen og peger blandt andet på investeringer i grønne løsninger, klima og uddannelse. 

- Der vil blive en langsigtet planlægning af dansk økonomi, men bliver vi ved med at have høj beskæftigelse mener jeg, at vi kan håndtere udfordringen.

Statsminister: Økonomisk har krisen været hård for alle

Coronapandemien har også været udfordrende for mange selvstændige. Blandt andre for natklubejere, som spørgeren er. Han fortæller, at han mister sin opsparing og pension, fordi han ikke kan betale alle sine udgifter med den kompensation, han har modtaget.

- Jeg taler med mange offentligt ansatte, der har været hjemsendte med fuld løn. Jeg mister min opsparing, min pension. Hvad skal de offentligt ansatte bidrage med i krisen?, lyder spørgsmålet.

Mette Frederiksen siger, at som offentligt ansat er man hjemsendt, fordi man kan løse sine opgaver hjemmefra, eller også møder man fortsat ind på arbejde, ligesom de gør eksempelvis i politiet eller som pædagoger.

- Der er ikke ret mange, der kommer til at gå igennem denne krise uden konsekvenser. Hjælpepakkerne og kompensationen er grunden til, at vi ikke har set en voldsomt stigende arbejdsløshed, og at der ikke har været så mange konkurser, som man har frygtet.

- Jeg vil gerne appellerer til, at det her ikke bliver en krig mellem offentlig og privat sektor, og selvfølgelig er der nogen, der er hårdere ramt end andre, specielt nattelivet som dig. Det vil blive ved med at være lukket ned i en pæn rum tid, siger Mette Frederiksen.

Hvis ikke vi havde haft hjælpepakkerne, er statsministeren overbevist om, at økonomien og ledigheden havde set meget værre ud.

Kan ikke garantere, at sundhedsvæsenet ikke knækker

En spørger fra Helsingør Kommune arbejder som hjemmesygeplejerske og kunne godt tænke sig at vide, hvad de skal gøre, når de ikke har flere hænder til at varetage de opgaver, de skal løse, i hjemmeplejen. Jeg har en stor bekymring for, om vi overhovedet kan varetage opgaven. Hvem hjælper, når vi ligger syge derhjemme?

- Vi er foran lige nu på vaccinationsområdet, og det er vi meget stolte af. Nu er sundhedspersonalet kommet rigtig godt og langt med at vaccinere risikogrupper. Det er nogle af de borgere, du arbejder med, siger Mette Frederiksen. 

Troels Mylenberg spørger, om det mon er muligt at afværge en situation, hvor sundhedsvæsenet bukker under. 

- Det kan jeg ikke give nogen garanti for, og det afhænger af, hvad der sker i Danmark de næste par uger. Den engelske mutation er kommet til Danmark, og den spreder sig. Den kan komme til at sprede sig i et omfang, som man næsten ikke kan forstå, lyder det fra Mette Frederiksen. 

Hun appellerer til, at alle danskere bliver hjemme og ser så få som muligt og blandt andet holder sig fra at gå til demonstration ”og smide dåser i hovedet på vores politibetjente – en opførsel, jeg har meget svært ved at forstå”.

- Vi er meget bekymrede.

Med udbredt samfundssmitte er det svært at holde coronaen ude fra plejecentre

I Aarhus spørger en seer til, hvorfor der ikke i højere grad er blevet etableret kviktest blandt personale på landets plejecentre. På spørgerens fars plejehjem er 55 medarbejdere blevet testet positive, siger hun. 

- Vi meldte ud så sent som sidste uge, at vi ønsker, at der kviktestes ved alle plejecentre, men for eksempel også ved åbne daginstitutioner. Kviktest er ikke løsningen, men en del af løsningen, siger Mette Frederiksen. 

Troels Mylenberg spørger, hvorfor der ikke er lykkes at bremse smitten i at komme ind på danske plejehjem.

- Når der er udbredt samfundssmitte, så vil det desværre have en afsmittende betydning både på sygehuse, plejecentre og andre sårbare grupper. Det er jo derfor vi har stået på mange pressemøder og appelleret til, at alle gør, hvad alle kan for at holde smitten nede, svarer Mette Frederiksen.

- Det er en farlig virus, og den slår ihjel, hvis den får lov til det.

Oplevelsesøkonomien kan forvente restriktioner hele vinteren

Når det handler om oplevelsesøkonomien må man imødese, at der kommer til at være restriktioner i et eller andet omfang, siger statsministeren.

- Om det er så hårdt som nu, er svært at sige, lyder det fra Mette Frederiksen.

Troels Mylenberg spørger, hvorfor restriktionerne kommer i sidste øjeblik.

- Det er ikke helt rimeligt at sige. Det er jo ofte på grund af en ny viden, der er tilvejebragt blandt andet i forhold til mink.

- Nu kommer så den engelske mutation, og vi har en meget klar fornemmelse af, at der er flere mutationer på vej, der kan betyde, at vi har behov for at lægge et endnu større pres. 

Når der er tale om biologi, er den hele tiden et skridt foran, siger statsministeren, der ikke har opmuntrende nyt til oplevelsesøkonomien.

- Man må imødese restriktioner i hvert fald hele vinteren.

Noget peger desværre i retning af, at restriktionerne forlænges

Om en uge udløber de nuværende restriktioner. Derfor spørger TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg, om hvor stor er sandsynligheden for, at forældre skal smøre madpakker til deres skolebørn i næste uge, hvor de nuværende restriktioner egentlig skulle udløbe. 

Mette Frederiksen svarer, at det ikke er særligt sandsynligt, at restriktionerne bliver hævet i næste uge. 

- Den engelske mutation er den nye store fjende i kampen mod corona, og derfor må man stille sindet efter, at vi får behov for at forlænge dele restriktioner, men der er desværre noget, der peger i retning af, at det varer lidt længere, lyder det fra statsministeren.

- Vi tager beslutningen i den uge, vi går ind i i morgen på baggrund af den overvågning, myndighederne foretager sig. 

Mette Frederiksen siger dog, at der er positive takter at spotte i de seneste tal. 

- Men der er også færre danskere, der bliver smittet, så jeg vil gerne komme med en opfordring til, at hvis der er den mindske risiko for, at man er smittet, så skynd dig ned og blive testet, lyder det. 

Mette Frederiksen stiller op til interview

Danmark står midt i endnu en coronanedlukning. Statsminister Mette Frederiksen (S) svarer på spørgsmål fra TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg og seerne om blandt andet det om få minutter.