Pfizer-vaccine virker mod britisk mutation
Vaccinens effekt mod nye, smitsomme varianter kan få afgørende betydning for smittespredningen i februar måned, mener dansk ekspert.
Den smitsomme mutation af coronavirus fra Storbritannien spreder sig verden over. Heriblandt i Danmark, men nu er det blevet bekræftet, at Pfizers vaccine også virker mod den britiske virusvariant.
"En god nyhed" lyder det fra professor i infektionssygdomme Jens Lundgren, der oplyser, at man forventede, at vaccinen ville virke lige så godt mod de andre varianter af virus.
For at kunne påvise effekten skal man ifølge professoren have fat i virus og vise i et laboratorie, at den bliver neutraliseret af vaccinen.
- Det er nu bekræftet fra flere forskellige hold i løbet af de seneste 24 timer, og det er en rigtig god nyhed, siger Jens Lundgren til TV 2.
Det er medicinalselskaberne Pfizer og BioNTech, der har gennemført test af vaccinens effekt mod andre varianter af coronavirus.
Også en sydafrikansk coronavariant bekymrer forskerne, og virksomhederne planlægger undersøgelser af vaccinens effekt mod denne mutation også.
Afgørende for de næste måneders smittespredning
Den engelske mutation af coronavirus har de seneste uger spredt sig som en steppebrand i England, og den yderst smitsomme variant skaber også stor bekymring herhjemme.
Det har ført til en yderligere skærpelse af restriktionerne, hvor regeringen blandt andet har nedsat forsamlingsforbuddet til fem personer.
Jens Lundgren oplyser, at det forventes, at den britiske variant bliver den dominerende herhjemme.
- Derfor er det fuldstændig afgørende at få afklaret, at vaccinen også virker mod andre varianter.
- Når vi skal ind i februar måned og skal vaccinere endnu flere, så kan vi nu forvente, at den vaccine, vi giver, også er beskyttende over for fremtidens dominerende varianter, siger han.
Kurven er knækket
På baggrund af torsdagens coronatal vurderer Jens Lundgren, at vi i Danmark er ovre den smittespredning, vi så op til jul, der fik indlæggelsestallet til at galoppere afsted.
- Jeg regner med, at kurven er knækket. Det er enormt afgørende, at indlæggelsestallet særligt i Østdanmark, der har været hårdt presset, er faldet, siger Jens Lundgren.
Han hæfter sig også ved den dalende positivprocent. Ud af 104.615 tests var kun 1842 smittede, viser tal fra torsdag.
Det svarer til, at 1,76 procent af prøverne var positive.
Det er den laveste positivprocent siden 28. november. Her var 1,63 procent af testene positive.