Politik

Løkke vil ikke afvise statsministerposten, men...

Hvad skete der? I et interview med TV 2's politiske redaktør, Troels Mylenberg, indrømmede løsgænger og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, at han med sit nye politiske netværk går efter at prøve at starte et nyt parti. 

Livebloggen er lukket og bliver ikke opdateret længere.

Tak for nu

Med den analyse fra politisk analytik Jesper Vestergren lukker denne liveblog ned. Tak fordi I læste med. 

Lyn-analyse

Løkke gør meget ud af, at det, han har startet nu, ikke er et parti, men en bevægelse. 

I interviewet slår han fast, at han ikke bare søger opbakning hos nogle andre, der allerede er medlem af Folketinget.

Han forsøger at appellere til nogle helt andre personer udefra med gode idéer. 

Det er tydeligt, at han gerne vil starte et nyt parti, og det her er første offentlige skridt i forhold til at afsøge, hvem der vil være med. 

Interviewet er slut

Interviewet med Lars Løkke Rasmussen er nu slut.

Vil ikke afvise statsministerposten

Lars Løkke Rasmussen betoner igen og igen i interviewet, at han er et politisk menneske, og det er derfor, han for eksempel ikke bare siger farvel til Christiansborg og tager et job i det private. 

Troels Mylenberg spørger derfor Løkke, om han kunne tænke sig at være statsminister igen:

- Jeg syntes, at statsministerposten var et rigtig spændende job.

Men kunne du tænke dig at være det igen?

Så skal den her bevægelse få et omfang, som jeg slet ikke har fantasi til at forestille mig.

- Venstre er jo ingen religiøs bevægelse

Hvis Løkke starter et nyt parti, så risikerer det givet at lokke potentielle Venstre-vælgere over. Troels Mylenberg spørger, om ikke Lars Løkke Rasmussen føler et ansvar for det parti, han i 40 år var medlem af.

- Selvfølgelig føler jeg et ansvar, siger Lars Løkke Rasmussen.  

- Gjorde jeg ikke det, havde jeg truffet denne beslutning for halvandet år siden. Denne beslutning er ikke kommet let til mig. Jeg føler stor taknemmelighed til Venstre, men det er jo ikke en religiøs bevægelse. 

Sur og bitter?

Lars Løkke Rasmussen har selv indrømmet, at han har været bitter over den afsked, han fik i Venstre, hvor baglandet vragede ham som formand. 

Derfor spørger Troels Mylenberg ham, hvad han vil sige til dem, der bare mener, at hans starter sit nye projekt, fordi han er sur og bitter over den skæbne, han fik.

- Hvis de tænker sådan, skal de holde sig langt væk, svarer Løkke. 

Har ikke taget stilling til eventuel rigsretssag mod Støjberg

Når Lars Løkke Rasmussen ikke længere er bundet af et parti, står det ham også frit for, hvad han skal mene om forskellige politiske emner. Blandt andet spørgsmålet om, hvorvidt hans tidligere udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg skal stilles for en rigsretssag.

Derfor vil Troels Mylenberg gerne vide, hvad Løkke mener om den sag, men det afviser den tidligere statsminister at svare på nu og her:

- Jeg har simpelthen ikke haft tid til at sætte mig ind i det, siger han. 

Projekt skal løftes af græsrødder

Lars Løkke Rasmussen har tidligere fortalt, at han er "blevet blæst bagover" af henvendelser, siden han meldte sig ud af Venstre. 

Nu vil Troels Mylenberg gerne vide, om der er også er personer på Christiansborg, der har henvendt sig til ham.

Heller ikke det svarer Løkke direkte på. I stedet slår han bare fast, at han ikke har rakt hånden ud til nogen på Christiansborg. 

- Hvis dette projekt skal lykkes, så tror jeg på, at det skal komme nedefra, siger han. 

Søger midten

Løkke taler om et samarbejde på midten af dansk politik. Det er der, han gerne vil placere sig:

- Hvis de partier – det kunne også være min bevægelse – har et synspunkt, der matcher danskerne bredt, bøjer sig ind mod hinanden, så tror jeg på, at vi kan frigøre os fra fløjene. 

Løkke er klar til at starte nyt parti

Løkke har i dag lanceret et nyt politisk netværk. Hvad, det betyder, er uklart – også for Lars Løkke Rasmussen selv, siger han. 

Men han indrømmer dog, at han gerne vil starte et nyt parti, hvis "der er saft og kraft i den danske befolkning til det":

- Jeg vil ikke sidde at udelukke det. Hvis der er bæreevne til det, vil jeg rigtig gerne, siger Løkke. 

- Men det skal ikke komme uanset. Det skal komme, hvis der er tilstrækkelig mange, der deler mine idéer og synes, det er en god idé, fastslår han og tilføjer, at der på de første to timer er cirka 600, der har meldt sig ind i hans nye netværk.

Var Venstre et fængsel

Lars Løkke Rasmussen har begrundet sin udmeldelse af Venstre med, at han ville sætte sig selv fri. Troels Mylenberg vil derfor høre, om Venstre til sidste føltes som et fængsel for ham.

Det svarer Løkke ikke direkte på. I stedet siger han:

- Jeg har lavet den analyse for flere år siden, at der går nogle skillelinjer ned gennem dansk politik, der handler om, om vi skal lukke os af for verden, om vi skal rykke os eller søge tryghed i stilstand, og jeg mærker bare, at der er mange danskere, som efterspørger, at vi står renere i forhold til at finde reelle løsninger frem for at lave symbolpolitik, siger han.

Interviewet er i gang

Så har Lars Løkke Rasmussen og TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg sat sig til rette midt i vandrehallen på Christiansborg.

De indleder med en snak om, hvad der har fyldt mest for Løkke i en begivenhedsrig uge, hvor Løkke har meldt sig ud af Venstre, demonstranter har stormet Capitol Hill, Løkkes hund Beauty løb væk, og hvor han altså har startet et nyt politisk netværk. 

Løkke indrømmer, at hans hunds forsvinden har fyldt meget.

Ellemann ser ingen større uenigheder

Lars Løkke Rasmussens tidligere parti har allerede kommenteret den tidligere formands nye projekt. 

I en kortfattet kommentar til TV 2 siger nuværende formand Jakob Ellemann-Jensen, at han ikke ser de store politiske uenigheder mellem det, Løkke nu skriver om sit netværk, og det, Venstre står for. 

- Der er én parlamentarisk uenighed. Jeg mener, at Venstre skal være et alternativ til Mette Frederiksen. Ikke et støtteparti, siger han. 

Opgør med politisk kultur

Løkke lancerede sit politiske netværk på sin hjemmeside larsloekke.dk. Her skriver han blandt andet, at han vil gøre op med den fremherskende politiske kultur på Christiansborg. 

- Jeg har lyst til at tænke anderledes, handle anderledes og være den jeg er – men på en ny måde.

Velkommen til livebloggen

Lars Løkke Rasmussen meldte sig 1. januar ud af Venstre efter 40 år. Fredag har han så lanceret et nyt politisk netværk. 

Men hvordan ser den politiske fremtid egentlig ud for den tidligere statsminister. Det spørger TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg ham om, når klokken slår 13.30. 

Du kan følge interviewet live på TV 2 News, TV 2 Play eller her på TV2.dk.