Udland

Live fra senatsvalgene i Georgia

Supporters react while watching election results at the Grand Hyatt Hotel in Buckhead on January 5, 2021 in Atlanta, Georgia.

Denne blog opdateres ikke længere. 

Jon Ossoff erklærer sejr i Georgia

Demokraten Jon Ossoff har nu erklæret sejr i senatsvalget i den amerikanske delstat Georgia. Det gør han i en video, han har uploadet her til eftermiddag dansk tid. Amerikanske medier har endnu ikke udråbt Ossoff som vinder.

TV 2-analytiker: Marginaler afgør magtforhold i Georgia - og USA

Lyn-analyse

Som forventet bliver det igen marginalerne, der afgør magtforholdene i Georgia. Præsidentvalget mellem Biden og Trump blev afgjort med små 12.000 stemmers forskel i 2020. Guvernørvalget mellem Brian Kemp og Stacey Abrams blev afgjort med små 55.000 stemmers forskel i 2018. David Perdue vandt til gengæld sikkert tilbage i 2014, ligesom Kelly Loefflers forgænger Johnny Isakson gjorde det for republikanerne i 2016. Kort sagt er det en stor historie, at demokraterne står til at vinde begge pladser i Georgia. Men det er ikke overraskende, for delstaten har været tæt i årevis.

Demokrat øger stadig forspring i afgørende andet valg

Langsomt, men sikkert, øger demokraten Jon Ossoff sit forspring i det andet og afgørende senatsvalg.

De seneste tal viser, at Ossoff nu fører med 50,2 procent af stemmerne mod den republikanske senator David Perdues 49,8 procent med 98 procent af stemmerne talt op. Det skriver Reuters.

Det sker, efter at Ossoffs forspring er øget til 16.370 stemmer den seneste time.

Hvor snart har vi et resultat?

Gabriel Sterling, der er republikaner og valgansvarlig i Georgia, har sagt til CNN, at han forventer at kunne komme med en opdatering onsdag formiddag.

Klokken er netop nu 04.00 natten til onsdag i Georgia. De fleste valgsteder, der mangler at tælle stemmer op, er standset for natten og starter igen tidligt onsdag morgen.

Andre valgsteder har oplevet tekniske problemer og er ved manuelt at optælle tusindvis af stemmer. Men trods det kan vi godt regne med at få svar i dag.  

- Jeg tror, vi kan forvente en afgørelse i dag, siger Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, til TV 2.

TV 2-analytiker: - Det er noget af en bedrift

USA's præsident, Donald Trump, tweeter fortsat om valgsvindel.

Og det overrasker bestemt ikke TV 2-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- De tweets er så forventelige som en gråvejrsdag i november. Man vidste bare, at taber Trump, skyder han skylden på alle andre end sig selv, siger han.

Men trods Trumps påstande, er der mange republikanere, der vil mene, at nederlaget ved præsidentvalget i november og muligvis ved de afgørende senatsvalg i Georgia er Donald Trumps skyld.

- Hvis han havde fokuseret mere på substans end valgsvindel, så stod de nok ikke i den situation, de er endt i nu, hvor man på bare fire år taber Repræsentanternes Hus, Det Hvide Hus og nu måske også Senatet. Det er noget af en bedrift.

Demokrat øger forspring i afgørende andet valg

Demokraten Jon Ossoff øger sit forspring i det andet og afgørende senatsvalg. 

Ossoff fører nu med 12.806 stemmer mod 9527 stemmer for en time siden. Det skriver New York Times.

Dermed har han et større forspring end de 11.779 stemmer, som Joe Biden vandt delstaten med ved præsidentvalget i november.

Det var de stemmer, der var oppe at vende, da Trump forleden blev afsløret i at have tigget og truet Brad Raffensperger, der er Georgias indenrigsminister, om at "finde" flere stemmer i hans favør.

Det kan du læse meget mere om her:

Republikaner tror på sejr - og er klar til at gå rettens vej

Mens vi afventer afgørelsen af det andet og afgørende senatsvalg i Georgia, gør den republikanske senator David Perdue sig klar til et eventuelt efterspil.

Det kan man se i en pressemeddelelse fra hans kampagnestab, som CNN har modtaget.

- Vi vil mobilisere alle ressourcer og udtømme alle juridiske muligheder for at sikre, at enhver lovlig stemme tælles korrekt. Vi tror, at senator Perdue vil sejre i sidste ende, står der.

Med 98 procent af stemmerne talt op fører demokraten Jon Ossoff med marginaler. Ifølge CNN's tal fører Ossoff med 50,1 procent af stemmerne mod Perdues 49,9 procent.

Stor spænding i det andet og afgørende senatsvalg

Mens det ene af de to afgørende senatsvalg er blevet afgjort til demokraternes fordel, er det andet senatsvalg stadig en ren neglebider.

CNN's tal viser, at den demokratiske udfordrer Jon Ossoff fører med 50,1 procent foran den republikanske senator David Perdue med 49,9 procent.

Men trods det er Jon Ossoff sikker på sejr. Det skriver hans kampagnestab i hvert fald i en pressemeddelelse, som CNN har modtaget.

- Når alle stemmer er blevet talt op, forventer vi fuldt ud, at Jon Ossoff har vundet dette valg og skal repræsentere Georgia i det amerikanske senat, står der.

Demokraterne skal vinde begge senatsvalg for at opnå flertal i Senatet. Omvendt kan Det Republikanske Parti nøjes med at vinde et af de to valg for at bevare deres senatsflertal.

TV 2-analytiker: Nu skal Demokraterne skyde bolden i mål

Lyn-analyse

Raphael Warnocks forventede valgsejr kan sammenlignes med at vinde semifinalen. Det bliver hans partifælle Jon Ossoff, der i overført betydning skal skyde bolden i mål og vinde det valg, der afgør flertallet i Senatet. Selv hvis demokraterne skulle vinde begge valg, er partiet dog langt fra at være i mål i det lange løb. Demokraternes mandat er markant mindre, end da partiet sidst havde flertal i begge Kongressens kamre og havde vundet Det Hvide Hus i 2008. Men det gør immervæk Bidens arbejde nemmere, at han primært skal forhandle med partifællerne frem for at være afhængig af oppositionen.

Demokrat vinder et af to afgørende senatsvalg

De store amerikanske medier CNN og NBC News samt nyhedsbureauet AP siger, at demokraten Raphael Warnock vinder over den republikanske forretningskvinde og nuværende senator Kelly Loeffler ved det ene af to senatsvalg i Georgia.

Warnock bliver dermed den første afroamerikanske senator valgt i Gerogia nogensinde. Derudover bliver han den første demokratiske senator i delstaten i 20 år.

Republikaner bebrejder Trump for skuffende resultat

Gabriel Sterling, der er republikaner og Georgias valgansvarlige, bebrejder præsident Donald Trump for de skuffende resultater for republikanerne i Georgia. 

Det sagde han til CNN tirsdag aften lokal tid.

Hvis David Perdue og/eller Kelly Loeffler taber som kandidater for Det Republikanske Parti, "falder det ene og alene på skuldrene af præsident Trump og hans handlinger siden 3. november," mener Sterling.

Georgia har kun sendt republikanske senatorer - og ikke én demokratisk - afsted til Washington D.C. i de seneste 20 år. Det kan meget vel ændre sig med disse to senatsvalg.

Sterling har gentagne gange afvist Trumps ubegrundede beskyldninger om udbredt svindel ved præsidentvalget i november og har derudover luftet tanken om, at Trumps påstande kan have sendt en besked til republikanske vælgere om, at deres stemmer ikke betyder noget.

Sterling har også sagt, at Trump er årsagen til en "borgerkrig" blandt Georgias republikanere.

Loeffler og Perdue har politisk placeret sig som meget loyale over for Donald Trump. 

Stemmer løber ind fra demokratiske valgkredse

Der strømmer stadig stemmer ind fra de valgkredse, der ikke har lukket ned for natten.

Og de fleste stemmer, der kommer nu og onsdag morgen lokal tid, vil mestendels komme fra traditionelt demokratiske valgkredse.

Det siger Gabriel Sterling, der er republikaner og valgansvarlig i Georgia i en sidste opdatering her natten til onsdag lokal tid.

- De stemmesedler, der potentielt er derude, kommer for det meste fra demokratiske valgkredse. Der er nogle republikanske valgkredse - Floyd, Forsyth, Appling - men de er mindre i sammenligning med DeKalb, Gwinnet, Cobb og Fulton, siger han.

- Det viser, at de resterende stemmer formentlig vil pege i demokratisk retning.

TV 2-analytiker: Demokraterne er på sejrskurs

Lyn-analyse

Det mest sandsynlige scenarie er, at demokraterne vinder begge valg i Georgia, da de resterende stemmer i overvejende grad er demokratiske. Men selvom Raphael Warnock har udråbt sig selv som vinder – og en del analytikere og datajournalister har gjort det samme på de sociale medier – så er det for tidligt til, at medierne vil gøre det samme. 

Præsidentens påstande om valgsvindel er lige så forudsigelige som en gråvejsdag i november. Den egentlige historie er, at republikanerne under Trumps lederskab på bare fire år nok har mistet magten over både Det Hvide Hus, Repræsentanternes Hus og Senatet.

Republikaner afviser at erkende valgnederlag

Mens demokraten Raphael Warnock har erklæret sejr i et af senatsvalgene i Georgia, afviser hans modkandidat, Kelly Loeffler, at erkende nederlag.

Det sagde hun i en tale til sine støtter for kort tid siden ifølge CNN.

- Det handler om marginaler. Vi skal nok vinde det her valg. Vi skal redde det her land, sagde hun.

- Vi har en vej til sejr, og den bliver vi på. Vi sørger for, at hver en stemme bliver talt op. At hver lovlig stemme bliver talt op.

Det skal endnu en gang understreges, at valget ikke er afgjort endnu.

Loeffler er dog netop nu omtrent 35.000 stemmer bagud, og de fleste af de valgkredse, der mangler at blive talt op, plejer at stemme demokratisk.

Demokrat erklærer sejr: - Jeg tager til Senatet for at arbejde for hele Georgia

Den demokratiske kandidat Raphael Warnock har holdt en kort tale.

Der er dødt løb mellem de demokratiske og republikanske kandidater. Men her sent tirsdag aften, hvor stemmetællere er på vej i seng, fører Warnock med omtrent 35.000 stemmer over sin republikanske modkandidat Kelly Loeffler.

Og Warnock tror på, at den føring munder ud i en sejr. Det sagde han for kort tid siden.

- Georgia, jeg er beæret over den tillid, I har vist mig. Jeg tager til Senatet for at arbejde for hele Georgia. 

Kendt demokrat ønsker kandidat tillykke med sejren

Den kendte demokrat Stacey Abrams lykønsker nu Raphael Warnock for at have vundet et af senatsvalgene. Det er i så fald Georgias første afroamerikanske senator. 

Det skal understreges, at ingen af de to senatsvalg er afgjort endnu. 

- Tillykke til vores næste senator, skriver hun på Twitter.

Stacey Abrams stillede som den første afroamerikaner i delstaten op til valget som guvernør i 2018, men tabte. Da hun erkendte nederlaget, sagde hun i samme åndedrag, at det skyldtes vælgerundertrykkelse. Det skrev vi om dengang her:

Siden da har Stacey Abrams arbejdet for at mobilisere demokratiske vælgere i Georgia og roses af mange demokrater og politiske kommentatorer for et benarbejde, der kan ende med at koste republikanerne flertallet i Senatet. 

Trump blander sig med beskyldninger om valgfusk

Mens resultaterne langsomt strømmer ind, blander USA's præsident sig nu med tweets, der antyder, at der fuskes med stemmeroptællingen i Georgia. 

- De har tilfældigvis lige fundet 4000 stemmer i Fulton County. Nu sker det!, skriver Donald Trump.

Twitter har allerede sat en advarsel på tweetet. 

Det er ganske normalt, at en valgkreds rapporterer deres resultater løbende. Der er derfor ikke tale om stemmesedler, som pludselig er blevet fundet.

Stemmetællere på vej i seng

Stemmeoptællingen efter tirsdagens to senatsvalg i Georgia sættes på pause natten over og genoptages onsdag morgen lokal tid.

Det siger delstatens indenrigsminister, Brad Raffensperger, til CNN.

Valgbarometer peger på demokratiske sejre

De berømte valgnåle fra avisen New York Times peger på demokratisk sejr i begge valg.

Omtrent 95 procent af stemmerne er talt op. TV 2 afventer dog det amerikanske AP, før vi kan udråbe en vinder af valgene i Georgia.

- Wauw. Jeg tror, vi vinder

Selvom der fortsat hersker dødt løb mellem kandidaterne, tror den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, at demokraterne vil vinde tirsdagens senatsvalg i delstaten Georgia.

- Wauw. Jeg tror, vi vinder, skriver han på Twitter.

Derudover noterer han sig, at en afroamerikansk mand kan komme til at repræsentere Georgia i Senatet for første gang nogensinde, selvom hver tredje indbygger i delstaten er afroamerikaner.