GO'

Rigshospital tjekker nu for engelsk mutation: Tilbyder kollegaer en hjælpende hånd

Ledende overlæge på Rigshospitalet opfordrer til, at resten af landets hospitaler følger trop.

På Rigshospitalet i København har læger og forskere nu taget et nyt våben i brug for at klarlægge den muterede coronavirus fra England, som lige nu spreder sig i Danmark.

For selvom man på nuværende tidspunkt kun har konstateret relativt få tilfælde af den nye muterede coronavariant, B117, fra England, gisner flere eksperter om, at der kan være op mod 800 danskere smittede med den nye variant.

Og tanken om, at få den muterede corona inden for hospitalsdørene, bekymrer ledende overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Rigshospitalet, Jenny Dahl knudsen.

- Hvis en ansat kommer til at smitte andre ansatte eller patienter, så det kan gå rigtig galt. Et hospital kan ikke fungere uden medarbejdere, så det er meget vigtigt, at man kan holde medarbejderne raske, siger hun i 'Go' morgen Danmark'.

Derfor screener lægerne på Rigshospitalets klinisk mikrobiologisk afdeling nu som de første i Danmark alle de positive tests, de får, for den engelske variant.

En variant, som er 50-74 procent mere smitsom end den variant, vi kender, og som i midten af februar forventes at være ligeså udbredt.

Testen udviklet til minkmutation

PCR-testen, som mandag blev taget i brug, anvender samme metode, som den test, der blev udviklet i efteråret, da coronavarianten cluster 5 fra minkfarme begyndte at sprede sig i Nordjylland, lyder det fra Jenny Dahl Knudsen.

Når en normal coronatest viser, at der er tale om en coronasmittet borger, undersøger den nye PCR-test, om det kan være den engelske variant. Hvis dette er en mulighed, bliver der foretaget en såkaldt fuld genomsekventering - en fuld kortlægning af virussens dna.

- I stedet for at gøre det på alle positive tests, så putter vi et screeningelement ind foran for ikke at spilde ressourcerne på noget, som er ligegyldigt, forklarer overlægen.

En fuld genomsekventering er nemlig en dyr og ikke mindst tids- og ressourcekrævende metode.

Står klar til at hjælpe andre

Jenny Dahl Knudsen og hendes kolleger på Rigshospitalet kan på en travl dag klare 4700 test, så det vil kræve, at flere hospitaler tager samme PCR-test i brug, hvis den muterede virus skal opspores, forklarer Jenny Dahl Knudsen.

Alle skal gøre det, og hvis alle ikke kan, så må vi hjælpe hinanden

Jenny Dahl Knudsen, ledende overlæge

Tilbuddet kommer samme dag som statsminister Mette Frederiksen flankeret af de øverste spidser fra de danske sundhedsmyndigheder præsenterede nye, vidtrækkende restriktioner.

Restriktioner der kommer som følge af udbruddet af den britiske coronamutation, som sundhedsmyndighederne frygter kan ligge det danske hospitalssystem ned med coronapatienter, hvis ikke kontakttallet reduceres kraftigt.

Metoden fra Rigshospitalet kan være et vigtigt våben i kampen mod den muterede coronavirus.

- Alle skal gøre det, og hvis alle ikke kan, så må vi hjælpe hinanden, forklarer overlægen.

Se hele interviewet med Jenny Dahl Knudsen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY