Coronavirus

Forlystelsesparker og zoologiske haver lukkes fra fredag

Tirsdag blev der annonceret nye coronarestriktioner. Blandt andet skal udendørs zoologiske anlæg nu lukkes.

Trods coronaudbruddet har der kunnet aflægges et besøg hos flere af landets zoologiske haver, der har haft deres udendørsarealer åbne.

Fra fredag er det dog slut. Her skal udendørs kulturinstitutioner, forlystelsesparker, zoologiske anlæg og akvarier holde lukket.

Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

At blandt andet zoologiske haver nu skal holde lukket, ærgrer direktør i Aalborg Zoo, Henrik Johansen.

- Vi kan ikke tillade os at hyle op lige nu i forhold til økonomi. Det her er den mest stille tid for året for os, så det er ikke ligesom i foråret, hvor vi mistede vinterferien og påsken. Men jeg har da en forhåbning om, at det er noget, man får styr på inden for to måneder, så vi kan begynde at åbne op, siger direktøren til TV 2 Nord.

Henrik Johansen håber, at de kan få lov at åbne igen til påske, når deres højsæson starter.

Restriktioner blev præsenteret tirsdag

Flere steder, der falder under kategorien, holder dog allerede lukket. Blandt andet Tivoli i København.

Tiltagene er en del af de restriktioner, der tirsdag blev annonceret på grund af spredningen af en britisk coronamutation i Danmark.

Den vurderes at være 50 til 74 procent mere smitsom end den mere udbredte coronavariant i Danmark.

Blandt andet anbefales det derfor nu igen at holde en afstand på to meter til folk. Tidligere var afstandskravet én meter.

Samtidig blev forsamlingsforbuddet sænket til fem personer fra det hidtidige ti personer. Der opfordres også til, at folk ikke mødes med personer uden for husstanden, og at aftaler aflyses.

Mere smitsom

Den britiske variant - B117 - ser ud til at være mere smitsom - muligvis fordi der er en højere koncentration af virus i kroppen.

I øjeblikket er smitten høj i samfundet. Og da data viser, at den spreder sig hurtigere, kan det skabe en uheldig cocktail.

- Situationen kan sammenlignes med at forudse en stormflod, lød det tirsdag på et pressemøde fra Henrik Ullum, der er direktør for Statens Serum Institut.

- Den består af højvande og kraftig vind. Højvandet er det høje smitteniveau i Danmark, og den kraftige vind er den britiske variant af coronavirus, som er mere smitsom, sagde han.

Restriktionerne gælder foreløbigt til og med søndag 17. januar. Men forventningen er, at de bliver forlænget.

Det kan også komme på tale at skærpe rejserestriktionerne, lød det tirsdag fra regeringen på et pressemøde.