GO'

Pilot fik en fyreseddel - i dag er han i en helt anden branche

Rekrutteringsekspert giver gode råd til, hvordan man kan bruge sin joberfaring i en helt ny branche.

Da Daniel Vagner Ankersø landede et fly i Kastrup Lufthavn en sommerdag i juni, havde han ikke regnet med, at det ville blive sidste dag i cockpittet i meget lang tid.

- Det skete jo nærmest over natten. Jeg landede ude i Kastrup, så havde jeg fire dages fri, og så kom jeg ikke op og flyve igen, fordi så lukkede det hele ned, fortæller han i ‘Go morgen Danmark’.

Daniel Vagner Ankersø var blandt de 1593 SAS-medarbejdere, som 30. juni modtog en fyreseddel i sin e-boks.

Han prøvede med det samme at kigge efter andre pilotjobs, men efter tre dage stod det klart for ham, at det ville blive nødvendigt at søge job uden for luftfartsbranchen:

- Den kortsigtede plan var, at vi skulle have en økonomi til at hænge sammen. Jeg havde tidligere været renovationsmedarbejder, så jeg kørte ud og spurgte, om jeg ikke kunne få et job derude, og så var jeg i gang næste dag, lyder det.

Stewardesse til podningschef

Daniel Vagner Ankersø er ikke den eneste, som har måttet tænke ud af boksen efter at have modtaget en fyreseddel under coronakrisen.

En af dem som blev fyret tilbage i marts er Judith Pryds, der tidligere arbejdede som stewardesse.

Jeg har taget mange ting med fra mit virke som pilot, og så har jeg også lært mange nye ting.

Daniel Vagner Ankersø, renovationsarbejder

Hun startede med at få et rengøringsjob og et job som vagt, inden hun søgte job som coronapoder:

- Der var en, der sagde, at jeg skulle søge job som ufaglært poder i Aabenraa testcenter. I starten tænkte jeg ”Aaaah”, men jeg søgte det, og så fik jeg det, forklarer hun.

Og for Judith Pryds har jobbet som poder udviklet sig til en stilling som podningschef i Region Syddanmark. Et job, hvor hun har kunnet bruge sine erfaringer som stewardesse:

- Vi kan jo faktisk rigtig meget, vi er uddannet til mange ting. Især teamarbejde har jeg kunnet tage med til det arbejde, jeg har nu, lyder det.

Ekspert: Brug dit netværk

Ifølge beskæftigelsesministeriet er godt 160.000 danskere ledige lige nu, hvilket er en stigning på næsten 30.000 siden marts.

Men ifølge Morten Ballisager, der er ekspert i rekruttering, kan man selv gøre meget for at komme hurtigt i job igen, hvis man er blevet fyret.

Han råder til, at man først og fremmest gør sig mentalt klar til at gå ind i en jobsøgningsproces, finder nogle ligesindede at sparre med, og så skal man tage fat i sit netværk - blandt andet på det sociale medie Linkedin.

- Man kan sige til en, man kender: ”Du arbejder et vildt spændende sted. Jeg kunne godt tænke mig at høre lidt om, hvad I laver”, og så kan man måske få en åbning på at præsentere sig selv senere i dialogen, forklarer han.

Generelt råder han til, at man netværker, mens man er i arbejde, for det er et stærkt kort at have på hånden, hvis man ønsker at skifte branche efter en fyring.

Der skal man finde ud af, hvad man har af kompetencer fra sin nuværende branche, og så transformere dem over til en anden sammenhæng, lyder det.

I netværket fokuseres der nemlig på andet end relevant joberfaring.

- Når du søger job via netværket, så bliver du i højere grad vurderet på dine personlige kompetencer, fordi folk kender dig, forklarer han.

Vil på vingerne igen

For Daniel Vagner Ankersø har det været vigtigt at få det bedste ud af det sit ufrivillige brancheskift.

Jeg kommer helt sikkert op og flyve igen

Daniel Vagner Ankersø, renovationsarbejder

- Jeg har taget mange ting med fra mit virke som pilot, og så har jeg også lært mange nye ting. Jeg har gjort, hvad jeg kunne for at fokusere på det positive i min hverdag, og så kigge på de skills, jeg har, og bruge dem bedst muligt, lyder det.

Han er nu ved at tage en uddannelse som kørelærer, selvom han ikke har opgivet sin drøm om at være pilot:

- Jeg kommer helt sikkert op og flyve igen, lover han.

For Judith Pryds er fremtiden mere uvis. Hun ved endnu ikke, om hun vil søge tilbage til jobbet som stewardesse, når det bliver muligt.

En ting har de to dog tilfælles. De har begge fået mere tid til deres familie og venner med deres nye job, og det sætter de pris på.

Se hele interviewet med Daniel Vagner Ankersø, Judith Pryds og Morten Ballisager i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY