Nyheder

Lars Løkke melder sig ud af Venstre

Lars Løkke Rasmussen er ikke færdig med at søge politisk indflydelse, slår TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg fast.

Lars Løkke Rasmussen melder sig ud af partiet Venstre.

Det skriver han på Facebook fredag aften på årets første dag.

- Det har ikke været en let beslutning, men den er modnet over tid – og de seneste dage er jeg blevet sikker i min sag, skriver den 56-årige tidligere partiformand og statsminister.

Årsagen er ifølge Lars Løkke Rasmussen, at han ikke tror på, at han kan indfri drømmen om et samarbejde hen over midten i dansk politik som en del af Venstre. Et sådant samarbejde appellerede han til allerede i sidste valgkamp, skriver han i sin opdatering:

- (Jeg gør det, red) for at blive frigjort af højrefløjens ultimative krav. Og med et ønske om at frisætte den reformvillige del af den socialdemokratiske bevægelse fra venstrefløjens jerngreb. Så der kunne laves politik med appel til den brede befolkning – i by og land, på kontorer og i produktionshaller, unge og gamle, generationsfæstede og nytilkomne, skriver han.

Lars Løkke Rasmussen forbliver som løsgænger i Folketinget, slår han fast i opdateringen.

Vil væk fra "symbolpolitik"

At Lars Løkke Rasmussen så det som en mulighed at søge et regeringssamarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet åbnede han op for i sin bog 'Befrielsens øjeblik' fra 2019. Dengang kom holdningen som en enorm overraskelse for hans partifæller og som en bombe midt i valgkampen.

Det fremgår dog af Lars Løkke Rasmussens Facebook-opdatering, at beslutningen om at forlade partiet også handler om at få større frihed til at føre den politik, han mener er den rette for Danmark.

- Vi skal frigøres af symbolpolitik, professionel politisk kommunikation og ultimative synspunkter - det kan gøre Danmark stærkere, friere, rigere, rimeligere og mere bæredygtigt, skriver han om sine visioner og fremhæver blandt andet udlændingepolitikken som et punkt, han ønsker at håndtere anderledes end det gøres i dag i dansk politik.

- Udlændingepolitikken er ikke længere den definerende forskel i dansk politik. Det er ikke et yderligtgående synspunkt at støtte en fast udlændingepolitik, der går til grænsen af vores internationale forpligtelser – det er mainstream. Så det er tid til at stoppe råberiet og konkurrencen om, hvem der kan udtrykke sig hårdest, til fordel for et ærligt og pragmatisk samarbejde om reelt at løse integrations-udfordringerne, skriver han.

Gør livet lettere for Ellemann-Jensen

Beslutningen og udmeldingen fra Lars Løkke Rasmussen kommer i en turbulent tid i Venstre, som netop har mistet sin næstformand Inger Støjberg, som trak sig fra posten 29. december efter interne uenigheder. Hun bliver dog i partiet.

Det ændrer dog ikke på, at partiet har mistet to store profiler i partitoppen på kort tid, lyder det fra politisk redaktør på TV 2 Troels Mylenberg. Og det vil få indflydelse på partiformand Jakob Ellemann-Jensens (V) fremtidige partilinje.

- Jakob Ellemann-Jensen har tænkt, at Løkkes exit måtte komme før eller siden. De to har været lidt på kant politisk, og han har skullet forholde sig til meget af Lars Løkkes ageren. Nu er Ellemann sluppet af med Løkke og Støjberg for en stund, men med det mister han også to af de største stemmeslugere, siger han.

Troels Mylenberg påpeger, at Lars Løkke Rasmussen har leget med tanken om at starte et nyt parti.

- Løkke er ikke færdig med at ville spille en rolle i politik. Men jeg stiller mig tvivlende i forhold til, hvilken indflydelse han vil have i politik. En mand med hans erfaring og indsigt og netværk kan bruges på mange niveauer, siger han og peger på interesseorganisationer og store virksomheder som muligheder for Lars Løkke Rasmussen.

Selv skriver han om sin fremtidige indflydelse:

- Jeg vil gerne være en aktiv stemme i overgangens og håbets tid, men det kræver, at jeg sætter mig selv fri.

Lars Løkke Rasmussen har været medlem af Venstre i mere end 40 år og startede sin karriere i Venstres Ungdom, som han også var formand for.