Coronavirus

Vilde rovdyr frifindes for mistanke om coronaspredning

280 nedlagte rovdyr var ikke bærere af coronavirus, viser undersøgelse. Formand for jægere ånder lettet op.

Coronavirus bredte sig i efteråret som en steppebrand på nordjyske minkfarme.

Det fik Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen til at søsætte et projekt, hvor man bad om hjælp fra nordjyske jægere.

Formålet var at finde ud af, om virusset mon blev bragt ind eller ud fra minkfarme af rovdyr som ræv og mårhund, og om der var etableret smitte blandt vilde dyr.

Derfor blev jægerne bedt om at aflevere nedlagte rovdyr, som blev analyseret for coronavirus. Også trafikdræbte dyr blev underkastet en coronatest fra svælget.

Og nu er konklusionen klar:

- Vi har undersøgt 255 dyr, og de har alle vist sig at være negative for corona.

- Det gør, at vi tror, det er meget lidt sandsynligt, at de her rovdyr er en del af smittespredningen, siger specialkonsulent Mariann Chriel fra Miljøstyrelsen.

Ifølge en opgørelse fra Fødevarestyrelsen - der løbende er blevet opdateret - er i alt 280 dyr blevet testet. Det vil sige, at der mellem jul og nytår er kommet resultater fra yderligere 35 dyr. Ingen dyr er fortsat konstateret smittet med coronavirus.

Frosset blod kan ikke testes for antistoffer

Det var oprindeligt meningen, at blodprøver fra dyrene også skulle testes for antistoffer mod coronavirus for at undersøge, om dyrene på et tidspunkt har været smittet med coronavirus.

Men det har vist sig ikke at kunne lade sig gøre, oplyser Mariann Chriel, til TV 2.

- Prøverne fra Statens Serum Institut er meget følsomme, og antistoffer bliver ødelagt, når dyrene bliver frosset ned og tøet op. Testen kræver friske blodprøver, og det kan i sagens natur ikke fremskaffes hos dyr, der for eksempel er blevet trafikdræbt, siger hun.

Blandt de undersøgte dyr er ræve, husmår, mårhunde, grævlinge og ilder.

I alt er der blevet undersøgt 101 vilde mink - cirka halvdelen af dem er mink, der er født på farme, oplyser Mariann Chriel. Men ingen af minkene havde altså aktiv smitte, da de blev dræbt.

- Med det store antal mink, der er undersøgt, tyder det ikke på, at vi finder aktiv smitte hos dem, siger Mariann Chriel.

Hvordan smitte blev bragt ind på farmene, siger projektet ikke noget om.

Men pilen peger i hvert fald ikke på de vilde dyr.

Resultat skaber lettelse

Claus Lind Christensen, formand for Danmarks Jægerforbund, er lettet over resultatet.

- Det er glædeligt, både for jægere, der håndterer vildtet, men især for samfundet, at vi nu ved, at der tilsyneladende ikke findes corona ude i den vilde dyrebestand, siger han.

Det modsatte resultat - at virusset florerer blandt vilde dyr - kunne have gjort livet noget mere besværligt for jægerne.

- Det vil det givetvis have gjort. For så skulle vi jo tage vores forholdsregler. Det kunne også betyde, at jagten ville blive begrænset, siger Claus Lind Christensen.

Den generelle anbefaling er fortsat, at jægerne bruger handsker, når de håndterer dyr, de har nedlagt i naturen.