Nyheder

Følg nytåret verden over

Denne liveblog bliver ikke længere opdateret.

Hvad skete der? I hele verden vinkede man på skift farvel til et langt og hårdt 2020, hvor coronavirus har været den altoverskyggende overskrift.

Nu holder det sidste beboede sted nytårsaften

På Amerikansk Samoa er nytårsfejringen som det sidste beboede sted i verden netop skudt i gang.

Dermed er alle nu gået ind i 2021, og med dette vil denne liveopdatering om nytåret 2020 ikke længere blive opdateret.

TV 2 ønsker alle et rigtig godt nytår.

Usædvanlige billeder af tomme gader

Billeder af næsten tomme gader og pladser, hvor der nomalt er mange mennesker nytårsaften viser, hvordan pandemien med covid-19 har præget verden over.

Herunder er det fra Paris - du kan se billeder fra flere storbyer her.

Champs Elysees i Paris Nytårsaften 2019. Tusindvis af mennesker forsamlet foran Triumfbuen.
Champs Elysees i Paris nytårsaften 2020. Sådan ser der ud kort inden klokken slog midnat ved Champs Elysees i Paris. Politiet patruljerer gaden for at sikre, at folk ikke overtræder udgangsforbuddet.

Beruset mand i rendegraver kørte ind i politibil

En 20-årig beruset mand er tidligt fredag morgen blevet anholdt i Rønbjerg udenfor Skive, efter han i en stjålet rendegraver raserede en have og efterfølgende kørte ind i en fremmødt patrujlevogn. 

Det skriver TV MIDTVEST.

- Betjentene nåede lige akkurat at springe ud af patruljevognen, inden han kørte ind i den tre gange. Patruljevognen var så skadet, at den ikke kunne køre derfra, oplyser vagtchef hos Midt- og Vestjyllands Politi, Simon Skelkjær.

Forinden havde den 20-årig banket på døren hos et ægtepar, der ikke kendte ham. Han blev afvist i døren, hvorefter han fra laden stjal rendegraveren.

Manden blev anholdt, da rendegraveren kørte fast, og han bliver fremstillet i grundlovsforhør fredag middag.

20-årig anholdt i Vejle

En 20-årig mand blev med kun 15 minutter tilbage af det forgangne år anholdt i Vejle efter at have skudt fyrværkeri mod en patruljevogn. 

Det oplyser Torben Wind, der er vagtchef ved Sydøstjyllands Polit til Vejle Amts Folkeblad.

Ingen er kommet til skade.

Færre udrykning og skader

På landsplan har akutberedskabet haft nogenlunde lige så travlt på nytårsaften i år som sidste år, men i Region Hovedstadens Akutberedskab har det være en lidt roligere aften med færre akutte skader.

Det oplyser Region Hovedstadens Akutberedskab på Twitter.

Så er det også 1. januar på vestkysten i USA

På den amerikanske vestkyst i blandt andet Los Angeles, Las Vegas og San Francisco er det nu også 1. januar. 

Hawaii og Honolulu kan først fejre nytår om halvanden time - klokken 11 dansk tid. Klokken 12 dansk tid følger amerikansk Samoa, hvor mennesker som det sidste sted i verden kan fejre enden på 2020 og begyndelsen på 2021. 

De sidste områder i verden, der kan fejre nytår, er Baker Island og Howland Island. Det sker klokken 13.00 dansk tid. Disse to områder er dog ikke beboet, så der vil næppe blive fyret en raket af sted derfra. 

Antallet af øjenskader er det samme som sidste år

Øjenafdelingerne på landets sygehuse har nytårsaften behandlet 12 personer med øjenskader. Det fortæller Jørgen Villumsen, der er overlæge på Rigshospitalet ifølge Ritzau.

- Man må sige, at nytåret har været temmelig fredeligt. Der har kun været en alvorlig tilskadekommen, og resten har været forholdsvis overfladiske læsioner, som næppe kommer til at efterlade varige mén, siger han.

Antallet af øjenskader er nogenlunde på niveau med sidste år.

19-årig affyrede bomberør og kanonslag mod politi

En 19-årig mand er blevet anholdt i Ikast for at affyre fyrværkeri mod flere patruljevogne, skriver TV MIDTVEST.

Det oplyser vagtchef hos Midt- og Vestjyllands Politi Ole Vanghøj tidligt fredag morgen. Han kalder hændelsen "fuldstændig utilstedelig og vanvittig".

Episoden skete omkring klokken 02.15, da to patruljer var kaldt ud for at holde øje med en større forsamling af mennesker på Stadion allé. 

- De kommer under så voldsom beskydning med bomberør og kanonslag, at de må trække sig tilbage. Da de lidt senere får opbakning af nogle kolleger kommer den 19-årige ned og beskyder dem, mens de sidder i bilerne, siger Ole Vangh.

Tre fyrværkeriangreb mod brandfolk mod 17 sidste år

I løbet af nytårsdøgnet har der i år været tre fyrværkeriangreb mod brandfolk.

Det oplyser Danske Beredskaber i en pressemeddelelse. Sidste år var antallet 17.

– Det går i den rigtige retning, vi ville selvfølgelig helst, at der ikke var nogle fyrværkeriangreb mod
brandfolk overhovedet, men det er positivt, at beredskaberne i de fleste tilfælde kan få lov til at skabe
tryghed og passe deres arbejde, siger Isabel Brylov.

15. december trådte en ny paragraf i straffeloven i kraft - den betyder, at straffen for blandt andet at affyre fyrværkeri mod politi, brandvæsen og folk på gaden er blevet skærpet med en tredjedel. 

En overtrædelse kan nu straffes med bøde eller fængsel i op til otte år.

Brandfolk i København beskudt med fyrværkeri

Også brandfolk i København er blevet beskudt med fyrværkeri, mens de slukkede ild i flere containere. Det oplyser Hovedstadens Beredskab på Twitter.

- De måtte trække sig og afvente politiets ankomst. Heldigvis ingen personskade ved hændelsen, oplyser beredskabet.

Politiet oplyser, at politiet klokken 04.00 havde 92 udrykninger til brand- og redningsopgaver. Det var færre end sidste år, hvor der var 112.

Til gengæld har der i år været rigtig mange brande i containere, skraldespande og biler, ligesom der har været raketter på altaner og ild i skure med videre, skriver politiet.

Samme travlhed hos akutberedskabet

Aft dette opslag fremgik det tidligere, at nytåret havde været mindre travlt end normalt for akutberedskabet. Opslaget er blevet ændret 08.31 efter rettelse udsendt af nyhedsbureauet Ritzau, der havde udsendt forkerte tal.

Nytåret har stort set lige så travlt som normalt for alarmcentralen.

Der har været 992 udrykninger med ambulancer, akutlægebiler, akutbiler og akutlægehelikoptere, viser tal fra landets fem regioner. Det er på niveau med sidste år.

36 af udrykningerne var fyrværkerirelaterede. Der var 12 øjenskader og 22 håndskader. Det er også på niveau med sidste år.

Samlet var der 1045 opkald til 112. Det er lavere end sidste år, hvor 1279 ringede 112.

Seks anholdt for at skyde med fyrværkeri

Seks personer er nytårsaften og -nat blevet anholdt for at kaste og skyde med fyrværkeri i København. Det skriver Politiken.

Blandt de anholdte er to yngre mænd, der nytårsaften kastede ulovlige kanonslag ind mellem andre mennesker på Rådhuspladsen i København. 

Uro og forsamlinger i Sverige

Politikredsene har haft travlt, men indgangen til det nye år har i Danmark været roligere end andre år, lyder meldinger fra blandt andet akutmodtagelsen på OUH og Danske Beredskaber. 

Anderledes ser det ud i Sverige, hvor politiet til flere medier oplyser, at politiet har haft usædvanlig travlt. Til det svenske medie Expressen oplyser politiet, at "der har været mange opkald om raketskydninger, mere end normalt, siger Jens Mårtensson, der er vagthavende ved politiet i den svenske hovedstad.

Faktisk har der været flere end dobbelt så mange opkald om beskydning af raketter end normalt i Stockholm. 

Der har også været problemer med spontane forsamlinger på pladser. Det var blandt andet tilfældet i Gøteborg, hvor op til 3000 mennesker forsamlede sig, skriver Aftonbladet.

- Der har været mange mennesker ude. Mange flere end vi havde forventet, oplyser politiet til det svenske nyhedsbureau TT.

Akutmodtagelse melder også om roligere nat

Fra akutmodtagelsen på OUH lyder det, at det har været en roligere nat end andre år. Der har været fyrværkeriskader, men de har ikke været alvorlige, oplyser Sali Cabrera.

- Folk har ikke været inde i byen og har været i slagskampe på grund af alkoholindtag. Og det ser ud til, at der også er færre øjenskader, siger hun.

2021 skudt ind i New York

I New York i USA gik man for 20 minutter siden ind i det nye år, men ligesom det har været tilfældet mange andre steder i verden skete det uden store folkemængder forsamlet på Times Square.

Brandmænd beskudt med fyrværkeri

Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har haft en travl nat med blandt andet fem sager om vold, tre bygningsbrande og tre mindre brande i containere og skraldespande det seneste døgn – ingen af sagerne er dog alvorlige, oplyser vagtchef Kent Edvardsen til TV 2.

I Slagelse blev brandfolk i forbindelse med slukning af brand i en container beskudt med fyrværkeri, men det var ikke muligt at få fat i gerningsmanden eller -mændene. Brandfolkene kom ikke til skade.

Derudover har der været en enkelt sag om overtrædelse af fyrværkeriloven, oplyser vagtchefen.

Beredskabet er rykket ud færre gange

Nytårsaften og -nat har været forholdsvis rolig for landets kommunale beredskaber, der har rykket ud 389 gange. Det skriver Danske Beredskaber i en pressemeddelelse fredag morgen.

Til sammenligning har de kommunale redningsberedskaber de seneste fire år i gennemsnit haft 507 udrykninger i nytårsdøgnet.

Flere politikredse har haft travlt med fyrværkeri

Flere politikredse har haft travlt i nat. Blandt andet har Fyns Politi modtaget 17 anmeldelser, hvor fyrværkeri har voldt problemer. Der er blandt andet blevet affyret fyrværkeri hen ad vejen i stedet for i luften.

- Vi har haft travlt med alt muligt, siger Ehm Christensen, vagtchef ved Fyns Politi.

Også i København, Østjylland og på Lolland-Falster har fyrværkeri været årsag til problemer.

Fyrværkeri har blandt andet været skyld i flere brande. Både i skure og affaldscontainere.

- Det er formentlig på grund af vildfaren fyrværkeri. Vi har ikke noget, der indikerer, at det er påsat, siger vagtchef ved Ivan Gohr Jensen fra Østjyllands Politi.

Overordnet set er nytårsnatten dog ikke forløbet travlere nytårsaften, end den plejer.

14-årig skudt i ryggen med bomberør

Midt- og Vestjyllands Politi har natten til nytårsdag anholdt en 17-årig dreng for at skyde en ung pige i ryggen med et bomberør i Ringkøbing. Det oplyser vagtchef Ole Vanghøj tidligt fredag morgen.

Hændelsen fandt sted klokken 01.31 på torvet ved Herningvej i byens centrum.

Her affyrede den 17-årige tre skud med et bomberør mod en gruppe unge piger, hvoraf et ramte en 14-årig pige i ryggen fra fire meters afstand. Pigen kom ikke alvorligt til skade ved episoden.

Det er blevet 2021 i det meste af Brasilien

Nytårsaften ser meget anderledes ud i Brasilien i år, end det plejer.

Ingen er taget til Copacabana i Rio de Janeiro for at fejre årets afslutning. Her kan der ellers være op til to millioner mennesker 31. december, skriver Ritzau.