De største øjeblikke

Han er en af Danmarks førende virusforskere - så fik hans datter corona

Jens Lundgren fortæller om spændingsfeltet mellem at være ekspert med enorme mængder viden og samtidig bare være Louises far.

Jens Lundgren er en af Danmarks førende virusforskere. Han har været ansvarlig for lægevidenskabelige forsøg i mere end 30 år, og under coronapandemien har hans roller blandt andet været at styre et studie fordelt mellem 450 hospitaler på fem kontinenter.

Men hvordan er det at være ekspert med fokus på en helt ny, ukendt og dødbringende sygdom, som ens datter får konstateret? Er man Danmarks førende virusforsker eller bare far, når hun ringer og fortæller om symptomerne, der bare bliver værre og værre?

Det fortæller Jens Lundgren om sammen med sin datter i TV 2s årskavalkadeshow 'De største øjeblikke', der sendes 30. december klokken 20 på TV 2 og på TV 2 PLAY.

Nemmere at være læge?

Det skete en skærtorsdag.

Sådan plejer familien Lundgren at joke, når de taler om 31-årige Louise Lundgrens sygdom.

Jens Lundgrens datter, Louise Lundgren, er læge på Herlev Hospital, og det var her, at hun blev smittet.

- Jeg havde egentlig påskeferie, men da mine rejseplaner blev aflyst, besluttede jeg mig for at melde mig frivilligt til at arbejde med coronapatienterne på en anden afdeling i stedet for at gå rundt og lave ingenting, fortæller hun i programmet.

Da der var gået en uge, blev Louise Lundgren testet positiv. Det var på skærtorsdag.

- Jeg blev selvfølgelig overrasket og tænkte: "Det var fandeme ærgerligt", siger Jens Lundgren.

Jens Lundgren blev nervøs på sin datters vegne. Som læge havde han set, hvad corona kunne gøre ved patienter. På den måde blev al hans viden til en ubehagelig sandhed, som han skulle leve med.

Samtidig var hans viden også den, der beroligede ham.

- Men måske var det nemmere for mig, end det ville være for andre. Lægen i mig havde jo set, at unge mennesker sjældent går igennem hårde forløb, så alt i alt var det en beroligende faktor for mig som far, siger han.

Da sygdommen tog til

En ting, som Jens Lundgren altid er opmærksom på i sit privatliv, er, at det ikke er hensigtsmæssigt at være læge for sig selv eller for sine nærmeste.

- Det er noget, som alle læger generelt er helt klar over.

Til at starte med var datterens sygdomsforløb dog så mildt, at far og datter vurderede, at det var fint, at de to bare snakkede om det internt.

Men da Louise Lundgrens sygdom efter en uges tid udviklede sig, måtte Jens Lundgren have fat i en kollega.

- Vi fik den vane, at vi facetimede (videoopkald, red.) hver morgen. Men på et tidspunkt nåede vi til et punkt, hvor vi begge syntes, at Louises symptomer blev lige alvorlige nok, fortæller Jens Lundgren.

Det var på dette tidspunkt, at Jens Lundgren var allermest bekymret.

Præcist, hvad der udløste deres frygt, vil han ikke komme ind på. Det er for tæt på. For privat.

Men sammen besluttede far og datter at få Jens Lundgrens kollega til at være Louises læge på afstand.

- Hvis man som læge træffer en forkert beslutning på grund af følelser, vil man aldrig kunne tilgive sig selv, siger Jens Lundgren.

Derfor overtog hans nære kollega den sundhedsfaglige vurdering af Louises sygdom.

Og Jens Lundgren var bare far. Så meget som man nu kan være, når man er en af Danmarks førende virusforskere, og ens datter også er uddannet læge.

- Vi snakkede jo sammen hver dag, så vi nørdede meget, når vi snakkede om hendes symptomer. Det var noget, som vi begge fandt vildt interessant, siger han og griner.

Hårdt for læger at få corona

Udover at være hans datter var Louise Lundgren også hans kollega.

- På det plan var jeg også ærgerlig over, at hun var blevet smittet. For jeg ved, hvordan det kan være for fagfolk, når de selv bliver smittet, siger Jens Lundgren.

Jens Lundgren vidste fra sine kollegaer, at det kan være mentalt hårdt for dem, hvis de bliver smittet.

- Hvis man som læge uvidende har bragt smitten videre til sine patienter, kan det være ret svært at være i. Det var ikke noget, som Louise selv oplevede, men jeg kan genkende den problematik fra kollegaer, siger han.

En læge skal beskytte og helbrede sine patienter, så når det modsatte er tilfældet, er det udfordrende.

Kaffetesten

Når Jens Lundgren og Louise Lundgren snakkede sammen hver morgen over facetime, lavede de altid kaffetesten.

Det var noget, de fandt på, fordi Jens Lundgren havde observeret hos sine patienter, at en stor procentdel mistede smags- og lugtesansen.

- Man er jo lidt belastet som læge, så det var en af de ting, vi fandt meget interessante, siger han med et smil i stemmen.

Alt det, som Jens Lundgren så hos Louise, brugte han i sit arbejde. Faktisk lærte hendes sygdom ham så meget, at han senere kunne lave sammenhænge mellem hendes symptomer og oplysninger fra sine kollegaer i udlandet.

Senfølgerne

Efter 16 dages sygdom testede Louise Lundgren ikke positiv for virussen længere. Alligevel sad sygdommen stadig i hendes krop. Hun led af "covid-fatigue", hvilket er en ekstrem træthed, der kan vare i flere uger eller måneder efter endt sygdom.

- Jeg havde troet, at jeg bare lige skulle igennem sygdommen, og så kunne jeg hurtigt komme tilbage og arbejde videre. Men jeg endte med at være sygemeldt i syv uger, siger hun selv.

Og netop denne udvikling af hendes sygdom lærte Jens Lundgren meget af på det professionelle plan.

- Jeg var jo så tæt på, at jeg tog en masse med fra hendes efterfølgende forløb. På det tidspunkt havde vi kun hørt om de hårde forløb fra vores kollegaer i Kina, men de mildere forløb med den lange hale, havde der ikke været fokus på, forklarer han.

På den måde var Jens Lundgren på første parket til at opleve, hvordan corona også kunne påvirke kroppen. At nogle unge mennesker oplever senfølger. Og at det kan hænge ved i lang tid.

- Den viden delte jeg jo så med mine kollegaer i de andre lande, og de kunne rapportere tilbage om lignende oplevelser, siger han.

Senfølger var stort set ukendt territorium, inden Jens Lundgren observerede det hos sin datter. Men hendes forløb satte gang i en omspændende opgørelse af senfølger.

I dag vurderer Jens Lundgren, at mellem 15 og 25 procent i hendes aldersgruppe oplever senfølger i ugerne efter endt sygdomsforløb, og et par procent oplever senfølger i flere måneder efter.

Et hårdt 'mildt' forløb

Selv karakteriserer Louise Lundgren sit coronaforløb som værende en barsk omgang. Hun havde aldrig været så syg før.

Alligevel kalder man i lægeverdenen hendes forløb for mildt. Det gør man, fordi hun ikke var indlagt. Et mildt forløb kan være alt fra ikke at mærke symptomer til at ligge derhjemme og føle sig dødssyg. I et mellemsvært forløb er man indlagt. I et svært forløb ligger man i respirator.

I dag er det otte måneder siden Louise Lundgren var syg. Men selvom hendes forløb beskrives som mildt, kan hun stadig mærke sygdommens eftervirkninger.

Både hun og Jens Lundgren er dog optimistiske.

- Det bliver langsomt bedre og bedre. Det tager bare tid, siger hun.

'De største øjeblikke' kan ses onsdag 30. december på TV 2 og TV 2 PLAY.