Nyheder

Syv nyheder der røg i baggrunden, fordi corona stjal billedet

Nogle nyheder druknede i coronakrisen, mens andre aldrig nåede dagsordenen.

Coronapandemien har i dén grad præget nyhedsbilledet med tonsvis af historier om smittespredning, nedlukninger og senest vacciner.

Og der er god grund til, at corona har fyldt så meget, lyder det fra chefredaktør på Politiken, Christian Jensen.

- Vi har en pandemi, der er ude af kontrol. Millioner mister livet, og vi har et kapløb med tiden om en vaccine. Det er indiskutabelt den store akutte historie, siger han.

Men har det store fokus på pandemien betydet, at vi er gået glip af nyhedshistorier? Og hvilke historier havde fået mere spillerum i 2020, hvis det ikke havde været for corona?

Det giver Pernille Holbøll, chefredaktør på Ekstra Bladet, Jacob Kwon, nyhedschef på TV 2 og Politikens Christian Jensen deres bud på.

1. Sportsbegivenheder

Vi er gået glip af kæmpe sportsbegivenheder på grund af coronapandemien. Det gælder både OL, EM og US Open, der er blevet aflyst.

- Det er ting, vi havde sat næsen op efter. Tænk, hvilke historier vi ville have haft, hvis de begivenheder var blevet afholdt, siger Pernille Holbøll.

2. Martin Rossens jobskifte

Særlig rådgiver i Statsministeriet, Martin Rossen, er blevet kaldt Mette Frederiksens vigtigste rådgiver og højre hånd. Derfor var det en stor nyhedshistorie, da han i juni opsagde sin stilling for i stedet at blive senior vice president i Danfoss.

Jobskiftet blev dækket, og det samme blev det problematiske i, at han tiltrådte en Danfoss-rolle og fratrådte ’før tid’, siger Pernille Holbøll.

Men derudover forsvandt han hurtigt fra nyhedsbilledet til fordel for nyheder om corona.

- Det handler om en prioritering af ressourcer af medierne. På grund af coronaepidemien var der ikke lige så mange ressourcer til at dække hans jobskifte. Derfor forsvandt historien hurtigt, siger Pernille Holbøll.

3. Brexit

Den største historie, vi er ’gået glip af’, er formentlig Brexit, mener Jacob Kwon:

- Forhandlingerne om Brexit forsvandt mere eller mindre, da coronaen brød ud. Det er på trods af, at de har været forholdsvist dramatiske, og vi fulgte dem tæt inden.

- Men det gled i baggrunden, da pandemien blev en realitet. Det er først her til sidst, at vi for alvor har hørt om Brexit igen, siger han og henviser til den endelige aftale, som faldt på plads 24. december.

4. Harry og Meghan

I januar besluttede prins Harry og hertuginde Meghan at træde et skridt tilbage fra det britiske kongehus.

- Det er en vild historie, som, jeg tror, var blevet meget, meget større, hvis det ikke havde været for coronaepidemien, der tog fart kort tid efter. Vi har stort set ikke hørt om det siden, siger Pernille Holbøll.

Hun mener, at medierne ville have startet et større debat om monarkiets betydning, og i det hele taget have haft en mere kritisk dækning af Kongehuset, hvis det ikke havde været for coronapandemien.

5. Klima

Både Jacob Kwon og Christian Jensen mener, at nyhedshistorier om klimaet i høj grad er blevet udkonkurreret af coronapandemien.

- Coronakrisen er mere påtrængende end klimaet. De klimaproblemer, vi får, vil først for alvor kunne mærkes om ti år, hvorimod coronakrisens konsekvenser er her allerede, siger Christian Jensen.

Derfor er nyhedshistorier om klimaet nedprioriteret.

- Det gælder blandt andet historier om, hvilke indsatser der bliver gjort for klimaet globalt, og hvad der skal til for at bryde prognoserne, siger Christian Jensen.

6. Politiske forlig

Flere politiske forlig og forhandlinger er blevet udskudt. Det gælder blandt andet planerne for, hvordan dansk landbrug skal gøres mere klimavenligt samt forhandlingerne om et medieforlig.

- Det er eksempler på historier, der slet ikke har været her i år, men som under andre omstændigheder havde været en del af dagsordenen, siger Jacob Kwon.

Og kigger man på finansloven, der blev vedtaget 6. december, har den også fået historisk lidt dækning, siger nyhedschefen.

7. Forholdet mellem USA og Iran

Ifølge nyhedschef Jacob Kwon havde vi også hørt langt mere om det anspændte forhold mellem USA og Iran, hvis det ikke havde været for coronapandemien.

- Coronaen brød ud, lige inden amerikanerne dræbte Soleimani og dermed optrappede konflikten mellem de to lande, siger han:

- Men hvad er situationen nu? Var mordet med til at eskalere en konflikt? Efter corona brød ud, hørte vi meget lidt til Iran, selvom landet har været i konflikt med flere siden da.