Søndag bliver 92-årig vaccineret: - Det er næsten som en månelanding
Det er beboere på landets plejecentre, der er blandt de første, der modtager vaccinen.
Hans mor overlevede den spanske syge, og han selv overlevede en ildkamp under besættelsen.
I morgen vil 92-årige Carl-Einar Jørgensen endnu engang træde ind i danmarkshistorien, når han som en af de første i landet bliver vaccineret mod covid-19.
- Det er en julegave til menneskeheden. Dette er det første trin, der sker, siger Carl-Einar Jørgensen, der er beboer på Plejecenter Fælledgården, til TV 2.
- Det er næsten som en månelanding, og hvis jeg kan tage de første skridt på månen, så er det jo fedt, siger Carl-Einar Jørgensen.
Han er en af de 280 beboere og plejepersonale, der skal vaccineres i plejecenteret søndag morgen, hvor vaccinen for alvor bliver udrullet rundt omkring i landet.
De første stik finder sted klokken ni på fem plejecentre i de fem regioner, og ifølge Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, vil vaccinationerne blive foretaget stort set simultant i regionerne.
Vaccinen foregår via en indsprøjtning i skulderen og skal gives ad to omgange med 21 dages mellemrum. Den fulde beskyttelse mod covid-19 indtræder så syv dage efter man har fået den anden vaccination.
Det er uvist hvor lang tid den virker, men et studie har vist, at den har 95 procent beskyttelse.
Ankom lørdag
Danmark har indtil videre købt adgang til to millioner vacciner og har lagt billet ind på yderligere 2,6 millioner doser. De første af slagsen fra Pfizer/BioNTech ankom til dansk grund lørdag morgen.
Det drejer sig om 9750 doser, der i lastbiler og varevogne tog turen fra Pfizer/BioNtechs produktionsanlæg i den belgiske by Puurs til Statens Serum Institut i København.
Allerede fra næste uge vil Danmark modtage 40.000 doser om ugen.
Vaccineplanen for de kommende uger er som følger:
- Uge 52 (26. december): 9750 doser fra Pfizer/BioNTech
- Uge 53: 46.800 doser
- Uge 1-7 2020: 47.775 doser om ugen
- Uge 8: 52.650 doser
- Uge 9-11: 56.550 doser om ugen
- Uge 12-13: 60.450 doser om ugen
En megafonmåling foretaget for TV 2 og Politiken blandt 1013 respondenter viser, at knap otte ud af ti danskere vil lade sig vaccinere.
- Vi får kryptonitten
Og vaccinerne har været længe ventet på plejecentrene, hvor mange beboere siden foråret har været isolerede og afskåret fra at se deres pårørende.
Derfor er vicedirektør i Ældresagen, Michael Teit Nielsen, meget glad for, at der nu er håb og lys for enden af tunnelen.
- Endelig har vi fået den kryptonit, vi kan bruge mod pandemiens superkræfter. Og endelig er det plejehjemsbeboerne, der står forrest i køen og kan få noget af deres normale liv tilbage, siger han.
Ifølge vicedirektøren har epidemien og den medfølgende nedlukning haft dybt alvorlige menneskelige konsekvenser for beboerne på plejehjemmene.
Vigtig rolle til de pårørende
De pårørende kan også komme til at spille en rolle i selve vaccinationen, når det handler om ældre borgere, der er varigt inhabile. Det vil sige, at de ikke længere er i stand til at forstå, hvad der foregår.
I de tilfælde skal der være en pårørende, som kan give et stedfortrædende samtykke, fortæller Nis Peter Nisse, direktør i Alzheimerforeningen.
Det er frivilligt at blive vaccineret, så hvis ikke der er en pårørende til det, skal der være en værge eller en fremtidsfuldmagt, som den ældre på et tidligere tidspunkt har givet lov til at handle på sine vegne, hvis det blev nødvendigt i fremtiden.
- Og dér er det ret afgørende, at plejehjemmene har orden i sagerne. At de ved, hvem de pårørende er, og hvis de pårørende ikke kan være der, at de har styr på, hvem der er fremtidsfuldmagt eller værge, siger Nis Peter Nissen.