Nyheder

Dagens overblik: - Vi har brug for et julemirakel

Vaccinerne kommer, en tidligere topchef er dømt for spionage og en isoleret perle i Østersøen.

Et stort og tungt pengeskab er blevet fundet på en rasteplads i Silkeborg, og politiet leder nu efter ejeren. Ingen har endnu givet sig til kende – måske fordi det er tømt for værdier.

Heldigvis er det ikke tilfældet for dagens nyhedsoverblik. Her begynder vi på Sjælland.

Velkommen til.

Hospitaler er ved at løbe tør for intensivpladser - håber på julemirakel

Hospitalerne i Region Hovedstaden er ved at løbe tør for sengepladser til covid-19-patienter, der er så syge, at de har brug for at blive indlagt.

- Hvis der ikke indtræffer et julemirakel, får vi brug for de nye skaleringstrin, som vi i al hast har etableret, siger lægefaglig koncerndirektør Dorthe Crüger.

Hver dag indlægger hospitalerne i Region Hovedstaden mellem 30 og 40 flere patienter, end der bliver udskrevet. Derfor risikerer regionen at have over 600 indlagte covid-19 patienter mellem jul og nytår.

I regionens oprindelige coronaberedskab var afsat 360 sengepladser til covid-19-patienter. På nuværende tidspunkt er 370 personer indlagt med covid-19 på regionens hospitaler.

Tager man et kig på dagens smittetal, er der måske lys forude for det udbrændte sundhedspersonale. Positivprocenten er faldende, det samme er kontakttallet, og det vidner om, at smitten er aftagende. Forhåbentlig mærkes det snart på landets hospitaler.

SSI bekymret over særlig corona-mutation

Ligesom sundhedspersonalet hele tiden må omstille sig på coronavirussens præmisser, gælder det samme for sundhedsmyndighederne.

Statens Serum Institut har i et nyt studie undersøgt en hidtil ukendt, muteret version af coronavirus. Den går under navnet N439K.

I SSI's studie viser virussen tegn på nedsat følsomhed over for antistoffer.

Og det kan have betydning for, hvor effektiv en vaccine vil være over for mutationen, konkluderer studiet. Samtidig ser den dog ud til at give et mildere virusforløb.

I Danmark er den primært blevet observeret i området omkring København og Sydjylland. Heldigvis er den kun blevet observeret i 1624 prøver fra 8. august til 6. december.

Corona-mutationen blev første gang observeret i Rumænien i maj, men siden har den spredt sig til store del af Europa.

Noget andet, der forhåbentlig også snart spreder sig, er julestemningen. Men den er udfordret, for der er uenighed om, hvorvidt den måske allerhelligste juletradition skal aflyses eller ej.

Det kimer - måske - til julefest

Det er ikke sikkert, at juleevangeliet i år vil blive forkyndt fra de danske folkekirker.

Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti frygter nemlig, at fysiske gudstjenester kan udvikle sig til superspredere, og derfor vil de to støttepartier have kirkehandlingerne aflyst.

Dermed stiller partierne sig på linje med 1500 ansatte i folkekirken, der i sidste uge krævede, at alle fysiske julegudstjenester bliver aflyst på grund af den igangværende pandemi.

Tirsdag kunne sognepræst i Holme Kirke, Peter Sporleder, så fortælle, at han bliver tvunget til at afholde en julegudstjeneste, og at han gerne vil aflyse sin prædiken.

Biskoppen over Aarhus Stift, Hans Wigh-Poulsen, afviser dog at aflyse.

- Juleevangeliet skal lyde. Det skal corona ikke have lov til at lægge død, siger Hans Wigh-Poulsen.

Kun regeringen og landets biskopper kan give tilladelse til at aflyse årets julegudstjenester.

Om kirkerne skal holde lukket over julen, må tiden vise.

Netop lukninger har været et tema de seneste dage. Den svenske indenrigsminister Mikael Damberg lukkede som bekendt grænserne mod Danmark for at inddæmme smitten, og den beslutning har gjort det besværligt at rejse på juleferie på Bornholm.

Bornholm tæt på isoleret i julen

Tusinder af julerejsende til Bornholm har derfor pludselig fået sved på panden, fordi juletrafikken til og fra Bornholm som oftest foregår via Ystad i Sverige.

Bornholmslinjen, der sejler fra Sjælland, oprettede i al hast ekstra afgange, men allerede mandag aften kunne de melde næsten udsolgt.

For at hjælpe rejsende, der skal til Bornholm i julen, har SAS åbnet ekstraordinært for en rute mellem København og Rønne.

De svenske grænser er i øvrigt også lukkede for danskere, der har et fritidshus i Sverige.

Tidligere Velux-chef dømt for industrispionage

Dagens sidste historie spreder hverken julestemning eller coronavirus - men måske lidt retfærdighedsfølelse.

En tidligere indkøbschef i vinduesfirmaet Velux blev i dag idømt to års fængsel i en sag om spionage.

Sagen er blevet kaldt den største sag om industrispionage i Danmark nogensinde.

I retten fortalte finansdirektøren i Velux, at konsekvenserne af spionagen kunne have kostet 15 milliarder kroner, hvis planen var blevet fuldført - og hvis en af de involverede ikke have fået kolde fødder.

***

Fra spionage og blå briller - i overført betydning dog - tager vi i stedet sikkerhedsbrillerne på. For i dag kom det frem, at postbude og pakkemedarbejdere i disse dage uforvarende bliver udsat for eksplosionsfare.

For blandt pakkerne med sko, tøj og andre julegaver gemmer der sig pakker med både kraftige kanonslag og krysantemumbomber, der i stor stil bliver sendt med PostNord, GLS og Dao. Ikke så klogt.

Og på den måde sluttede dagens overblik med et brag. Tak fordi du læste med.